Skocz do zawartości
Dzolo

poszukuje artykulu z Chip-a

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuje tego artykulu odnosnie podlaczenia kompa do telewizora bez karty tv-out. w tym numerze to jest opisane.

Magazyn CHIP numer 9/2002 strony 164-168, artukul pt. "TV dla kazdego"

jezeli ktos ma skaner i moglby mi to zeskanowac to z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzolo - daruj sobie tą przejściówkę VGA-EURO (RGB), naprawdę szkoda czasu... Ja ją kiedyś zrobiłem i w praktyce okazało się, że na prawie wszystkich kartach graficznych są problemy z poprawnym wyświetlaniem obrazu na TV (na monitorze również) z przeplotem, poprawnie działało mi to tylko na starym S3 Virge GX. Problem polega na tym, że po włączeniu przeplotu (interlace) w Power Strip-ie na ekranie wyświetlana jest co druga linia, zaś filmy są 2x rozciągnięte w pionie, nie da się ich wogóle oglądać. Być może jest to wina sterowników lub Power Strip-a, albo poprostu nowoczesne karty graficzne nie są przystosowane do wyświetlania obrazu z przeplotem. Przejściówka znalazła obecnie swoje miejsce w szufladzie.

Może kiedyś sytuacja z oprogramowaniem (nowsza wersja Power Strip-a?) ulegnie poprawie... Niewątpliwie przydałoby się to ze względu na znacznie wyższą jakość obrazu uzyskanego w ten sposób niż z wyjścia TV-Out karty graficznej, nawet przez połączenie S-Video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie chlopaki tego artykulu zeby mi wyslac?

thx wszystkim za porade (przeczytalem wszystki linki)

do Miope: spox przeczytam

do Iechoo: co radzisz zebym mogl sobie w lozeczku ogladac filmy na telewizorze a nie na monitorze? (monitor stoi z boku i mozna sie nabawic skoliozy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie chlopaki tego artykulu zeby mi wyslac?

thx wszystkim za porade (przeczytalem wszystki linki)

do Miope: spox przeczytam

Nie rozumiem. 8O Przecież to właśnie ten artykuł, który chciałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co radzisz zebym mogl sobie w lozeczku ogladac filmy na telewizorze a nie na monitorze? (monitor stoi z boku i mozna sie nabawic skoliozy)

Jaką masz teraz kartę graficzną? Najprościej byłoby wymienić ją na jakąś z TV-Out'em. Jeśli będzie to karta nVidii to przy użyciu TVTool'a możesz ustawić rozdzielczość 768x576 przy której uzyskasz najlepszy jakościowo obraz na TV (bez pomijania linii). Jeśli Twój telewizor ma wejście S-Video, to skorzystaj z niego, uzyskasz lepszą jakość obrazu niż przez Composite (cinch).

Tu natomiast masz link do tego artykułu z Chipa w postaci skanu, chociaż nie wiem czy jeszcze będzie Cię to interesować: http://www.elektroda.pl/dla_kompa/vga2tv/vga2tv.pdf (4.5MB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak nie ma euro ?
No jak nie ma euro to masz problem. Ta przelotka tylko na euro niestety.
to co mam i o czym wspominalem na poczatku (za co zostalem "zbesztany" przez Miope 8) ) nie wymaga euro a jedynie video in (mozna go podpiac np. do magnetowidu,ma mozliwosc pracy w pal, ntsc, i inne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co mam i o czym wspominalem na poczatku (za co  zostalem "zbesztany"  przez Miope 8) ) nie wymaga euro a jedynie video in (mozna go podpiac np. do magnetowidu,ma mozliwosc pracy w pal, ntsc, i inne)

Baltazaar, nie zostałeś zbesztany przez Miope :)

Chodziło Jej o to, że autor postu szukał konkretnego artykułu z chipa, który jest na ich www, i Miope dała do niego linka. Innymi słowy, Ona odpowiedziała na temat, a Ty podałeś alternatywę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...