hmf Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Od miesiąca mam internet w kablówce, łacze 2 megabity. O ile na serwerach problemów nie ma, to na przykład w Azureusie mam "czerwone buźki", problem z NAT-em i ciągnie z prędkością około 2 kilobajtów na sek. Nie chcę ciągnąc piratów, ale często ściagam np. różne dystrybucje linuxa przez p2p i sterowniki z serwerów Asusa. Okazuje się, że mam prywatny IP. Oczywiście przekierowanie portów na routerze nic nie dało. Stąd moje pytanie: czy opłaca się załozyć publiczny IP (jest darmowy)? Co to mi daje, jakie wiążą się z tym problemy? Wcześniej miałem internet z netii na łączu tepsy więc o bezpieczeństwo się nie lękam - komputer mam dosyć dobrze zabezpieczony. Czy publiczny IP spowoduje, że będe mógł odblokować porty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Nie chcę ciągnąc piratów, ale często ściagam np. różne dystrybucje linuxa przez p2p i sterowniki z serwerów Asusa....taa jasne...;) Stąd moje pytanie: czy opłaca się załozyć publiczny IP (jest darmowy)? Co to mi daje, jakie wiążą się z tym problemy? Wcześniej miałem internet z netii na łączu tepsy więc o bezpieczeństwo się nie lękam - komputer mam dosyć dobrze zabezpieczony. Czy publiczny IP spowoduje, że będe mógł odblokować porty?To nie jest kwestia rodzaju czy klasy adresu. Możliwości są generalnie 2: - ISP filtruje P2P (nieudolnie lub złośliwie) - masz problem z systemem (firewall, antywir f.e.) W obu tych przypadkach zmian adresu na publiczny nic nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 ...taa jasne...;) Nie mierz wszystkich swoją miarą :lol2: W obu tych przypadkach zmian adresu na publiczny nic nie da. Ja miałem bardzo podobny problem w mojej osiedlówce, i ww rozwiązanie pomogło w 100% :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Publiczne IP pomoże ci jedynie przy wymianie plików P2P albo rozwiąże problem stawiania domowego serwera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Dla ludzi, którzy mie rozumieją co piszą: NIE ISTNIEJE publiczne IP: Wasz ISP przepuszcza Wasze pakiety przez TrafficControl/QOS a później przez tzw NAT2NAT -> Wasz adres NIE jest publiczny, tylko sprawia takie wrażenie. Jeśli "adreas publiczny" rozwiązuje problemy z P2P to żle -> można ściągać lewe filmy stając się jednocześnie łatwym obiektem do ataku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Provider zapewnia, że nie blokuje p2p. System jest ok ponieważ na tych samych ustawieniach i programach na netii było wszystko dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Provider może nie mówić prawdy, może mieć coś zwalone w ustawieniach filtrów, być może problem leży w kompatybilności różnych wersji Azerusa albo w jego ustawieniach, być może kolejna łata do systemu coś zmieniła -> naprawdę ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną. Jedyną 100%-tową metodą jest podpięcie się na chwilę do innego dostawcy, np. przez HSDPA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...