Gość ToMko90PL Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2010 Witam. Posiadam płytę główna Abit AV8,,,,jest to socket 939,,,,obecnie mam Athlona 64 3200+,,,,lecz ten procesor ma taktowanie tylko 2ghz (@2,4ghz) i mi to nie wystarcza dlatego mam pytanie czy do mojej płyty głównej wejdzie procesor X2 (dwurdzeniowy) np. Athlon 64 X2 4800+ ? wyczytałem że ten procesor działa na socket 939,,,,,ale w sklepach internetowych pisze że gniazdo dla tego procesora to socket AM2. To pytanie brzmi czy pójdzie on pod s939? i czy warto? może lepiej kupić jedno rdzeniowego AMD Athlon 64 4000+ ? Najlepiej to by było wymienić cały zestaw,,,,ale nie mam na to funduszy a kartę graficzną mam bardzo dobrą pod agp więc na razie pomęczę się z tym co mam tylko procka potrzebuję lepszego. Może znacie jeszcze jakiś inny procesor pod moją płytę główna warty uwagi? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2010 według tego -> Universal abit > CPU Support List będzie działać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2010 Te procki są i na socket 939 i na AM2, więc uważaj z zakupem. Jak pisze AM2 to raczej na pewno jest na tą podstawke i do 939 nie włożysz. Na 939 procki znajdziesz głównie na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron_p Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2010 Sprawa wygląda niestety tak, że Athlony X2 na S939 mają wysokie ceny. O ile Athlona X2 3800+ za 150-200zł można jeszcze od biedy przełknąć, to cena wyższych modeli jest kompletnie chora i potrafi przekroczyć 400zł. Dzieje się tak dlatego, że są to najlepsze procesory umożliwiające ulepszenie kompa bez całkowitej zmiany platformy (płyta, DDR2, PCI-e), a ponadto były produkowane stosunkowo krótko. Jeżeli aplikacje w których brakuje Ci mocy potrafią skorzystać z drugiego rdzenia, to możesz rozważyć tego X2 3800+. Weź tylko pod uwagę, że pojedynczy rdzeń ma taką samą wydajność jak twój. Ewentualnie może da się go trochę lepiej podkręcić. Wydanie 400zł na procka mija się kompletnie z celem. Lepiej sprzedać płytę, procesor i pamięci na allegro i kupić Athlona II 240/245, ASRock M3A770DE i GoodRam DDR3 2GB. Cenowo wyjdzie to samo a wydajność sporo większa. Karty graficzne na AGP też trzymają wysokie ceny i sprzedając swoją na allegro kupisz sporo wydajniejszą na PCI-e. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...