Napster2 Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Gdzie kupić olej mineralny do zalania nim komputera w akwarium? Googlowałem i szukałem na allegro, ale ja potrzebuje przezroczystego oleju, a na allegro są tylko samochodowe, albo po kilkadziesiąt złotych za litr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Z przeźroczystych to dostępne na allegro są oleje: - parafinowy - wazelinowy Ale najlepiej ich nie kupować przez allegro bo dochodzi koszt wysyłki. Olej wazelinowy powinien być dostępny w sklepach z częściami do maszyn do szycia, a parafinowy w jakimś z lampami naftowymi. Bodajże najtańsze oferty z allegro za przeźroczysty olej: http://www.allegro.pl/item1031900269_spirit_2_olej_wazelinowy_5000ml.html <- olej wazelinowy http://www.allegro.pl/item1039488263_olej_parafinowy_do_lamp_naftowych_kolorowy_1l.html <- olej parafinowy Edytowane 13 Maja 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napster2 Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 A jakie one mają właściwości, moge ich użyć do zalania kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Już parę latek temu czytałem że kompek zalany olejem to nie najlepszy pomysł. Ponieważ olej po dłuższym użytkowaniu (kilka godzin) mocno się nagrzewał i czasami nawet sprzęcik się przegrzewał... Jeżeli chodzi o właściwości przewodzące, to zapewne jak to każdy olej prądu one nie przewodzą. A jeżeli chodzi o wydajność to nie wiem nigdy tego nie sprawdzałem... Edytowane 13 Maja 2010 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Teoria rzecze że czysty glikol nie przewodzi prądu, właściwości cieplne ma bardzo zbliżone do wody. Jeżeli chcesz zalać dosłownie cały komputer w jakimś pojemniku, to jest to bez sensu. Lepszym pomysłem jest np. zaadaptowanie starej zamrażarki jako pojemnika, albo wsadzenie samego pojemnika do zamrażarki. Wtedy będą jakieś efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Napster2 Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Chodzi o wygląd, a nie wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Lepszym pomysłem jest np. zaadaptowanie starej zamrażarki jako pojemnika, albo wsadzenie samego pojemnika do zamrażarki. Wtedy będą jakieś efekty. To jest akurat głupi pomysł, chyba że ktoś chce zabić dobrą zamrażarkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Równie głupie jest zalewanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) Na tym forum cyklicznie srednio co rok wyskakuje ktos, kto "odkrywa" pomysl chlodzenia przez zalanie kompa olejem lub uzyciem ogniwa peltiera. Sprawa za kazdym razem wyglada tak samo - teoria, zapal, projekt.... i temat zamykany, bo i jeden i drugi pomysl okazuje sie fajny tylko na papierze i przy niepelnej wiedzy autora. Edytowane 14 Maja 2010 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0M3N Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Projekt kiedyś wszedł w życie. Ale: Temperatury nie były takie fajnie Dźwięk wydawany przez zamrażarkę doprowadzał do szewskiej pasji Jedyne w co warto się bawić do rozwiązań na co dzień to wc. Fc jest dla maniaków oc i nie nadaję się do użytku 24h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szopler Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Poszukaj może oleju transformatorowego (nie przewodzi prądu). Dodatkowo dobrze przewodzi ciepło (służy właśnie do chłodzenia transformatorów w energetyce). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 olej transformatorowy przepala oploty i wyżera nadruki z PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...