Skocz do zawartości
Tajfun1281

cichy komputer do nagrywania i realizacji dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym abyście pomogli mi złożyć komputer stacjonarny do studia muzycznego przeznaczony do produkcji, realizacji i nagrywania dźwięku.

Zależy mi na wydajnym, dobrym procku (preferuje INTEL), dużej ilości ram, szybkim (cichym!) HDD, wolnych wejściach PCI i FireWire, sporej liczbie USB (min.4), w karcie graficznej ważne jest tylko to, aby obsługiwała 2 monitory.

Zależy mi bardzo, ale to bardzo na jak najcichszym chodzeniu komputera (HDD, wiatraki), gdyż w pomieszczeniu z nim będą zbierane ślady na mikrofon pojemnościowy.

Mam nadzieje, że mi pomożecie!

Aha, jeśli chodzi o cenę to.. jeśli możecie podajcie różne konfiguracje cenowe ;) dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zacznę od dysku, gdyż temat bardzo cichego dysku przerobiłem 2 miesiące temu. Albo SSD, a jeśli to jest zbyt duży wydatek, to z dysków 3,5 cala zdecydowanie najcichsze są Seagate Pipeline. Te dyski są montowane oprócz desktopów także w urządzeniach audio-video.

Dysk twardy Seagate Pipeline HD ST3500312CS (500GB, 8MB, SATA/300) - Dyski twarde - Agito.pl

Dysk twardy Seagate Pipeline HD ST31000322CS (1TB, 8MB, SATA/300) - Dyski twarde - Agito.pl

Tu temat o dysku i test

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy-dvd-pendrive-f55/Seagate-Pipeline-Hd-5900-t319499.html

Muszę cię zmartwić, ale wszystkie szybkie dyski 7200 obrotów to "wibratory". Poza tym, jeśli ma być bardzo cicho chyba czeka cię zakup ( do peceta, którego configu jeszcze nie znamy) coolera na procesor i zasilacz. Ja na swój zasilacz założyłem Scythe Gentle Typhoon 800 obr i jest zupełna cisza.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi