wkexe Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Od pewnego czasu podczas oglądania filmów są problemy z dźwiękiem, tj. dźwięk "pływa", bez zmiany na głośnikach lub kompie raz film gra głośniej raz ciszej, czasami się to zmienia ze sceną, czasami podczas sceny, jest np. cicho, ja zgłaszam i nagle robi się bardzo głośno, dzieje się tak od niedawna, wcześniej nie było tego problemu. Podejrzewam, że może to być od zalania zasilacza od głośników (stoi tak jak subwoofer na dole i troszkę się polał po spodzie), aczkolwiek zalanie wystąpiło znacznie wcześniej niż problem, jakieś parę tygodni wcześniej . Ale chciałbym waz prosić o rade co to może być. Dodam, że czasami tak świruje również winamp, jednak teraz po paru godzinach odtwarzania muzyki jest wszystko ok. -Realtek zintegrowana, ALC888, sterowniki 6.0.1.5983, na W7 x64, głośniki Cambridge Soundworks (stare prawie 10 lat) 4.1, jeden głośnik nie działa ;P. Zaczekam na odpowiedzi wasze. Zamierzam zacząć od zmiany sterowników do dźwięku na nowsze/starsze nastęnie kodeki do filmów (CCC z 09.09.2009), jak to nie pomorze to wezmę głośniki kolegi, na końcu zainstaluje Xpeka (aczkolwiek mam 7 od paru miechów i dopiero ostatnio zaczęły tak świrować). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2010 Pierwsze co zrób to sprawdź czy jak podepniesz głośniki pod inne urządzenie to czy ten defekt będzie występował. Jeżeli wykluczysz problem softwarowy to spróbuj rozkręcić głośniki bo może elektronika się zabrudziła i coś gdzieś nie styka... Sprawdź potencjometry (wszelakie pokrętła itp.) przy głośnikach, jak przy poruszeniu któregoś z nich efekt się nasili to będziesz znał winowajcę. Inna sprawa jest to że głośniki są dość stare i mogły powstać zimne luty, co można bardzo prosto naprawić poprawiając wszystkie styki lutownicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkexe Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Zainstalowałem najnowsze stery od realteka, do tego nowe kodeki i wszystko narazie jest dobrze Potestuje trochę i jak będzie coś źle to będę pisał. Pozdrawim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...