Skocz do zawartości
Inchi

LAPTOP 13'' średniej klasy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum lecz siedziałem już trochę i poczytałem parę tematów lecz w większości był to albo za dobry laptop albo za słaby nic raczej dla mnie.

Napisze czego oczekuję i liczę że ktoś mi pomoże znaleźć coś konkretnego a może poradzi.

Aktualnie posiadam komputer stacjonarny

płyta główna nie pamiętam ale jakaś gigabyte zwyczajna zapłaciłem za nią około 120zl pół roku temu nowka

GF Gainward 8500gts 256mb

2x1gb OCZ 800mhz

procesor amd athlon x2 box 3800+ podkrecony do 4000+

dźwiękówka zintegrowana niestety

dysk sata2 250gb

co najważniejszego to już chyba podałem.

Jak widać nie jest to jakiś potwór mi wystarcza do gier mam PS3.

Mam zamiar kupić sobie jakiegoś laptopa gdyż ostatnio często wyjeżdżam gdzie nie mam dostępu do komputera.

Co by było mile widziane?

Coś ala mój komputer tzn.

Procek 2rdzeniowy nie musi być jakiś kolos coś ze średniej półki nie grywam w jakieś specjalnie wymagające gry coś co uciągnie np. Aiona, Modern warfare 1.

Ramu najlepiej 2gb nie mniej zawsze mogę dokupić.

Grafika wydaje mi się że najlepiej gdyby nie była zintegrowana jakaś dobra 256 w zupełności starczyła by.

Nie wiem jak to jest z laptopami jeśli chodzi o karty dźwiękowe ale chciałbym żeby jakąś brzmiał a nie jak chińska podróbka.

minimum 2 gniazda USB

fajnie by było gdyby było HDMI lecz nie jest to w wymagane

czytnik kart pamięci

dvd-rw

dysk twardy co najmniej 250gb najlepiej gdyby była to jakaś 500.

nie wiem jak jest z wyjściami ale fajny by było żebym mógł podłączyć monitor pod DVI.

Matryca max 13'' tak jak pisałem jak będę miał grać to po prostu będę podpinał do monitora a nawet jeśli czasem pyknę w coś to starcza mi 13'' tak jak pisałem od grania w lepsze gry mam PS3 i telewizor. Główny użytek internet, zgrywanie zdjęć z aparatu,telefonu, office, bawienie się czasem w Sony Vegas lecz to rzadko i amatorsko no i dobrze by było żeby mimo wszystko zniósł bawienie się w PS'ie. Aktualny komputer wyrabia więc problemów chyba by nie było. Nie jestem pewny czy ekran matowy czy błyszczący zdaję się na wasze doświadczenie. Proporcje 4;3 najlepiej ewentualnie 16;9 może być jeśli spełni wymogi a nie będzie 4;3.

wifi, bluetooth.

dobrze zeby trzymal chociaz z 4h

wytrzymala obudowa najlepiej aluminiowa

Dobrze by było gdyby nie był za ciężki i mało awaryjny nie mam zamiaru biegać z nim do serwisu co parę miesięcy.

bez systemu

No właśnie zapomniał bym o najważniejszym może być używany było by taniej ewentualnie nówka cena? 1500-2000max.

To chyba wszystko jeśli mi się coś jeszcze przypomni to napiszę.

Dzięki za poświęcony czas i czekam na wasze odpowiedzi, porady.

Pozdrawiam

Edytowane przez Inchi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=54912

Wersja econo Asusa UL30A

Ten Vosto 3300 ma niestety żenująco słabą baterie i mocno się grzeje.

Natomiast jak chcesz coś z grafiką to niestety trzeba wydać więcej przy 13"

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=52078

Ewentualnie wersja 14" jeśli chcesz z napędem:

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48366

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48725

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=54912

Wersja econo Asusa UL30A

Ten Vosto 3300 ma niestety żenująco słabą baterie i mocno się grzeje.

Natomiast jak chcesz coś z grafiką to niestety trzeba wydać więcej przy 13"

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=52078

Ewentualnie wersja 14" jeśli chcesz z napędem:

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48366

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48725

pewny jestes ze ten vostro sie grzeje mocno ?? Why

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo jeżeli masz stacjonarny w domu i PS3 do zabawy to warto pomyśleć nad laptopem który robi dobre przebiegi na baterii, jest lekki i mobilny.

Michaelius podał bardzo fajne typy, szczególnie UL80AG bez systemu, który można znaleźć jeszcze taniej : UL80AG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Asus UL30A wygląda nieźle tylko jak to się będzie sprawować w terenie błyszcząca matryca.

I mam pytanie o co chodzi z optycznym napędem?

I czy te procki są wydajne? Bo szczerze mówiąc ten niewielki procek mnie trochę zaniepokoił.

Co do kompa jeśli będę kupował laptopa to będę sprzedawał stacjonarny zostawię tylko głośniki, monitor i myszka i te ciach!ły. A że kasy za dużo nie mam. Chodzi oto że będę brał do szkoły laptopa czy jak gdzieś będę jechał.

Ma być mobilny ale też taki żeby mógł sobie popykać w jakieś MMO ze znajomymi do tego odpalić TS'a czy ventrilo i żeby nie miał protektora. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Asus UL30A wygląda nieźle tylko jak to się będzie sprawować w terenie błyszcząca matryca. 

Kompletnie nie do użytku w jasny słoneczny dzień- inna sprawa , że jak miałem matowego Winda to też był do d... w takich warunkach.

I mam pytanie o co chodzi z optycznym napędem? 

No normalnie UL30 nie ma napędu DVD, UL80 ma.

I czy te procki są wydajne? Bo szczerze mówiąc ten niewielki procek mnie trochę zaniepokoił. 

Ja mam go w wersji turbo (czyli 1,7 zamiast 1,3) i spokojnie starcza do office'a, netu , filmów itp

Ma być mobilny ale też taki żeby mógł sobie popykać w jakieś MMO ze znajomymi do tego odpalić TS'a czy ventrilo i żeby nie miał protektora. :)

Tak po prawdzie to zastanów się czy naprawdę potrzebujesz 13", bo w stosunku do 15" są te kilka stówek droższe. Za 2k miałbyś 15,6" z jakąś dedykowaną grafiką i mocniejszym prockiej niż ULki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda i nawet o tym myślałem ale te 15,6'' to już jest co najmniej 0,5kg więcej w plecaku ew torbie jak ja to mówię konsolówce.

To w takim razie jakiego byście mi polecili jeśli chodzi o 15'' laptopa? Przypominam o stawce 1500-2000zl max. Najlepiej używany bo dużo tańszy lub nowy. I oczywiście kryteria te same czyli procek 2 rdzenie kolo 1,8-2,0. 2-3 gb ramu grafika 256 coś ala np gf 8600gts. dvd rw, matryca najlepiej matowa ale jeśli laptopa będzie z błyszczącą i się sprawdza to też może być. Jak mówiłem kryteria te same. Dobrze by było gdyby był to lekki i wytrzymały laptop.

Pozdrawiam

P.S.

Poczytałem trochę i mam pytanie co sądzicie o laptopach Toshiba Satellite z modeli L500? Z tego co widzę nie maja zintegrowanej grafiki całkiem niezłe sprzętowo i są w granicy 1,6k

Toshiba L500D-16D chodzi mi dokładniej o ten model

Edytowane przez Inchi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio znajomy korzysta z R522 i trzeba przyznać, że sprzęcik jak za te pieniądze rewelacyjny.

I coś czego po Samsungu bym się spodziewał, szczególnie po obcowaniu z modelem r710, to jakość obudowy - po prostu solidny kawałek sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro znalazłem tego Samsunga za 1700zl co jest ceną przystępną jak dla mnie. Z tego co widzę to jest kawał niezłego sprzętu grafika 512mb niby ale jak sobie radzi z nowszymi tytułami?

Mógłbyś podpytać kolegę jak sprawuję się w stosunku do gier typu nie wiem np. Undercover, Starcraft 2, Sacred 2, Lineage2, Aion, Crysis może twój znajomy grał w którąś z tych gier albo gra i mógłby Ci powiedzieć jak się sprawuje laptopa? Będę wdzięczny. Podoba mi się i jeśli chodzi o sprzęty AGD, RTV to lubię Samsunga najlepsze matryce produkują więc oczekuję że matryca sprawuję się nader rewelacyjnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi