Yah00 Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2010 (edytowane) Witam! Posiadam internet od UPC. Tymczasowo używam standardowego modemu, który dostałem - model Thompson TWG850-4U. Tymczasowo do jednego komputera kupiłem kartę bezprzewodową Tp-Link'a TL-WN551G. Powiem tak: kicha. Na przeszkodzie sygnału stoi tylko jedna ściana a internet potrafi nieźle przymulić lub nawet zerwać połączenie. Na speedteście wyciągam max 8 Mb downloadu. Podłączyłem kablem drugi komputer i tu test pokazuje od 12 do 15 Mb. Po montażu wszystkiego przez montera i po teście na podłączonym przez kablem tylko jednym komputerze test pokazał 29-30 Mb. I tu zaczynają się moje pytania: 1. Czy tak słabe połączenie bezprzewodowe jest spowodowane modemem czy kartą sieciową? 2. Czy połączenie po kablu nie powinno osiągać większych wartości czy po prostu modem dzieli neta na 2 x 15 Mb ? 3. Jak utworzyć sieć lan, aby móc korzystać z zasobów innych komputerów z sieci np.: mieć dostęp do filmu znajdującego się na dysku innego komputera niż ten, na którym ten film chcę oglądać? 4. W razie gdybym chciał kupić nowy router to w jaki sposób będę musiał go podłączyć do modemu? Mam nadzieje, że wszystko zrozumiale napisałem w razie wszelkich wątpliwości będę starał się jeszcze jaśniej wytłumaczyć mój problem. Jak jeszcze sobie coś przypomnę to napisze. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. PS A może to jest wina sieciówki? Normalnie komp stoi na ziemi między dwoma biurkami a moje karta jest na PCI więc jest bardzo nisko ziemi i jest nieźle schowana. Kie postawiłem kompa na biurko sygnał od razu się poprawił i w speedteście pokazuej ok 14 Mb downloadu. Myślicie, że taką antena by coś pomogła, jakby się ją postawiło nieco wyżej? A może jeszcze wspomóc modem taką anteną? Jak jeszcze raz uzyskać te 30 Mb po kablu? Nawet, kiedy komp podłączony bezprzewodowo jest wyłączony to na kompie podłączonym kablem uzyskuje max 14-15 Mb. Jak podłącze kablem komputer, który wcześniej łączył się bezprzewodowo to speedtest pokazuje 21-22 Mb. Może ma na to wpływ długość i jakość kabla? Kiedy monter robił test to komp był podłączony bardzo krótkim kablem ok 1 m. Teraz podłączony jest ok 15 m kablem. Mam jeszcze jedno pytanie: jakie ip, nazwę użytkownika i hasło należy wpisać w przeglądarce aby uzyskać dostęp do konfiguracji modemu? Edytowane 2 Maja 2010 przez Yah00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Modem nie ma opcji routingu, a konkretnie ten modem ma tylko swicha nie router, wymień go na normalny modem a do niego kup porządny router WiFi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Witam! Posiadam internet od UPC. Tymczasowo używam standardowego modemu, który dostałem - model Thompson TWG850-4U. Tymczasowo do jednego komputera kupiłem kartę bezprzewodową Tp-Link'a TL-WN551G. Powiem tak: kicha. Na przeszkodzie sygnału stoi tylko jedna ściana a internet potrafi nieźle przymulić lub nawet zerwać połączenie. Na speedteście wyciągam max 8 Mb downloadu. Podłączyłem kablem drugi komputer i tu test pokazuje od 12 do 15 Mb. Po montażu wszystkiego przez montera i po teście na podłączonym przez kablem tylko jednym komputerze test pokazał 29-30 Mb. I tu zaczynają się moje pytania: 1. Czy tak słabe połączenie bezprzewodowe jest spowodowane modemem czy kartą sieciową? 2. Czy połączenie po kablu nie powinno osiągać większych wartości czy po prostu modem dzieli neta na 2 x 15 Mb ? 3. Jak utworzyć sieć lan, aby móc korzystać z zasobów innych komputerów z sieci np.: mieć dostęp do filmu znajdującego się na dysku innego komputera niż ten, na którym ten film chcę oglądać? 4. W razie gdybym chciał kupić nowy router to w jaki sposób będę musiał go podłączyć do modemu? PS A może to jest wina sieciówki? Normalnie komp stoi na ziemi między dwoma biurkami a moje karta jest na PCI więc jest bardzo nisko ziemi i jest nieźle schowana. Kie postawiłem kompa na biurko sygnał od razu się poprawił i w speedteście pokazuej ok 14 Mb downloadu. Myślicie, że taką antena by coś pomogła, jakby się ją postawiło nieco wyżej? A może jeszcze wspomóc modem taką anteną? Jak jeszcze raz uzyskać te 30 Mb po kablu? Nawet, kiedy komp podłączony bezprzewodowo jest wyłączony to na kompie podłączonym kablem uzyskuje max 14-15 Mb. Jak podłącze kablem komputer, który wcześniej łączył się bezprzewodowo to speedtest pokazuje 21-22 Mb. Może ma na to wpływ długość i jakość kabla? Kiedy monter robił test to komp był podłączony bardzo krótkim kablem ok 1 m. Teraz podłączony jest ok 15 m kablem. Mam jeszcze jedno pytanie: jakie ip, nazwę użytkownika i hasło należy wpisać w przeglądarce aby uzyskać dostęp do konfiguracji modemu? ad1. cieżko powiedzieć, czasami urządzenia różnych producentów siebie nie lubią ad2. Thompson TWG850-4U nic nie dzieli, połączenie musi być max jeśli nic innego nie "zabiera" transferu ad3. Z tego co rozumiem to Thompson TWG850-4U jest routerem a nie tylko modemem? Podlacz komputery do routera i ustaw takei same grupy robocze, beda sie widziec. ad4. Z info na internecie wynika, ze Thompson TWG850-4U to router?!?!?! Przynajmniej tak podaje google. AD PS. Jezeli inne ustawienie sieciowki dalo lepszy rezultat to masz odpowiedz. Napewno lepsze ustawienie anteny pomoze. ad Mam jeszcze jedno pytanie: jakie ip, nazwę użytkownika i hasło należy wpisać w przeglądarce aby uzyskać dostęp do konfiguracji modemu? w instrukcji powinno byc napisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...