Skocz do zawartości
Sventevith

Gubienie pakietów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :wink: , mój problem jest następujący:

Od jakiegoś miesiąca zauważam regularnie (średnio co 1,5 min) występujące gubienie pakietów na moim łączu. Nie są to duże straty (1%), ale strasznie przeszkadzają podczas grania w gry multiplayer bądź też streamingu filmików.

Kontaktowałem się z moim dostawcą przedstawiając problem. Wykryli jakieś nieprawidłowości i przysłali gościa który pogrzebał trochę przy skrzynce rozdzielczej oraz wymienił wszystkie gniazdka i wtyczki.. ale problem występował nadal.

Wielokrotnie resetowałem modem. Odłączyłem router aby sprawdzić działanie na samym modemie: lossy były mniejsze i rzadsze, ale nadal dawały się we znaki.

Niedawno odpalałem również WinMTRa; jego testy pokazały, że ani router, ani serwery dostawcy nie gubią pakietów, ale same pingowane serwery (słyszałem, że mogą występować jakieś ograniczenia dotyczące pingowania, ale jak już pisałem wcześniej np. podczas streamingu z gazeta.pl bądź też grania w Counter-Strike:Source na wielu serwerach doświadczałem regularnych jednosekundowych lagów).

Tak więc nie mam już zielonego pojęcia co może być powodem gubienia pakietów i prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam,

jaaneq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi