KitKat Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 (edytowane) Witam, 2 dni temu robiłem formata. Zainstalowałem prawie wszystkie sterowniki, pominąłem tylko te od dźwięku na mobo(Mam w końcu Asus Xonara DX) i od karty sieciowej na mobo(Może to przez to?). Mam też Liveboxa TP 6 MB. Wszystko z siga. Problem polega na tym, że we wszystkich grach sieciowych(MMO, FPS itd.) co około 3 minuty mam 3-4 sekundowy freez. :/ Sterowniki są najnowsze. Wcześniej na tych samych gry działały bez problemu. Myślałem, że może jakiś problem z DirectX jest. Z tego co wiem to niektóre gry MMO typu Tibia i tym podobne mają do wyboru silnik graficzny. Postanowiłem to przetestować i problem występuje zarówno na DirectX 5, DirectX 9, jak i OpenGL(Na DirectX 10 nie miałem okazji testować). Łączę się na niewielką odległość poprzez WiFi(Adapter WiFi pod USB firmy Sagem). Na pewno problem nie leży po stronie zakłóceń, bo niczego w wystroju nie zmieniałem, komputera też nie przesuwałem. O co może chodzić? Bardzo proszę o pomoc. :) Skłaniam się raczej ku problemowi z internetem(Po mojej stronie, nie po Tepsy), albo sterownikami(Grafiką?). Pozdrawiam, KitKat Edytowane 9 Maja 2010 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 (edytowane) Tak chyba jest po prostu z WiFi. Ja mam internet z mulitmedii i też mam WiFi. Kiedy gram w coś przez internet na swoim kompie (na kablu od routera), to wszystko jest ok, a na innych kompach w domu (wifi) są takie freezy jak u ciebie... Wcześniej też łączyłeś się przez wifi? Edytowane 9 Maja 2010 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Zawsze grałem przez WiFi i nie było problemów. Tak jak mówię, nic się nie zmieniło prócz tego, że położyłem system na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forthal Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Windows 7, czy xp? Jak "siódemka" świeżo po formacie to sprawdź: "lag" in online games with Windows 7 - Page 13 - Windows 7 Forums Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Zapomniałem napisać. ;) Vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Czyli ta sama opcja - szukanie mocniejszego sygnału co ileś tam minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź. Używam adaptera USB Wi-Fi z Sagem do Liveboxa TP. Zainstalowałem sterowniki ze strony Tepsy. Skonfigurowałem połączenie w Centrum Sieci i Udostępniania Visty. Gdzie powinienem szukać opcji szukania mocniejszego sygnału? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Szczerze to nie wiem [; Przy W7 Build 7000 poradziłem sobie z tym problemem instalując WLAN Optimizer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Z gory sorry za brak polskich znakiw, ale pisze z telefonu i zajeloby to wiecznosc. ;) Dzieki za odpowiedz. Jak dotad przelozylem adapter WiFi USB do innego portu. Gralem z 10 minut i zadnego freeza nie bylo. Dzis przetestuje dokladnie jakas gre i dam EDITa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Używam adaptera USB Wi-Fi z Sagem do Liveboxa TP. Zainstalowałem sterowniki ze strony Tepsy. Skonfigurowałem połączenie w Centrum Sieci i Udostępniania Visty. Gdzie powinienem szukać opcji szukania mocniejszego sygnału? Jak problem będzie nadal występował to proponuję zmianę routera. Każdy inny będzie lepszy od LiveBoxa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Korzystanie z systemowego WZC powoduje freezy .... ( windows co X minut szuka sieci bezprzewodowych bedach tylko w trybie nasłuchu) Zainstaluj dedykowane sterowniki do wi-fi i bedzie ok ... Zreszta pinguj router i zobacz czy co pewnien okres czasu nie bedzie wysokiego pingu... jak pojawi sie az do upłynał limit czasu żądania to masz odpowiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) Przełączenie do innego portu USB nie działa. Wcześniej tak nie było. Nie miałem freezów. Regularnie co około 5 minut mam. Dedykowane sterowniki... Tu jest problem. Livebox daje takie tylko XP, albo Visty 32 bit. Do mojej 64 nie pasują. Mam sterownik do adaptera, ale połączenie muszę konfigurować niestety przez WZC. // Pingowałem 192.168.1.1. Co 2 minuty równo upływa limat czasu żądania. ;) Teraz pytanie jak to naprawić? Nie mogę na tą chwilę załatwić innego adaptera/routera. =/ Wcześniej na tych samych sterownikach i tej samej Viście(Ale przed formatem) nie występował ten problem. Na drugim komputerze z Vistą nie ma tego problemu. Edytowane 14 Maja 2010 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) I trafiłem w sedno od razu.... Teraz pytanie jak to naprawić? Dasz rade rozebrac pena ? i podać mi jaki to jest chipset ? To juz jest wtedy patent na sterowniki nieoficjalne ... Byle wiedzieć jaki jest chipset sterujacy w tym penie .... Jak nie to daj identyfikator urzadzenia.... moze coś się wymysli... Edytowane 14 Maja 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Postaram się coś ogarnąć. Tylko mam pytanie. Jakim prawem kiedyś nie miałem freezów na tych samych sterownikach i tej samej wersji systemu, a teraz nagle po formacie są? Na pewno musi być jakieś wyjście w konfiguracji Windowsa, czy może w ustawieniach Liveboxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Od routera się odczep... ( jak na innym sprzecie jest ok ) ... Rozbierz pena i daj mi informację jaki tam chip sterujacy siedzi.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Pena niezbyt dało się rozebrać. Zamieniłem go z penem od komputera, który używany jest tylko do internetu. Zainstalowałem do niego sterowniki razem z Wireless Utility. Cały czas problem jest ten sam! Myślę, że trzeba będzie czegoś poszukać w ustawieniach Visty. Macie może jakieś pomysły? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...