Nihli Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Witam! Uczę się w liceum i ten laptop będzie średnio przebywał ze mną jakieś 5 km pieszo lub plecaku, więc musi być wytrzymały i w miarę lekki, ale też będę pracował na nim około 12-16 godzin na dobę, więc praca musi być komfortowa. Dlatego też moje wymagania odnośnie laptopa to: - Matryca 13,3 cale; - Notebook powinien wytrzymać na baterii przynajmniej 7-8 godzin; - Rozmiar klawiatury - standardowa, jak w typowym laptopie; - Jak najmniejsza waga notebooka; - Cena około 3000 zł; Wymagania poboczne: - W miarę cicha praca; - Pojemność dysku nie ma znaczenia; - Nie ma specjalnych wymagań co do karty graficznej i RAM-u; - Matryca matowa; - Napęd optyczny niekoniecznie; - Najlepiej bez systemu operacyjnego; Przez ostatni tydzień dużo czytałem, szukałem i zrobiłem listę notebooków, które spełniają moje wymagania w pewnym stopniu: Acer Timeline 8371, Asus UL30A, Asus UL30Jt, Asus PL30Jt, MSI X340, Dell Inspiron 13z, Dell Vostro 3300, Samsung X360 Lenovo IdeaPad U350, Lenovo ThinkPad Edge 13, Toshiba T130. Teraz mam jednak bardzo trudny wybór i nie potrafię się zdecydować. Jednakże raczej nie zdecyduje się na 99% na laptopy Dell-a (nie podobają mi się wizualnie i zbyt dużo ważą), Toshiba ma procesory jedynie jednordzeniowe i obawiam się, że nie wystarczy to do płynnej pracy, Lenovo U350 i MSI mają wyposażane są w baterie 4 komorowe o bardzo krótkim czasie pracy. Z tego powodu pozostaje Acer, Asusy, Lenovo ThinkPad i Samsung. Szczerze przyznam, że najbardziej z tych opcji podoba mi się Asus PL30Jt ale nie wiadomo kiedy będzie dostępny. Nie wiem co mam w tej sytuacji wybrać. Moglibyście doradzić czym powinienem kierować się przy wyborze i co wy byście wybrali? Proszę o szybką pomoc w podjęciu decyzji, gdyż mam bardzo mało czasu na jej podjęcie, Nihli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Asus chyba robi w tej chwili najrozsądniejsze mobilne laptopy. bardzo fajnym modelem jest Asus U30JC z mobilnym Core i5, o ile jesteś w stanie odpuścić matową matrycę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihli Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Asus chyba robi w tej chwili najrozsądniejsze mobilne laptopy. bardzo fajnym modelem jest Asus U30JC z mobilnym Core i5, o ile jesteś w stanie odpuścić matową matrycę... Rozważałem Asusa U30JC jednak w testach m.in Notebookcheck wytrzymuje na baterii dwukrotnie krócej niż model UL30A. Mi zależy bardziej na mobilności niż wydajności, więc U30JC raczej odpada. Dodać do tego należy 0,5 kg więcej niż UL30A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 (edytowane) Oblukaj tego Sonego: VPCY11S1E/S (VPCY11S1E/S) : Dane techniczne : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony http://www.sony.pl/product/vn-y-series 1,78 kg , obudowa magnezowa i fajna bateria - mozna dokupić jako opcję baterię , ktora trzyma 15h , ale ceny nie znam. Znajomej trzyma 8 godzin - fajny i solidnie wykonany a w tej cenie się zmieścisz. I ma jedną świetną zaletę - nie palcuje się bo obudowa jest matowa a klawiaturka miodzio. Jak ma być mobilny to nie szukaj na core i5 zdecydowanie krócej podziała niż taki na SU core2duo. ....Heh akurat do mnie dzwoniła trzyma jej obecnie 8,5h raz nawet tyle co podaje sony 9h.No i masz W7 a nie wistę jak u Asusa w UL30A. Edytowane 4 Maja 2010 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nihli Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Oblukaj tego Sonego: VPCY11S1E/S (VPCY11S1E/S) : Dane techniczne : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony Seria Y : VAIO i akcesoria komputerowe : Sony 1,78 kg , obudowa magnezowa i fajna bateria - mozna dokupić jako opcję baterię , ktora trzyma 15h , ale ceny nie znam. Znajomej trzyma 8 godzin - fajny i solidnie wykonany a w tej cenie się zmieścisz. I ma jedną świetną zaletę - nie palcuje się bo obudowa jest matowa a klawiaturka miodzio. Jak ma być mobilny to nie szukaj na core i5 zdecydowanie krócej podziała niż taki na SU core2duo. ....Heh akurat do mnie dzwoniła trzyma jej obecnie 8,5h raz nawet tyle co podaje sony 9h.No i masz W7 a nie wistę jak u Asusa w UL30A. Ten Sony ma: 1) Większą wagę niż UL30A, 2) Krótszy czas pracy na baterii, 3) Jest droższy, 4) Asus UL30A można zamówić bez systemu operacyjnego, Jednak nie jest to wymarzona propozycja. Jakieś inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Noteo Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Osobiście nie przeszkadzałaby mi Vista na lapku,to moim zdaniem ma mniejsze znaczenie. Jeżeli chodzi o Asusa UL30A to uważam,ze jak na swoja cenę ma: dobrą konfiguracje,wydajnosc oraz wymiary. Jest lekki i czas pracy baterii też długi ( o ile dobrze pamiętam) na Twoim miejscu wybrałbym właśnie UL30A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...