Skocz do zawartości
ArturMaly

Kurs obsługi komputera dla początkujących,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie szukam jakiegoś ilustrowanego i bardzo dokładnie tłumaczącego podstawowe użytkowanie komputera.

Najlepiej gdyby wszystko było na podstawie win visty.

Kurs ma być dla dziadków więc przydało by się coś przystępnego.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie dlatego kasowałem wszystkim katalog HELP w Windows - jak widać powyżej, nikt go nie używa. A szkoda, bo można się z niego naprawdę dużo dowiedzieć.

Czyli:

Polecam pomoc w systemie Windows (wciskamy F1 lub Win+F1). Po instalacji (w normalnej, nie okrojonej wersji) jest pomoc, która prowadzi jak za rączkę po wszystkich opcjach. Jak się czegoś nie wie, to można skorzystać z wyszukiwania w pomocy lub odwiedzić strony Microsoft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za alternatywę uznałbym jakiś kurs gimnazjalny informatyki (być może teraz nawet z podstawówki coś, nie wiem nie moje czasy) - zazwyczaj przechodzi on od wprowadzenia w pojęcie - left-click /rigth-click przez obsługę worda,excela i google, aż do ms-dos i jakiegoś prostego Pascala. Wyrzucając to ostatnie ma się jakiś sensowny kurs dla początkujących.

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba cię Greenpeace za ten pomysł ukamieniować powinien. Trzeba nauczyć korzystać z tej pomocy na komputerze. Nauczyć obsługi exploratora, przeglądarki internetowej, programu pocztowego, okna otwórz, zapisz. Wytłumaczyć różnicę pomiędzy plikiem a folderem (często najtrudniejsze zadanie). Resztę życie przyniesie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi