yooguruto Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) Szukam oszczędności w mieszkaniu i myślę o wymianie starej lodówki Ardo, która bierze sporo prądu, zapewne za sprawa technologii a także szczelności gum itp, bo włącza się bardzo często. - Lodówka na pewno musi być energooszczędna. Zuzycie energii waha sie od ok. 200-300kWh / rok. Swoją drogą biorąc prosty rachunek to taka lodówka zje nam 0.50gr x 300kWh = 150zł w ciągu roku? Nie naciągane to trochę? Bo biorac pod uwage wybor klasy A++, ktory niesie za soba mniejsza ilosc funkcji w lodowce jesli chcemy utrzymac ta sama cene. A roznica wg znamionówki to ok 80kWh. I wlasnie pytanie, jak bardoz an serio brac te dane dot. podoru energii. - zauważyłem, że lodówki z klasą A++ (czyli najbardziej oszczedna) zawsze maja niski poziom zamrażania - ok. 4kg/25h. W przypadku klas A+ jest to juz nawet 12kg/24h. To się tyczy tylko zamrażania czy też chłodzenia? Lodówka u mnie w domu jest dość często otwierana w ciągu dnia, preferujemy częstę małe przekąski :). Jesli tyczy sie ten poziom zamrażania tylko dla zamrażalki to chyba ma to dla mnie marginalne znaczenie, wlożę cos do zamrażalki to raczej mam w przekonaniu ze poleży to tam dluzej i nie spieszy mi sie z tym. Gorzej jesli wolniejsze mrożenie to też wolniejsze chlodzenie. - zastanawiam sie tez, jak podchodzic do bajerow w stylu funkcja no frost, czy to tylko taki chłyt, czy naprawde cos daje. Jak narazie znalazlem takie interesujace mnie modele: - indesit - majsterkuk - simens - simens2 Dzieki za rady, jak widzicie swiat lodowek jest dla mnie obcy :). PS. Pytanie na koniec, gdzie kupic najlepiej taka lodowke. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez yooguruto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 No frost wg mnie jest fajną sprawą, w szczególności w zamrażarce. Nie masz problemu z odmrażaniem oraz z powstającymi kryształkami lodu. Zwróć uwagę na ilość termostatów. Dwa termostaty umożliwiają ustawienie różnych temperatur dla osobnych komór. Masz lepszą zdolność zamrażania z dwoma termostatami. Tylko ta posiada dwa termostaty: http://www.euro.com.pl/lodowki/opis-indesit-prime-pbaa-33-nf-d.bhtml#content_3c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...