InterFan Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Siema. Kupuję nowego kompa, tj. jednostkę centralną + monitor. Myszkę, klawiaturę i głośniki mam. Posiadam 4K na ten cel i ani grosza więcej. Kompa będę wykorzystywał do prostej pracy do szkoły, a także do gier. Aha polećcie mi dobry monitor z wejściem HDMI :D Oto co wydaje mi się za słuszne do zestawu: CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition + Scythe Mugen II Rev.B + AS5 MOBO: Asus M4A785TD-V EVO RAM: GoodRam 2x2GB 1600MHz CL9 GPU: Asus Radeon HD 5850 HDD: Samsung 500GB 16MB Cache F3 PSU: OCZ ModXStream Pro 500W Edytowane 12 Maja 2010 przez InterFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Zestaw ok. Ile zł masz na monitor? HDMI niezbędne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) Tyle mam na monitor, ile zostanie po kupnie PC, tj. 4K - komp = monitorW sumie to HDMI nie jest takie bardzo potrzebne, ale dobrze byłoby mieć zaje*** jakość obrazu :D Edytowane 12 Maja 2010 przez InterFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 2209WA lub W2220P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 A coś taniego i w FullHD? Mam nadzieję że ten Asus uciągnie FullHD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Po co Ci FullHD? Lepiej kup coś na lepszej matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Niby tak, ale ja nie jestem fanem super extra kolorów ;) Chociaż można byłoby pokusić się o lepszą matrycę. A tak w ogóle to jaką on ma matryce? S-IPS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 e-IPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition + Scythe Mugen II Rev.B + AS5 Zmień na Zalmana CNPS10X Flex + Zephyr 120mm. Reszta jak najbardziej OK. Również polecam kupno monitora opartego o inny typ matrycy niż TN, warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 koledzy wyżej maja całkowita racje zapomnij o monitorach na matrycy TN 2209WA lub W2220P - kup jeden z tych a będziesz bardzo zadowolony reszta zestawu bardzo dobrze dobrana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) No zestawik dobry :D @Gi3r3k Co do coolera to czy przypadkiem Mugen nie jest lepszy? Nie znam się zbyt na chłodzeniu ale słyszałem wiele pochlebnych słów w jego kierunku :P Edytowane 13 Maja 2010 przez Interista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Co do coolera to czy przypadkiem Mugen nie jest lepszy? Jest porównywalny. Na Intelu lepszy - pod AMD jest słabsze mocowanie. Przede wszystkim jest tańszy (o ~20 zł), no i ma jeszcze bardzo dobrą pastę w zestawie, w przeciwieństwie do Mugena II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Aha. No i jest taka jedna sprawa. Czy lepiej na jakiś rok kupić HD5770, a potem coś lepszego bo i tak raczej nie wykorzystam potencjału HD5850 (bo tylko do gier lub prostej pracy) czy teraz walić w HD5850 tyle kasy ( za Asus'a 1169zł :o ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 raczej nie wykorzystam potencjału HD5850 (bo tylko do gier lub prostej pracy) A niby do czego służy dobra karta graficzna jak nie do gier...? :wink: No chyba, że chodzi Ci o stare/niezaawansowane technologicznie gry. Jeśli masz małe wymagania co do wysokości detali i kupujesz monitor 22" z rozdzielczością 1680x1050 - możesz wziąć HD5770. Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno używanego GTX 260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) No temat się rozwija :D Ja mówie też żebyś (autorze) brał HD 5850 Edytowane 13 Maja 2010 przez Interista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 A niby do czego służy dobra karta graficzna jak nie do gier...? :wink: No chyba, że chodzi Ci o stare/niezaawansowane technologicznie gry. Jeśli masz małe wymagania co do wysokości detali i kupujesz monitor 22" z rozdzielczością 1680x1050 - możesz wziąć HD5770. Jednak najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno używanego GTX 260. Małych wymagań to ja nie mam :) Ani też nie myśle o starych grach (no co najwyżej CS 1.6 STEAM, ale w to chyba każdy grał choć raz :) ) A co do monitora, to powtarzam po raz drugi, że wolałbym FullHD bo nie jestem pełen zapału na lepszą matrycę która jest przydatna grafikom. Chociaż ten Dell 2209WA przypadł mi do gustu... A teraz mały żart o Gierku (taki na czasie :D bo tu się Gi3r3k kręci w temacie) Stoi sobie robotnik na budowie, i idzie Edward Gierek. Robol patrzy na Gierka i nic. Więc Edward Gierek idzie dalej. Za jakiś czas wraca i widzi że robol leży. Wtedy Gierek mówi do robola: Wy to jesteście jak ten ch*j. Albo stoicie, albo leżycie. A na to robol: A wy towarzyszu jesteście jak ta ci*ka. Ciągle chcecie więcej i więcej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Odświerzam temat ;) Troszkę czasu minęło, staruszkowie sypnęli kasą i mam 3000zł na PC + buda + monitor. Niestety, ta kwota nie jest elastyczna, najwyżej mogę dołożyć do tego góra 50zł. Kupuję w morele.net ze względu na niskie ceny i możliwość odbioru w Białymstoku (choć nie wiem czy z niej skorzystam). Miałem zamiar kupować w ram.net.pl ale ostatnio wiele negatywnych ocen napłynęło na temat tego sklepu, w opineo.pl aż huczy od negatywów więc zdecydowałem się na morele.net Oczywiście komputer do gier, tymczasowo kręcony nie będzie i z tego względu nie kupuje coolera na procesor (tym bardziej, że nie mam pieniędzy na wydatek rzędu 150zł) Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez InterFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Plyte zmien na AsRock 770 Extreme3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Kosztuje 300zł więc przekracza mocno napięty budżet, wziąłbym MSI 770 ale nie ma jej w ofercie morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) A770DE+ to płyta AM2+, więc nie pasuje do tego ramu. 2 razy to wyjdzie kilka zł taniej. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Więc co, takie coś można zamawiać? Nagrywarki DVD nie kupuję, wezme ze starego kompa Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez InterFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Może być. Ewentualnie zmień kartę na GTX 460 768mb i dołóż do W2220P lub 2209WA, ale musiałbyś kupić monitor w innym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InterFan Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Hmmm, chyba jednak zostanę przy tym, co wybrałem :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...