Skocz do zawartości
InterFan

Nowy PC

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Kupuję nowego kompa, tj. jednostkę centralną + monitor. Myszkę, klawiaturę i głośniki mam. Posiadam 4K na ten cel i ani grosza więcej. Kompa będę wykorzystywał do prostej pracy do szkoły, a także do gier. Aha polećcie mi dobry monitor z wejściem HDMI :D Oto co wydaje mi się za słuszne do zestawu:

CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition + Scythe Mugen II Rev.B + AS5

MOBO: Asus M4A785TD-V EVO

RAM: GoodRam 2x2GB 1600MHz CL9

GPU: Asus Radeon HD 5850

HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F3

PSU: OCZ ModXStream Pro 500W

Edytowane przez InterFan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition + Scythe Mugen II Rev.B + AS5

Zmień na Zalmana CNPS10X Flex + Zephyr 120mm.

Reszta jak najbardziej OK. Również polecam kupno monitora opartego o inny typ matrycy niż TN, warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Interista

No zestawik dobry :D

@Gi3r3k

Co do coolera to czy przypadkiem Mugen nie jest lepszy? Nie znam się zbyt na chłodzeniu ale słyszałem wiele pochlebnych słów w jego kierunku :P

Edytowane przez Interista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do coolera to czy przypadkiem Mugen nie jest lepszy?

Jest porównywalny. Na Intelu lepszy - pod AMD jest słabsze mocowanie. Przede wszystkim jest tańszy (o ~20 zł), no i ma jeszcze bardzo dobrą pastę w zestawie, w przeciwieństwie do Mugena II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. No i jest taka jedna sprawa. Czy lepiej na jakiś rok kupić HD5770, a potem coś lepszego bo i tak raczej nie wykorzystam potencjału HD5850 (bo tylko do gier lub prostej pracy) czy teraz walić w HD5850 tyle kasy ( za Asus'a 1169zł :o )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie wykorzystam potencjału HD5850 (bo tylko do gier lub prostej pracy)

A niby do czego służy dobra karta graficzna jak nie do gier...? :wink: No chyba, że chodzi Ci o stare/niezaawansowane technologicznie gry.

Jeśli masz małe wymagania co do wysokości detali i kupujesz monitor 22" z rozdzielczością 1680x1050 - możesz wziąć HD5770. Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno używanego GTX 260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Interista

No temat się rozwija :D Ja mówie też żebyś (autorze) brał HD 5850

Edytowane przez Interista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby do czego służy dobra karta graficzna jak nie do gier...? :wink: No chyba, że chodzi Ci o stare/niezaawansowane technologicznie gry.

Jeśli masz małe wymagania co do wysokości detali i kupujesz monitor 22" z rozdzielczością 1680x1050 - możesz wziąć HD5770. Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno używanego GTX 260.

Małych wymagań to ja nie mam :) Ani też nie myśle o starych grach (no co najwyżej CS 1.6 STEAM, ale w to chyba każdy grał choć raz :) )

A co do monitora, to powtarzam po raz drugi, że wolałbym FullHD bo nie jestem pełen zapału na lepszą matrycę która jest przydatna grafikom. Chociaż ten Dell 2209WA przypadł mi do gustu...

A teraz mały żart o Gierku (taki na czasie :D bo tu się Gi3r3k kręci w temacie)

Stoi sobie robotnik na budowie, i idzie Edward Gierek. Robol patrzy na Gierka i nic. Więc Edward Gierek idzie dalej.

Za jakiś czas wraca i widzi że robol leży. Wtedy Gierek mówi do robola: Wy to jesteście jak ten ch*j. Albo stoicie, albo leżycie.

A na to robol: A wy towarzyszu jesteście jak ta ci*ka. Ciągle chcecie więcej i więcej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświerzam temat ;) Troszkę czasu minęło, staruszkowie sypnęli kasą i mam 3000zł na PC + buda + monitor. Niestety, ta kwota nie jest elastyczna, najwyżej mogę dołożyć do tego góra 50zł. Kupuję w morele.net ze względu na niskie ceny i możliwość odbioru w Białymstoku (choć nie wiem czy z niej skorzystam). Miałem zamiar kupować w ram.net.pl ale ostatnio wiele negatywnych ocen napłynęło na temat tego sklepu, w opineo.pl aż huczy od negatywów więc zdecydowałem się na morele.net Oczywiście komputer do gier, tymczasowo kręcony nie będzie i z tego względu nie kupuje coolera na procesor (tym bardziej, że nie mam pieniędzy na wydatek rzędu 150zł)

post-178598-039421200 1282380128_thumb.jpg

Edytowane przez InterFan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi