Sir_emak Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 Dzisiaj stala sie dziwna rzecz. Podkrecalem sobie procka i przy restarcie kompa wyskoczyl mi komunikat: Award BootBlock BIOS v1.0 Copyright © 2000, Award Software, Inc. BIOS ROM checksum error Detecting flopy drive A media... INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER Komputer wlacza sie normalnie ale gdy chce go zresetowac to wywala mi ten komunikat po czym komp sie zawiesza(wyskakuje to tuz po tescie grafiki). Pomaga dopiero odlaczenia zasilania i ponowne wlaczenie. Mial ktos cos takiego i czy wiecie co jest grane? P.S. Reset biosu nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 zciagnij bios zformatuj dysk z wlaczona opcja : kopiuj pliki systemowe nagraj na dyskietke plik z biosem (*.BIN) wloz dyskitke i odpal kompa update: jak to nie pomoze to dograj jeszcze flasha na dyskietke i jak wystartuje DOS to slashuj bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 jak nic to nie dało, to masz pecha i kość biosu ci padła (40 zł w plecy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 jak nic to nie dało, to masz pecha i kość biosu ci padła (40 zł w plecy)a tam w plecy toz to nowa plyta ,gwarancje ma :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 niestety nie - wymiana biosu nie jest w gwarancji - miałem już tak :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 niestety nie - wymiana biosu nie jest w gwarancji - miałem już tak :-(a to fiutki ,ale to chyba zalezy na jaka firme sie trafi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 cmos reset zwora a jak nie pomaga to dyskietka startowa z biosem i autoexec.bat w nim wpisz flashowanie bezwarunkowe boisu. Inaczej nie pojdzie bo wtedy nawet klawiatura nie dziala... Mialem tak z 3 razy na ecs i podnioslem bez problemow. kosc jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 U mnie też się to zdaża przy przegięciu z O/C lub zbyt małym vcore- jednak wystarczy reset biosu i wszystko wraca do normy. Płyta Epox 8KHA+. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simpson Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 U mnie też sie tak działo..... zazwyczaj jak za bardzo podkręciłem proca (a dzialo sie tylko wtedy gdy wybeirałem w windzie uruchom ponownie) przy normlanym wyłączaniu i włączaniu było ok wszystko. ale jeśli pojawił się ten magiczny ekran to poprostu wystarczyło zresetować kompa i po problemie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 A czy to nie czasem wina baterii??.Wydaje mi sie ze nie podtrzymuje napiecia i bios sie wymazuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Ja tez tak mialem na miom Epoxie. Po przekroczeniu fsb 179, zwiecha. Za pierwszy razem uznali mi na gwarancji, a za drugim razem dalem se rade sam i wgralem nowego biosa i koniec problemow. Przynajmniej narazie ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...