yodacki Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Witam,szukam darmowego oprogramowania do monitoringu sieci z funkcja kreatora mapy sieci i przy okazji inwentaryzacji oprogramowania.Testowałem Zabbix'a, ale to nie to dokładnie o co mi chodzilo.Testowałem AdRem NetCrunch i jeśli chodzi o sam monitoring to sprawował się bardzo dobrze, nawet włącznie z budowaniem mapy. Niestety soft jest płatny i to za dość duże pieniądze.W tej chwili jestem na etapie testów Spiceworksa. Jesli chodzi o inwentarz to narzędzie prawie idealne, gorzej z monitoringiem, a zupełnie to kitu jesli chodzi o mapę.W naszej sieci jest około 250 urządzeń (serwery, switche, router, stacje robocze, maszyny wirtualne na bazie ESX'a, macierze, klastry itd). Komputery pracują przewaznie pod Windowsem XP lub 7, kilka maszyn jest na Linuxie i Solarisie.Jeśli ktoś z Was zna coś dobrego, darmowego (ideałem byłaby hybryda Spiceworks z 3com Network Director) to będę wdzięczny za info.PozdrawiamJacek Edytowane 27 Maja 2016 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiggly Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2010 Może JFFNMS - Just for Fun Network Management System ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.I.L.F. Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam nie chce tworzyć nowego posta jednak interesuje mnie ten program SPICEWORKS Free PC & Network Inventory Software from Spiceworks for IT Pros Ktoś się nim bawił [czy faktycznie jest użyteczniej] czy jest faktycznie darmowy i bezpieczny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...