hmf Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Dysk mam od 2 lat, jest to model Barracuda 250 GB SATA II, sprawdzałem czy należy to serii trefnych ale wynik był negatywny. Kilka dni temu wieczorem wyłączyłem komputer po około godzinie grania. Rano po włączeniu system nie wystartował, zatrzymało sie na ekranie startowym płyty. Po restarcie system zaczął uruchamiac sie ale bardzo wolno po czym wyskoczył BSOD i restart. To samo było na drugim zainstalowanym systemie. Uruchomiłem Hiren's Boot CD, załączyłem HDDRegenerator ale ten zacząłm wysypywac błędy dysku i zawieszał się po kilku procentach wykonanej pracy, a po restarcie od razu pojawiło się info o braku pliku NTLDR. Opcja naprawy z dysku instalacyjnego Vista nie działa ponieważ nie widać instalacji a naprawa bootloadera jest niemozliwa. Z dysku instalacyjnego XP uruchomiłem więc konsole odzyskiwania systemu, CHKDSK przeskanował partycje, usunął błędy,ale pojawiają się nowe po kazdym uruchomieniu programu. W związku z tym pytanie: Czy to awaria dysku, czy można będzie jeszcze uruchomić go? 2 miesiące temu robiłem format z innego powodu, choć ostatecznie objawy były podobne. Wtedy szlag trafił cała tablice partycji, nie mozna było nawet skorzystać z opcji konfiguracji rozruchu pod konsola odzyskiwania systemu, zreszta teraz też nie jest to mozliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Podłącz pod inny komputer i pokaż SMART, wylecz się z używania hddregeneratora. Zapuść z HB seatools i zobacz co pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 HDD Degenerator kupa mułu zakopać spalic zapomniec o tym sofcie !! jak nie hcesz miec z dysku sieczki totalnej.... MHDD: http://hddrecovery.pl/programy/MHDD.html Zdjecie Scanu podaj na forum i smarta... ( ten progs odpala z CD ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 po kolejnym teście system odpalił bez problemu. Działa bez zarzutu, jednak nie moge dokończyć zadnego testu z programu Seatools. krótki test zostawiłem na kilka godzin, doszedł do połowy. Juro powalczę z innymi narzędziami i dam znać. O HDDRegeneratorze nic nie wiedziałem, zapuściłem go jak zobaczyłem wpis w Hirens BootCD, dopiero dziś rano na tym forum przeczytałem że to crap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 daj screen ze smarta, z hd tune albo everesta ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 na chwile obecna nie można wykonać S.M.A.R.T. scan pod Windowsem, przy próbie pojawia się komunikat że dysk ma problem z sektorami i trzeba Seatools uruchomić pod DOS-em. W załączeniu zrzut z Everesta. Sprawdzałem na stronie Seagate, dysk ma jeszcze dwa lata gwarancji. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Dokładniej masz 1 sektor niestabilny. MHDD F4 i wybierasz Erase WAITS... Sektor zostanie przywrócony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 czy to jest bezpieczne dla dysku? Utracę dane? Seatools pod DOS-em nic nie wykrył, pod Windowsem dalej nie chce czytać S.M.A.R.T.-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) Wyłacz AHCI... to ci przeczyta... ERASE WAITS jest bezpieczne ale komenda ERASE wklepana z klawiatury to pa pa .... A własnie MHDD widzi dysk ? jak tak to F8 i masz wynik ze smarta .. Edytowane 8 Maja 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Dysk poza tym jednym niestabilnym sektorem ma sporo błędów na tasiemce. To mi. mogło spowodować oznaczenie tego sektora jako błędnego. Zmień tasiemkę i sprawdź czy wartość C7 nie rośnie. Jak się uspokoi, to czyszczenie w MHDD, jak radził Kwazor i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 zrobiłem testy z MHDD - brak błędów. Test powierzchni dysku daje 10 sektorów <50ms, reszta <3-10ms więc chyba w normie. Gdzie na zrucie widać ten uszkodzony sektor? Z kablem może byc faktycznie problem, od jakiegoś czasu BIOS nie widział dysku przy pierwszym uruchomieniu komputera. Szczerze powiem, że nie bardzo wiem o czym do mnie piszecie w przypadku MHDD. F4 zaowocował wyskoczeniem menu ale nie widzę tam tej ocpji o której piszecie (zastąpienia sektora) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Dobrze ze skan wykonałeś.... teraz wszystko jasne ... Smart zgłupiał ( powinienieś iec chocby jedno UNC lub >500ms a nie ma .... ) Czyli dysk masz ok tak jak radzi Elektronek wymień taśmę.. i poszukaj błedów w systemie... to nie dysk robi ci jaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 ok, dzięki za pomoc w zdiagnozowaniu. Zamykam temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...