jahoo Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Witam! Sprawa wygląda tak: Płyta: gigabyte GA-G41M-ES2L (zintegorowana grafa, aktualny bios) Procesor: E2160 Pamięć ddr3 1600 Zabrałem się wczoraj za oc takiego zestawu. Bardzo się zdziwiłem kiedy przy fsb = 333 mhz (1333 na pamięci) komputer nie wstał. Kolejna próba fsb = 333mhz mnożnik = 6 - żeby sprawdzić czy to procesor czy płyta. znowu nie wstał. na fsb między 290 a 320 są artefakty graficzne, dalej nie wstaje. Mostek północny jest gorący. Wnioskuje że problem jest z płytą, ale skoro płyta wspiera procesory 1333 czyli fsb = 333 powinna obsługiwać w standardzie. Napięcia standardowe. Taktowanie pcie 100mhz. Dzielnik pamięci mam tylko opcje auto i 4.00c, ale pamięć się nie przemęczała. Co to może być ? Chciałbym z tego wyciągnąć coś więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 artefakty = za cieplo to raz gigaszrot powyzej fsb 300 ma problemy z utrzymaniem PCIe @ 100 ( musisz je troche podbic ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Ja się dziwię, że płyta w ogóle wstaje. Jak ty w GA-G41M-ES2L ddr3 włożyłeś, że to działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 U mnie 340fsb, na 350 nie wstaje - nie wiem czy to proc czy plyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jahoo Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 Sorry oczywiście chodzi o GA-G41MT-ES2L. Pokombinuje z pcie, ale czy to ma znaczenie kiedy nie mam dodatkowej karty graficznej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 tak poniewz odboard tez komunikuje sie z CPU za pomoca PCI-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...