Skocz do zawartości
mrwhoope

Półprofesjonalny komputer do max. 2600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, potrzebuje porady, składam komputer dla znajomego. Dużo czasu bawi się w tworzenie filmów w 3ds studio 2008 bodajże, nie wiem jaki ma konkretnie monitor i rozdzielczości ale w więcej niż do 1680:1050 nie pracuje/gra. Własnie oprócz tego chce pogrywac w gry takie jak Arma 2, Silent Hunter 5, Sturmovik i nowego Gothica. Do wydania max. 2600 zł +/- 50 zł, kompa ma zamiar zamawiać za miesiąc, bo jeszcze dozbiera kasy. Chce kupić nową obudowę więc jak się da to trzeba ją jeszcze jakoś "wcisnąć" w cenę a jak nie to trudno, oraz w przyszłości system operacyjny (ale narazie bez więc pomijam). Chce zmienić chłodzenie na inne.Co jeszcze ważne, potrzebuje firewire na płycie głównej. Również myślał o dysku zewnętrznym 1TB ale dziś nie o tym. AHA: Nie jest on jakimś fanboyem którejś marki, ale jednak woli AMD/ATI ze względu na dobre wspomnienia i dobrą wydajność w stosunku do ceny. Dołączona grafika Oto co przygotowałem według uznania:

AMD PHENOM II X6 1055T 2.8 GHz - ok. 750 zł - wiadomo król Dołączona grafika

Płyta główna MSI 785G-E53 (atx) ok.300zł lub Płyta główna MSI 785GM-E51 (microAtx) ok. 265 zł - obie maja firewire i dużo fajnych rzeczy

4GB Ram Good ram- 2 x 2GB 1600mhz lub 1333 mhz (nie ma wielkich róznic w cenie i wydajności) - ok. 370 zł

Zasilacz OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU (odpinane kable)- ok.260 zł

dysk twardy SATA II Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB (HD502HJ) - ok .175 zł

Nagrywarka Samsung SH-223C SATA - 100 zł

Grafika Radeon 4870 1Gb jakiejś dobrej firmy His,Gigabyte,powercolor- ok. 580 zł/ tańsza opcja Radeon 4850 512 mb najtańszy już za ok. 370 zł

chłodzenie procka inne Zalman CNPS10X z tej serii lub scythe mugen II ok .130-160 zł

Sorki za te śmieszne, czasem komentarze co do sprzętu, ale uzasadniałęm jemu dlaczego taki wybór :]

Ceny brałem z morele.net sprzed kilku dni, jak widac bez obudowy niestety....

Poradźcie co zmienić, co opłacalne do tych zastosowań, co przyszłościowe bardziej...

Z góry dzięks

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no proszę o radę, jak znajomy będzie miał czarno na białym ciekawy zestaw , to kupi teraz, już odrazu...Wiadomo że potem to wejdzie "coś" nowego i od nowa zabawa... Więc jak oceniacie ten zestaw? Co proponujecie?

Edirt: Jeszcza jedno pytanie, orientuje się ktoś jak jest z cenami za granicą na przykłąd w Niemczech, bo może tam będzie jechał niedługo to raz, a dwa i tak ma blisko, więc mógłby tam kupić....ale to tylko takz czystej ciekawości.....

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz że moc obliczeniowa procka będzie wystarczająco do 3ds studio? Bo to jest priorytet, a z tego co wiem za renderowanie filmów tam odpowiedzialny w większym stopniu jest procek, a te gry to tak przy okazji od czasu do czasu...

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz że moc obliczeniowa procka będzie wystarczająco do 3ds studio? Bo to jest priorytet, a z tego co wiem za renderowanie filmów tam odpowiedzialny w większym stopniu jest procek, a te gry to tak przy okazji od czasu do czasu...

A jak by był procesor 10 rdzeniowy to też byś był skłonny dołożyć ? BO niby to jest król ? bo on napewno poradzi sobie z 3D.

więc Ci teraz powiem .. spoko 4 rdzeniówa starczy i nie patrz że przy iksie (X) stoi 6 ...

bo tak wiele ludzi robi .. bierzą bo mają 6 rdzeni .. (chwyt marketingowy) ale nie warto dopłacać...

lepiej brać X4 955

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , ok już się tak nie bulwersuj.... chyba po coś te firmy robią te nowe procki i raczej nie dla jaj.....To w takim razie do tego phenoma II X4 955 jaką karte graficzną polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym jednak, mimo wszystko, brał x6. to jest poziom i7 920 za cenę duużo mniejszą. świetnie się sprawdza w pro zadaniach.

MSI 770-G45 » Opis 275,00

AMD Phenom II x6 1055T AM3 BOX » Opis 727,00

Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1600MHz CL9.0 BOX » Opis 380,00

TwinTech GTS 250 HDMI 512MB DDR3 PCI-E BOX » Opis 414,00

Samsung SH-S223C/BEBE czarny OEM » Opis 96,00

OCZ Stealthxstream 500W » Opis 210,00

AeroCool PGS RS-9 czarna » Opis 221,00

Samsung SpinPoint F1 HD103UJ (1TB, 7200RPM, 32MB, SATA/300, NCQ) » Opis 282,00

Wartość produktów: 2605,00 zł

dobry zestaw na dobrej płycie. dwa złącza pcie-16x jedno działa na 4x co da mu opcję dodania w późniejszym czasie jakiegoś innego kontrolera dysków. dysk 1tb bo obróbka wideo potrafi pochłonąć ogromne ilości pojemności dysku, dodatkowo jest to najlepszy dysk 1tb jaki się dotąd pojawił. grafika całkiem dobra i jednak trzeba to przyznać że choć ati się stara na razie pod linuksa nie ma dobrych sterowników (a zakładam że w linuksie się bawi) ram 1600, +10zł a jednak tutaj wydajność pamięci się przydaje i może dać widoczne plusy. zasilacz jak zasilacz, swoje zadanie spełni bez problemowo ale ma mało wtyczek. jakby wysupłał grosza mógłby wziąć jakiegoś corsaira, one mają wtyczek od cholery i też są solidnymi zasilaczami. obudowa bardzo solidna, od razu z prostym kontrolerem wentylatorów. brak chłodzenia.

zestaw z Agito.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta troche z niskiej polki jak na 6rdzeniowca, raczej bym wzial PII x4 955 c3 + HD5850.

A jak by był procesor 10 rdzeniowy to też byś był skłonny dołożyć ? BO niby to jest król ? bo on napewno poradzi sobie z 3D.

więc Ci teraz powiem .. spoko 4 rdzeniówa starczy i nie patrz że przy iksie (X) stoi 6 ...

bo tak wiele ludzi robi .. bierzą bo mają 6 rdzeni .. (chwyt marketingowy) ale nie warto dopłacać...

lepiej brać X4 955

Tak weź od razu 2 takie karty bo do takiego proca to siara i wstyd na osiedlu...

Ludzie z 2xXeon 55XX 24gb ram mają karty typu GF 260...xD Lekko niska polka co ? Schowajcie się z tymi postami... 10 rdzeni ? Daj mi je! Im więcej rdzeni tym lepiej... acess pisz dalej posty bez znajomości tematu

Więc tak.

Masz 2600 zł, to trochę mało jak na tak ambitne plany, mam na myśli animacje 3d. Wiadomo cudów nie będzie kolega robił no ale wiem że ludzie od animacji siedzą na i7 920 jakiś mocno kręconych maszynach 2 Xeonowych stacjach renderujących... Animacja to ciężka sprawa... masz 30 klatek na sekunde czyli 30 renderów... a to dopiero sekunda. Fakt jak ktoś ma zapał to będzie liczył na słabszej maszynie:) Niektóre animacje powstają na 2 rdzeniowych cpu i jest czad, liczy się zapał.

3d studio max - program do grafiki 3d. Rendery tam liczone ( mental-ray render ) są przez CPU, liczy się tylko cpu i ram. Karta graficzna nie jest taka mega potrzebna. No ale jak kolo chce też grać to 2 sprawa. Dobra ( raczej średnia ) karta to oczywiście wygoda przy przeglądaniu sceny/obracaniu/modelowaniu, nie ma przycięcia takiego. Tam liczy się tylko Direct3d więc super karty nie potrzebujesz:P 4850 styka 5770 geforce 8800...Co do samych kart tutaj zdanie jest podzielone niby Nvidia ma lepsze sterowniki do maxa ale wielu pracuje na gpu ati i nie narzeka. Chyba że liczy czymś ala Gpu render ( octane ) wtedy nvidia i jej cuda króluje.

Ja nie wiedziałem że mogę wsadzić w swoją płytę x6 ( zakładałem niedawno temat ). Procka jeszcze nie mam bo się uczę maxa ale wiem co kupie za rok... 4 Giga ram to za mało, duże sceny z dużą ilością tekstur potrzebują ogromnej ilości pamięci... 8 giga to po prostu wygoda :). Jak masz mało ram to raz render może się wysypać dwa nawet nie zacznie liczyć... Bierz x6 8 giga ramu i jakąś kartę...

Dołączona grafika

Pod linuxem nie ma Maxa, tylko blender chyba z 3d aplikacji.

Edytowane przez frozenrb
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1055T

Goodram

Goodram

OCZ

Elite

HD502HJ

HD502HJ

ASRock

2423 zł

Ewentualnie HD103SJ.

Do tego np. używka 8800GT/8800GTS/HD4850.

lepiej dołozyć do 5850 niż brać póki co X6.

Myślisz że moc obliczeniowa procka będzie wystarczająco do 3ds studio? Bo to jest priorytet

Więc lepiej dołożyć do proca.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No comment ...

nie w tej kwocie !!

no comment? nie w tej kwocie? czyli ma karte brać za 1100 zł niż procesor za 700 zł ? I do czego wykorzysta tą kartę bo nie wiem ? W maxie napewno mu nie pomoże... Jak już nie chce x6 to niech przynajmniej więcej ramu załaduje. Chyba tobie się kwoty pomyliły..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No comment ...

nie w tej kwocie !!

A tak z ciekawosci odpowiedz mi na pytanie:

Po co mu ta grafa ? Skoro bedzie on wykorzystywal kompa do grafiki 3d.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki, złożenie takiego zestawu jest teraz o tyle trudniejsze że widzę że ceny poszły w górę....Aha wiecie na czym on tworzył filmy do tej pory? Na athlonie 3000+, pamięciach DDR i jakimś trochę większym dysku twardym na AtA....On te filmy robi dla siebie, jako zabawa, a nie jakaś praca....Dla niego wzrost wydajności w jakimkolwiek przypadku będzie kosmiczny Dołączona grafika, no a że jako jest to osoba dorosła która nie ma czasu tylko na granie, od czasu do czasu będzie chciał sobie pograć i tyle, więc oferty z kartami graficznymi za cenę połowę zestawu są nie na miejscu...a jaką płytę główną polecacie co by miała koniecznie Firewire? Jemu jest potrzebne, bardziej niż 2 sloty PCI-E 16x/4x. Z tym ramem wiadomo tu się przyda tak samo jak dużo miejsca na dysku twardym, ale ceny teraz powalają....Jemu się nie pali więc, przeczeka.

Edytowane przez mrwhoope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki, złożenie takiego zestawu jest teraz o tyle trudniejsze że widzę że ceny poszły w górę....Aha wiecie na czym on tworzył filmy do tej pory? Na athlonie 3000+, pamięciach DDR i jakimś trochę większym dysku twardym na AtA....On te filmy robi dla siebie, jako zabawa, a nie jakaś praca....Dla niego wzrost wydajności w jakimkolwiek przypadku będzie kosmiczny Dołączona grafika, no a że jako jest to osoba dorosła która nie ma czasu tylko na granie, od czasu do czasu będzie chciał sobie pograć i tyle, więc oferty z kartami graficznymi za cenę połowę zestawu są nie na miejscu...a jaką płytę główną polecacie co by miała koniecznie Firewire? Jemu jest potrzebne, bardziej niż 2 sloty PCI-E 16x/4x. Z tym ramem wiadomo tu się przyda tak samo jak dużo miejsca na dysku twardym, ale ceny teraz powalają....Jemu się nie pali więc, przeczeka.

Albo dokładasz do Gigabyte GA-MA770T-UD3, albo bierzesz tą co polecił andrew, i dokładasz do tego kartę na PCI z portami firewire...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi