smoldom Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Witam, mój sprzęt to: Asus M4A785TD-V EVO Athlon II X2 240 GoodRam 2GB 1333/9 OCZ ModXStream 500W ATI Radeon HD 4200 (zintegrowana) bios i sterowniki najnowsze Mam taki problem z dzielnikiem pamięci w biosie: po ustawieniu go na cyfrę niższą niż 8 np. 7 dzielnik nadal jest ustawiony na 8 i przez to jestem ograniczony przez pamięć i nie mogę wyżej podkręcić procka. Tu screen z biosa gdzie zmieniam opcje CPU/NB Frequency(czyli chyba dzielnik pamięci) na 7. Po tej zmianie częstotliwość HT ulega zmianie 7 x 260 = 1820MHz natomiast dzielnik pozostaje nadal 8. Ponadto po przekroczeniu częstotliwości magistrali ok 230 MHz automatycznie zmieniają się czasy dostępów do pamięci z 9,9,9,24,33 na 7,7,7,20,27 jak to widać na screenie z CPU-Z. Ta automatyczna zmiana czasów jest też trochę dziwna ale nie tak uciążliwa. Możecie coś poradzić, może robię coś nie tak ponieważ teraz przez pamięć nie mogę dalej podkręcać procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
windykator_wks Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 (edytowane) CPU/NB frequency to częstotliwość kontrolera pamięci w procesorze a nie dzielnik pamięci. Tu masz bios tej płyty opisany (i podkręcanie na AM3 też): Jak podkręcić procesor - Poradnik Edytowane 7 Maja 2010 przez FrankHorrigan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...