Skocz do zawartości
drego

Router Wifi do Neostrady 150Pln-200Max (zasięg piętro niżej)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupienia routera pod neostrade (na razie 1mb wkrótce 2mb), jestem gdzieś 3-4km od centrali. Niestety jestem uwikłany(nie z mojej winy) w abonament 10 ziko misięcznie za liveboxa dlatego wolę kupić sobie router wifi i oddać ten livEszajs, który trzeba resetować czasami parę razy dziennie.

Zależy mi głównie nad tym żeby złapał zasięg piętro niżej w domku jednorodzinnym(live box o dziwo łapie zasięg) no i przede wszystkim na stabilności routera, żeby nie łapał zawieszek jak ten LiveBox.

Mam już kilka typów a proszę w analizie tego co napisałem i czy to co podałem to się nadaje:

TP-LINK TD-W8901G

TP-Link TD-W8960N

PENTAGRAM Cerberus P 6331-4A

PENTAGRAM Router P 6331-62

Linksys WAG200G

Linksys WAG54G2-EE

Dodam jeszcze, że pobieram stale torty.

Z góry dzięki za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 150zł w tej chwili masz modem adsl2+ (speedtouch 516v6), którym można obniżać wartość SNR (bardzo przydatna rzecz przy m.in. słabych liniach) do tego ovislink WL-1600GL z tomato, którym dowolnie można dzielić łącze. Zasięg powinien być podobny do LB, jeśli jednak by nie wystarczył zawsze można za paręnaście zł, dokupić antenę. Podaj parametry łącza to może coś więcej niż te 2mb się uzyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od 2 lat miałem pentagrama p6331-4a pracował wzorowo do przedwczoraj (spalił się), dzisiaj kupiłem tp linka TD-W8901G i narazie ok.

Nie używam wifi więc nie wiem jak z zasięgiem ale w takich modelach powinien być dobry , ja zrobiłem tak: kupiłem najtańszy jaki był czyli ten tp link i działa( pentagram również działał,2 lata bez problemów ale że się spalił to nie polecam)

ps. mam łącze z tp 2mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TP-LINK TD-W8901G mam ten routerem od roku i nie ma z nim żadnych problemów technicznych.

Podpięte są 2-4 kompów, po WiFi i po LANie, zero problemów.

Działa jak należy, polecam serdecznie.

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TP-LINK TD-W8901G mam ten routerem od roku

Ja mam ten model od tygodnia i radzi sobie całkiem dobrze. Prosta i szybka konfiguracja. Nie ma problemu z zasięgiem w mieszkaniu (ok. 54m2), a w razie czego można dokupić lepszą antenę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie będzie przeglądał całej tej oferty i porównywał. Napisz ile masz kasy oraz czego oczekujesz oprócz tak oczywistych rzeczy jak zasięg i bezawaryjność (nie zawieszanie się)

Na wstępie posta podałem co mnie interesuje i ile kasy przeznaczę, 150-200 max, najważniejsze bezawaryjność oraz zasięg i żeby dał radę przy pobieraniu dużej ilości tortów, ma zastąpić liveboxa który łapie zasięg jaki mi potrzeba ale muszę za niego bulić niepotrzebnie.

Jak na początku myślałem o linksysie wag200g to teraz skłaniam się ku:

TP-LINK TD-W8901G

TP-LINK TD-W8910G

albo na pentagram cerberus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokonałem zakupu ale po długim szukaniu.

Zakupiłem modem SpeedTouch 516v6 (który się podobno spisuje nieźle na starszych liniach daleko od centrali) on robi za bridge a pod niego mam

podpięty router Linksys WRTU54G-TM (zasięg w domku jednorodzinnym bez problemu łapie, nawet poza domem jeszcze ma troszkę zasięgu.

Zestaw mam niedługo to o stabilności jeszcze się nie wypowiem (ale miałem zwykły modem sagem fast800 na usb to zwiechy co chwila,livebox troszkę lepiej ale też do 2 razy na dzień zwiechy) a nowy zestawik na razie żadnej.

Pzdr i dzięki za podpowiedzi.

Temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi