qwerty7 Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Vista wyświetla komunikat "Usuń ochronę przed zapisem lub użyj innego dysku". Dysk zewnętrzny został podłączony na chwilę do komputera z windowsem XP. XP go nie zobaczył, chciał go sformatować. Dysk jest sprawny. Wszystkie pliki jak były tak są jednak w Viście nic nie można na nim nagrać i usunąć. Obejrzałem dysk ze wszystkich stron chyba nie posiada fizycznego zabezpieczenia przed kopiowaniem. Typ dysku: WD Elements 1TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Nieraz system z dyskami zewnętrznymi ma takie odpały. Mi zazwyczaj pomaga odłączenie kieszonki i podłączenie jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Nieraz system z dyskami zewnętrznymi ma takie odpały. Mi zazwyczaj pomaga odłączenie kieszonki i podłączenie jeszcze raz. Podłączyłem dysk do wszystkich USB i to nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Podłączyłem dysk do wszystkich USB i to nie pomaga. Naprawił się sam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Vista wyświetla komunikat "Usuń ochronę przed zapisem lub użyj innego dysku". Dysk zewnętrzny został podłączony na chwilę do komputera z windowsem XP. XP go nie zobaczył, chciał go sformatować. Dysk jest sprawny. Wszystkie pliki jak były tak są jednak w Viście nic nie można na nim nagrać i usunąć. Obejrzałem dysk ze wszystkich stron chyba nie posiada fizycznego zabezpieczenia przed kopiowaniem. Typ dysku: WD Elements 1TB. Formatownie tego dysku przez vista 64 na format xfat trwało 12 godzin. Domyślnie był NTFS. Po instalacji nakładki w XP, system go widzi i radzi sobie całkiem nieźle, opinia ta może być jednak nie miarodajna, ponieważ pracowałem tylko kilka godzin w tym sytemie. Vista natomiast, miała domyślnie ustawione defragmentowanie i indeksowanie, (co środę a indekowanie - zawsze) i dopóki tego nie odkryłem - co jakiś czas system zawieszał się "eksplorując dysk". Wyłączenie tych funkcji naprawiło problem. :blink: Edytowane 29 Listopada 2010 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...