Skocz do zawartości
GrzegorzP

Lexmark X1290 nie drukuje na Ubuntu 10.04 LTS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie może opiszę swój problem.

Próbuję zainstalować drukarkę Lexmark X1290 na systemie Ubuntu 10.04 LTS.

Niestety moje starania idą na marne.

System widzi drukarkę, chociaż według pewnego poradnika zainstalowana jest przy użyciu drivera z Lexmark Z600, ale gdy kliknę "Wydrukuj stronę testową" wywala błąd, że zadanie nie powiodło się. Co mógłbym jeszcze spróbować zrobić?

Poniżej pod linkiem załączam wyniki "diagnozy", które pojawiły się po kliknięciu 'diagnozuj'. Może to coś pomoże?

Link: Wklejka #326709 | Wklej.org

Proszę serdecznie o pomoc... :(

PS. Co ciekawe, skaner działa, testowałem przy pomocy programu XSane Image Scanner

Edytowane przez GrzegorzP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na wstępie może opiszę swój problem.

Próbuję zainstalować drukarkę Lexmark X1290 na systemie Ubuntu 10.04 LTS.

Niestety moje starania idą na marne.

System widzi drukarkę, chociaż według pewnego poradnika zainstalowana jest przy użyciu drivera z Lexmark Z600, ale gdy kliknę "Wydrukuj stronę testową" wywala błąd, że zadanie nie powiodło się. Co mógłbym jeszcze spróbować zrobić?

Poniżej pod linkiem załączam wyniki "diagnozy", które pojawiły się po kliknięciu 'diagnozuj'. Może to coś pomoże?

Link: Wklejka #326709 | Wklej.org

Proszę serdecznie o pomoc... :(

PS. Co ciekawe, skaner działa, testowałem przy pomocy programu XSane Image Scanner

zaistaluj ten plik libstdc++.so.5 i zrestartuj CUPS

apt-get install libstdc++.so.5

Edytowane przez leonstary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale przy próbie instalacji terminal zwraca, że to już jest zainstalowane.

CUPS zrestartowany i nic.

Też miałem podobny problem z tą drukarką ale po kilku próbach ruszyła

Obecnie nie mam ubuntu lecz Mandrive 2010 i drukarka na niej działa zainstalowałem wg.opisu Drukarki Lexmark z serii Z600 na MDV2007 - Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake tak samo instaluje się na ubuntu (inne komendy)

Jezeli dobrze pamiętam to u mnie chodziło o błąd w uprawnieniach.

Trzeba spawdzić wg.tej strony czy wszystko co potrzebne jest zainstalowane.

Powodzenia.

Edytowane przez leonstary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie mam ubuntu lecz Mandrive 2010 i drukarka na niej działa zainstalowałem wg.opisu Drukarki Lexmark z serii Z600 na MDV2007 - Forum Uzytkowników Mandriva i Mandrake

Sorry, za odkop, archeologiem nie jestem, ale nadal nie działa, a zrobiłem dokładnie według Twego opisu. Wyskakuje komunikat o braku libstc++.so.5. Zainstalowałem tę packę i nadal nic.

Oto wyniki diagnozy:

Wklejka #387190 | Wklej.org

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi