Skocz do zawartości
_OskaR

X-crap w lapkach - w poszukiwaniu czegoś lepszego

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie mam X-Fi Xtreme Audio - niedawno wróciła z serwisu. Niestety karta dalej jest niesprawna, poza tym muszę powiedzieć, że nie jestem zadowolony z produktów Creative'a dla laptopów - sprzedają jakieś okrojone Audigy ze znaczkiem X-Fi. Temu czemuś daleko do starego A2ZS PCMCIA, który miał full opcji, a interfejs by tworzony przez kogoś, kto rzeczywiście ma o czymś takim pojęcie. Może wyślę to coś jeszcze raz do serwisu, ale w moim laptopie to już się nie znajdzie. Już miałem sobie brać nowe słuchaweczki, żeby cieszyć się dźwiękiem, a tu lipa.

Dlatego trzeba zacząć od początku - i tu jest problem - rynek dźwiękówek do lapków jest strasznie ubogi. Szukam przyzwoitej karty do gier i multimediów, ale widzę, że odpowiedników kart ze średniej lub wyższej półki po prostu nie ma - nawet, jeśli miałbym spore fundusze (choć adaptery na PCI-E czy PCI to już trochę za duży wydatek, albo zerowa dostępność w PL).

W sumie można jeszcze trafić na Audige 2NX czy Extigy, ale zewnętrzne zasilanie mi nie odpowiada. "X-Fi" - drugi raz tego samego błędu wolę nie popełniać. Niby słychać coś o X-Fi HD Audio USB, ale na temat premiery cisza, więc nieprędko to się pojawi na rynku. Zostaje więc Xonar U1 i karty profesjonalne jak E-MU 0202. W obu przypadkach jest to, czego nie mają karty na Express Card - fizyczny regulator głośności, co pozwala spokojnie kupić słuchawki z samym tylko kablem. Odnoszę jednak wrażenie, że jakość dźwięku nie będzie specjalnie lepsza w przypadku Asusa. Produkt Creative'a prezentuje się ciekawie, ale z tego, co zauważyłem, liczba opcji jest bardzo ograniczona - nie udało mi się znaleźć żadnego Equalizera, ustawień basów etc. Nie wiem czy komuś nie chciało się robić screenów, czy po prostu takich opcji nie ma. Może to nie jest sprzęt na moje potrzeby - i "dla mnie" stworzono inne karty, ale "X-Fi" to niestety crap - biorąc pod uwagę to, jak zaawansowane na swoje czasy były karty typu A2ZS, Extigy itd.

Ponieważ i tak mam zamiar jeszcze kupić słuchawki, zastanawiam się nad czymś z wbudowaną dźwiękówką - G35 czy Megalodony - choć nie wiem, czy będzie to lepsza inwestycja od Xonara + np. HD555. Jeśli chodzi o efekty przestrzenne w grach - BFBC2 pokazał, gdzie programiści mają efekty sprzętowe (zwłaszcza biorąc pod uwagę istnienie opcji "X-Fi" w BF2 czy 2142).

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi