zaba1978 Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2010 Panowie ktore wentylatory byscie zaproponowali na chlodnice Feser Xchanger 360.Chodzi mi o wydajnosc i cisze Cooling.pl : Fander Selekta 120mm [FD008] - 39.00PLN lub Cooling.pl : SilentiumPC Zephyr 120 - 13,6 dBA [sPC016] - 17.90PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Nie polecam Zephyrów. Tanie i niewyważone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Typhoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Miałem lub mam trzy rodzaje wentylatorów: SILENTIUM PC Zephyr 1100 obr./min - straszna porażka, terkotanie nie ustaje nawet po zmniejszeniu obrotów na minimum. NOISEBLOCKER XL1 1000 obr./min - również słychać terkotanie (skąd ono się bierze?), jednak cichsze od Zephera i po zwolnieniu obrotów da się przeżyć. SCYTHE S-FLEX 1200 obr./min - słychać tylko szum powietrza na najwyższych obrotach. Fandera nie testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Miałem lub mam trzy rodzaje wentylatorów: SILENTIUM PC Zephyr 1100 obr./min - straszna porażka, terkotanie nie ustaje nawet po zmniejszeniu obrotów na minimum. NOISEBLOCKER XL1 1000 obr./min - również słychać terkotanie (skąd ono się bierze?), jednak cichsze od Zephera i po zwolnieniu obrotów da się przeżyć. SCYTHE S-FLEX 1200 obr./min - słychać tylko szum powietrza na najwyższych obrotach. Fandera nie testowałem. XL1 ma łożysko ślizgowe i bardzo nie lubi poziomej pozycji wirnika (w pionie pracuje jak ideał, cichutki, a i tak dobrze wieje, rewelacja jako wentyl do budy), Zephyra miałem jednego w rękach, wpadał w spore wibracje (może jakiś wadliwy się trafił), a S-Flex jeszcze mi się nie trafił. Do chłodnicy imo najlepsze są Typhoony. Ten o obrotach 1150rpm ma podobną wydajność co XL1, tak samo cichy (ledwo słychać), ale za sprawą innego kształtu łopatek tworzy większe ciśnienie (łatwiej przepcha powietrze przez gęste użebrowanie), no i praca w poziomie mu nie przeszkadza. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...