Skocz do zawartości
shaper

bardzo cicha karta grafiki szybsza od gf 9800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam wydajniejszej karty graficznej niz gf 9800gt Zotac z naciskiem jak najcichszej pracy w srodowisku 2D. Najlepiej byloby gdyby karta miala chlodzenie pasywne ale pozwalajace na swobodne paro godzinne granie (l4d, battlefield bc2 itp). Reszta sprzetu: obudowa fractal design r2, intel i5 750 niekrecony, OCZ modxstream 600w.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam zapomnialem o tym napisac: do wydania max 1200zl mysle, monitor 20'' 1600x900. Karta ma nie tylko byc wydajna (choc na jakims monstrum mi nie zalezy gdyz moj gf 9800 jakos ciagnie tego bad company 2) ale tez cichsza od mojej obecnej. Jak narazie w mojej budzie najglosniejsza jest grafa, slychac szum wentyla. Denerwujace jest to zwlaszcza gdy przegladam www w nocy. Rozwiazania softwarowe mnie nie interesuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, mojego 9800 Palita też było słychać dość wyraźnie jak go kupiłem. Rozwiązanie bardzo proste. Odłączenie wtyczki od wentylatora i przymocowanie cichego wentylatora 120mm, który wieje na oryginalny radiator. Prosto, tanio i nie software'owo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myslisz ze mogl bys zmienic chlodzenie k.graficznej na accellero s1 ? Na pewno bedzie wydajniej i ciszej od kazdego chlodzenia kupionego juz na grafie. Do tego 2 ciche wentyle 12 cm i gites majonez ;) A do niego mogl bys kupic referencyjnego HD5850 , im taniej tym lepiej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa rozne wymagania do tego:

1. na jakiej grafie bedzie zamontowane ?

2. czy masz dobrze wentylowana bude ?

Ja jak posiadalem HD4850 to dzialal pasywnie ale mialem wentylator z przodu , z tylu , u gory i na boczniej sciance (ktory wial prawie ze na grafe)

Ale wystarczy ze zamontujesz 2 wentylatory wielkosci 120mm w przypadku s1 lub 2 rozmiaru 92mm na mk-13 .

w 1 przypadku jak je puscisz na 800 rpm to nawet ich nie uslyszysz a bedzie duzo wydajniej niz pasywnie czyba ze masz bardzo wyczulony sluch to 600 rpm , w 2 przypadku dolicz 200 rpm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zeby cos ale ten prolimatech wedlug recenzji ma lepsza wydajnosc na wentylatorach 92mm a nie 120mm.

Fander moze byc ale http://www.cooling.pl/fander-fx92b-92mm,produkt,90738.html?from_category=30_66 , fajny bo mogl bys ustawic sobie obroty wedlug wlasnych upodoban.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jednego z tych chlodzen uzywalbym do mojej obecnej karty tj. 9800gt, gdyz jej wydajnosc jak narazie mi wystarcza. Chyba, ze bylaby na rynku cicha karta i bardziej wydajniejsza wtedy moglbym rozwazyc jej zakup. Znajomy ma chlodzona pasywnie karte gf 9600. Karta jest nieslyszalna a podczas sporadycznego grania nie przegrzewa sie. Liczylem, ze moze znajdzie sie taka karta jak ati 5770, gdyz pobor pradu maja dosyc niski wiec chyba sie nie grzeja zbytnio a wydajnosc napewno by mi starczyla. Choc z drugiej strony polecane przez Was chodzenia kart sa dosyc uniwersalne i zawsze mozna je uzyc przy zmianie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup tego mk-13 + 2 fandery 92mm i zaluz na tego geforce , wentylatory skrecisz na min. i bedzie cisza i wydajnosc.

Potem jak juz by Ci braklo wydajnosci to bys mogl kupic nowa grafe , moze by to juz byla seria HD6xxx ;) albo fermi 2 :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi