GrimR Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Moja platforma: płyta : P7P55D-E PROprocesor : xeon 3440 Lynnfield 45nm 2.53 GHzchlodzenie : Scythe Mugen II Rev.B + pasta Coollaboratory Liquid Proram : a-data 2x2GB 2000X (2000 MHz 1.6-1.8 V)grafika : Palit GTX 260 Sonic 216 SP (896MB)zasilacz : OCZ ModXStream Pro 600W (80+) Oprogramowanie do O.C.: info : CPU-Ztemepratury : RealTempstabilność : Linxo.c. : ASUS TurboV EVO V1.02.04 i BIOS Proces O.C. przeprowadzałem zgodnie z aktualnym poradnikiem, uzyskałem stabilne 3.6 GHz w różnych konfiguracjach mnożnika i szyny.. aktualne stabilne ustawienie: CPU Ratio Setting : 18BCLK Frequency : 200DRAM Frequency : 2000QPI Frequency : mniejszeCPU Voltage : 1.3 VIMC Voltage : 1.2 VDRAM Voltage : 1.6 VCPU PLL Voltage : 1.8 VPCH Voltage : 1.05 VCPU Clock Drive : 700 mV Temperatury w idlu 35-42 stopni, w zależności od rdzenia, temperatury podczas linxa (największy problem pod systemem 32 bitowym) 72-82, w zależności od rdzenia.. niepokoją mnie napięcia i temperatury, o ile napięcie można wytłumaczyć słabą sztuką procesora o tyle temperatura przy mugenie i takiej paście mnie dziwi.. Martwię się czy dobrze rozprowadziłem pastę, jeden rdzeń ma w stresie o 10 stopni mniej od 3 pozostałych.. Fakt faktem, że pasta wygrzewa się drugi dzień ale mimo wszystko jestem zaniepokojony.. Na zagranicznych forach, ludzie kręcą te xeony na 3.6-3.8 na niższym napięciu i uzyskują niższe temperatury, niestety mało kto pokazuje napięcia wszystkie, przeważnie tylko screeny z CPU-Z i RealTempa.. Jeśli ktoś posiada podkręconego xeona 3440 proszę o podzielenie się ustawieniami, temperaturami i sprawdzenie stabilności linxem. Mam też pytanie.. Jak uzyskać mnożnik większy niż 20 ? ? xeon 3440 ma mnozniki 9-19, rozumiem że mnożnik 20 uzyskuje się dzięki turbo ( 20 to max jaki mogę ustawić w biosie ) tymczasem na screenach z CPU-Z ludzie dla tego xeona uzyskują wyższe mnożniki.. jak to możliwe ? ? Chyba, że mi się coś przewidziało ale wątpię.. Później dorzucę screeny z CPU-Z, linxa i RealTempa. Edytowane 4 Maja 2010 przez GrimR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Posiadam X3450 OC jak w podpisie i tempy na wodzie na linxie mam 88 stopni więc to raczej norma dla tych proców. Wyższe mnożniki ludzie uzyskują włączając turbo i puszczając jakiegoś bencha który wykorzystuje 1 lub 2 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrimR Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) buziaczek: rozumiem, uspokoiłeś mnie trochę ale spójrz na ten screen i na cały topic: Intel Xeon x3440 ? na XtremeSystem.org. Przyznasz, że można mieć wątpliwości jak komuś ten xeon chodzi na 3.6 GHz z napięciem 1.21 V i tempami max 67 sic! Co o tym sądzisz ? Idąc dalej mi 3.8 Ghz, na wszystkich rdzeniach z HT idzie przy napięciu 1.4 V a temeratury podchodzą do 90 stopni a u tego pana wygląda to tak: screen 3.8 GHz więc zastanawiam się lipna sztuka xeona + lipne nałożenie pasty ? Można zgłupieć.. Kombinowałeś coś może z CPU Clock Drive i CPU Clock Skew ? A co do skreenów, fakt że gość nie testuje linxem.. może dlatego ma niższe tempy, ale nie zmienia to faktu, że na niskich napięciach kręci.. Edytowane 4 Maja 2010 przez GrimR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 A jaki wentyl i ile RPM masz na mugenie ? Według mnie nie należy tak bardzo sugerować się tempami u innych szczególnie miszczów z XS, gdyż nie wiesz dokładnie w jakich warunkach ten bench był robiony. Co do tych screenów to zacznijmy od tego, że szczęśliwego życia temu procowi nie życzę - zobacz na VTT jest o 0,5 V wyższe od Vcore a według teori choćby z tego forum VTT>Vcore przy 1.2-1.3V skutkuje szybkim ubijaniem proca. Myślę że kluczowe znaczenie ma tutaj zdecydowanie niższy Vcore (na pewno ładnych kilka stopni). Ponadto zobacz jakie RPM ma ten gość: przy 3,8 Ghz 2500 a przy 3,6 ghz 2x 1500, napewno też kilka stopni w dół (jednak dla mnie to już zdecydowanie przekracza próg tolerancji na poziom natężenia dźwięku) A co do pasty to raczej nałożyłeś ją dobrze, gdyż ja też mam 10 stopni różnicy pomiędzy najzimniejszym a najcieplejszym rdzeniem a używam revoltec diamond grease w pędzelku więc raczej dobrze się rozprowadziła . Ja sobie tłumacze to tym że ten chłodniejszy rdzeń w danym momencie obsługuje system przez co jest minimalnie odciążony chociaż jego load według programów jest 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrimR Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Wentylator Slip Stream z komplecie z mugenem: Wymiary wentylatora: 120 x 120 x 25 mm Łożysko: ślizgowe Obroty max: 1400 RPM +/-10% Przepływ powietrza max: 74,25 CFM / 126m³/h Napięcie pracy wentylatora: 12 V Poziom hałasu max: 26,5 dBA +/-10% Wtyczka: 4PIN PWM Hm.. faktycznie, 2500 RPM ani 3000 nie mam, może stąd ta różnica, tym bardziej, że zmuszony byłem dać wentylator po węższej stronie mugena, co moim zdaniem jest zdecydowanie niekorzystne - część powietrza idzie obok radiatora i nie są używane "tunele powietrzne".. hm.. a z tym jednym rdzeniem faktycznie coś może być na rzeczy.. Tak więc zostaje nam napięcie Vcore, gość trafił dobrą sztukę proca ? najwyraźniej, ponieważ u mnie na tak niskim napięciu nie ma bata by linx nie wysypał błędu.. próbowałem różnych ustawień, PLL dawalem nawet na 2V.. pamięci na 1.8, rózne konfiguracje, mixy.. i nic, linx co najwyżej przejdzie kilka pętli i error.. jedyne czego nie zmieniłem to napięcia PCH Voltage, widzę że inni dają je na 1.04 ale moja płyta główna tego nie umożliwia :/ 1.05 to min.. a może to mieć znaczenie, bo to CPU Clock Drive jak zmieniłem na 700 mV to pewne próby przechodziły linxa a na auto nie, więc może PCH Voltage też jest ważne.. No nic, dzięki za pomoc, jeśli wykręcę jeszcze coś ciekawego to dam znać, możesz podać wszystkie swoje napięcia ? co prawda masz xeona z większym mnożnikiem ale mogą być przydatne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...