haaz Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Witam, mam internet z sieci osiedlowej. Jestem podłączony do switcha / huba, kabelkiem, dzięki temu mam internet w domu. Czy istnieje jakiś sposób by mój kabel z internetem podzielić tak by internet był na dwóch komputerach? Nie wiem jak to wytłumaczyć mam. Po prostu jestem podpięty do `sąsiada` switcha / huba, nie wiem jak to się tam profesjonalnie nazywa. I wychodzi mi ze ściany kabel z internetem. Podpinam pod komputer i mam internet. I czy istnieje możliwość nie wiem, jakieś przejściówki czy coś, żeby ten kabel jakby na dwa podzielić i podłączam pod 2 komputery i działa internet? Z góry dziękuję za pomoc użytkownikom purepc Edytowane 13 Maja 2010 przez haaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Zakładając, że kabel ze ściany do komputera masz podłączony do sieciówki (a na 99% tak jest), to potrzebny Ci jest switch lub router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Czyli ma to wyglądać mniej więcej tak: Switch/router sąsiada ---> kabel od sąsiada ---> switch/router ten który kupię ---> dwa kable do moich komputerów Mniej więcej tak? A czy istnieje sposób, bo akurat znalazłem kabel usb dwustronny, żeby połączyć kabelkiem mój komputer który obecnie ma internet z drugim komputerem? I jakoś przez ten kabel żeby internet leciał? Da się coś takiego wykonać? Jaka jest różnica między routerem, a switchem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Czyli ma to wyglądać mniej więcej tak: Switch/router sąsiada ---> kabel od sąsiada ---> switch/router ten który kupię ---> dwa kable do moich komputerów Mniej więcej tak? Tak, to właśnie tak będzie wyglądać. A czy istnieje sposób, bo akurat znalazłem kabel usb dwustronny, żeby połączyć kabelkiem mój komputer który obecnie ma internet z drugim komputerem? I jakoś przez ten kabel żeby internet leciał? Da się coś takiego wykonać? Tak, możesz udostępnić drugiemu komputerowi internet przez kabel USB. Jedyny minus tego rozwiązania to fakt iż komputer udostępniający musi być włączony ;) Jaka jest różnica między routerem, a switchem? W skrócie: Jeżeli twój dostawca internetowy udostępnia Ci internet po numerze karty sieciowej (na 90% tak jest) to musisz posiadać urządzenie które będzie udawać twoją kartę sieciową, a następnie będzie rozdzielać sygnał internetu na dalsze komputery. Czyli w skrócie switch łączy dwie różne sieci razem. Z jednej strony sieć twojego dostawcy internetu (internet) z drugiej twoja mini sieci z dwoma komputerami. Switch łączy komputery w jednej sieci, po prostu powiela sygnał z jednej strony i nadaje z drugiej. I na odwrót. Cały czas jest to ta sama sieć. Nie wiem czy jasno, ale lepiej nie potrafię :P Edytowane 13 Maja 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 To znaczy ja mam internet z tym kablem od sąsiada przypisany do mojej karty sieciowej po adresie MAC. I właśnie się zastanawiam czy jak sobie kupię taki switch, podepnę te dwa kabelki to czy drugi komputer będzie mieć internet? Bo on ma przecież inną kartę sieciową, posiada inny MAC, będzie to działało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Bedzie trzeba udostepnic mu internet na routerze sasiada - dodac mac karty do listy 'dopuszczonych' i ewentualnie przypisac IP, jesli DCHP jest wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 To znaczy ja mam internet z tym kablem od sąsiada przypisany do mojej karty sieciowej po adresie MAC. I właśnie się zastanawiam czy jak sobie kupię taki switch, podepnę te dwa kabelki to czy drugi komputer będzie mieć internet? Bo on ma przecież inną kartę sieciową, posiada inny MAC, będzie to działało? No ale sprawa jest niejasna. Podstawowa sprawa czy sąsiad ma router czy switch. Być może jak w wielu sieciach osiedlowych niektórzy odbiorcy posiadają switche (które daje usługodawca) aby sygnał rozdzielać dalej. Tym samym masz sygnał sieci w której jest sąsiad i podłączenie kolejnego switcha czy też podłączenie się do switcha sąsiada umożliwi tylko i wyłącznie połączenie się z tą siecią ale bez dostępu do internetu. Inna sprawa jeśli sąsiad ma swój ROUTER i rozdziela internet dla siebie i dla Ciebie. Wtedy najlepszym sposobem będzie podłączenie jeszcze jednego kabla do jego ROUTERA i odpowiednia jego konfiguracja. Dwie sprawy. 1 Dopytaj się jakie urządzenie jest u sąsiada. 2 Czy ty płacisz za internet sąsiadowi czy jakiejś firmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 To znaczy ja mam internet z tym kablem od sąsiada przypisany do mojej karty sieciowej po adresie MAC.W takim wypadku będzie potrzebny Ci router, który będzie udawał Twoją kartę sieciową (MAC spoofing?) i rozdzielał internet już na Twoją podsieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) Ogólnie sąsiad na początku miał huba, a teraz wymienił na chyba switcha nie wiem co on tam konkretnie posiada, bo akurat sąsiad na weekend wyjechał, ogólnie jest to dosyć spora sieć (>50rodzin), i raczej nie ma możliwości podpięcia kolejnego kabla do sąsiada. Sprawa niby prosta, bo mam kabel tylko jak rozdzielić internet na dwa komputery. O co chodzi z tym mac spoofing? To jakieś programy trzeba dodatkowe instalować? To będzie tak, że sobie podepnę kable do routera(który kupię) i mój drugi komputer, który posiada inny adres mac, będzie mieć ten adres mac (zmyślony) z routera? To takie coś jest możliwe w ogóle? Orientujecie się jakie są średnie ceny takiego routera z 2 wyjściami? Dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 14 Maja 2010 przez haaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Trochę doczytałem i jeśli faktycznie masz internet przypisany na MACadres karty sieciowej (możesz sprawdzić czy internet pójdzie na drugim sprzęcie po jego podłączeniu do kabla - jeśli nie, to tak jest), to potrzebujesz router z klonowaniem MACadresu. Najczęściej w konfiguracji routera podaje się adres MAC, do którego jest przypisany internet. Wtedy router udaje Twoją kartę sieciową, która jest identyfikowana u dostawcy sieci, jednocześnie rozdzielając Internet na Twoją podsieć, której dostawca nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Dokładnie tak mam, że internet z kabla od sąsiada działa tylko jak podłącze pod komputer nr1, jak podłącze pod drugi to nie działa - właśnie przypisany jest mac `potrzebujesz router z klonowaniem MACadresu` czy każdy router ma taką opcję? a jeśli nie to gdzie mogę takie coś dostać? Nie chcę kupić jakiegoś złomu, jakie firmy polecacie? Wybaczcie, jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy. Dziękuję za udzielone odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Kup TL-WR340G. Pamiętaj tylko aby zabezpieczyć lub wyłączyć WIFI jeśli nie będziesz korzystać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Ja jeszcze mam takie pytanko zapobiegawcze można by rzec. Mianowicie jak już kupię ten router, będzie emulować ten cały adres mac, podłączę sobie dwa komputery. To jakie one będą miały adresy IP? Bo standardowo chyba mój komputer ma jakiś swój przydzielony stały adres ip jak i mac, zatem jeśli podepnę dwa komputery pod jeden mac to one będą mieć ten sam ip? Ogólnie z tego co się dowiedziałem to cała ta sieć osiedlowa ma jedno ip zewnętrzne i każdy komputer ma swoje wewnętrzne. To w takim razie mam wpisać swój wymyślony adres ip dla drugiego komputera? Bo jak ustawie automatyczne przydzielanie to jak się do niego dostanę nie znając jego adresu? Wybaczcie laikowe określenia, mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Router będzie miał od strony WAN (dostawcy internetu) będzie miał mac i ip takie jakie obecnie ma Twój komputer. Od strony LAN czyli tej gdzie będziesz podłączał komputery przydzielaniem ip zajmie się router. Wyżej wymieniony Tp-link domyślnie przypisuje adresy od 192.168.1.100 do 192.168.1.199. Możesz jednak wybrać dowolny zakres spośród 192.168.1.1 (czy nawet 192.168.0.0 - nie jestem pewien) do 192.168.255.255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Dobra czyli router przydziela adres ip, ale co jeśli będę chciał udostępnić jakieś pliki sąsiadowi z drugiego komputera? Sąsiad podaje wtedy adres ip ten co przydzielił mi router? Czy po prostu wpisuje ip które mam od niego standardowo przypisane, ale wtedy wejdzie w co? w router? i tam będzie wybór komputerów czy jakoś tak? Pokręcone to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 W takiej sytuacji musiałbyś postawić serwer ftp, przekierować odpowiednie porty na komputer z ftp. Jeśli mają być dwa kompy po kablu podłączone, to może zapytaj dostawcę internetu ile sobie życzy za obsługę drugiego komputera. Wtedy kupiłbyś switch i miałbyś dostęp do zasobów swoich komputerów z całej sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Do routera dokupujesz jeszcze jakiś tani switch oraz dodatkową kartę sieciową na PCI (jeżeli w komputerze masz tylko jedną). Kabel od sąsiada podłączasz do switcha. Od niego prowadzisz dwa kable, jeden do nowo kupionego routera, drugi do nowej karty sieciowej. Z routera prowadzisz kabel do starej karty sieciowej w swoim komputerze. Tym sposobem masz połączenie z siecią lokalną twojego usługodawcy i możliwość pobierania zasobów z innych komputerów w sieci oraz połączenie z internetem dla Ciebie i innego komputera. Będziesz musiał skonfigurować router do prawidłowej pracy oraz drugie połączenie sieciowe nowej karty którą kupisz. Wystarczy, że wpiszesz IP i maskę podsieci. Jak byś miał problemy, zawsze mogę pomóc. Musisz pamiętać aby router miał MAC karty sieciowej którą obecnie używasz do połączenia z internetem, a karta połączona ze switchem powinna mieć zupełnie inny MAC. Inaczej będzie konflikt (tak jak rozpisałem powyżej będzie ok) Trochę tu kabli i urządzeń dodatkowo wchodzi ale wszystko jak najbardziej będzie działać. Za switch na allegro zapłacisz około 15-20zł + karta sieciowa za max 10zł + kable i wtyczki max 10zł Edytowane 17 Maja 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Bardzo dziękuję za polecenie routera TL-WR340G. Jest tak rewelacyjny, że nie dość, że mam zabezpieczone wifi w całym domu. To jeszcze mogę bez przeszkód przesyłać sobie pliki bo każdy podpięty komputer dostaje automatyczny adres ip i wystarczy w cmd sprawdzić jaki jest na chwilę obecną no po prostu bajka :D Ktoś podłącza kabelek do mojego routerka i ma internet ! :D Coś niesamowitego. Albo ładuje hasło i ma dostęp do wifi który jest kosmicznie wielki !!! Łapie internet u sąsiada 2 piętra niżej nawet :D Powiem tak, jeszcze nigdy nie byłem tak zadowolny z zakupu. Brawa dla pana Klaus. Coś pięknego, dziękuję ci z całego serca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...