Skocz do zawartości
[Shinigami]

Wybór platformy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam z czeluści motocykli które mnie pochłoneły bardzo :)

Jako kurier motocyklowy zarobiłem trochę grosza i po odliczeniu kosztów pokroju waha i części do moto uznałem, że mogę troszkę władować w kompa. Odrazu mówię, ze liczy się sprawność, stabilność i kompatybilność tego co chcę poskładać. Na PC gram tylko w Colina 5 (chyba już 5 lat jak dobrze liczę :) ) NFSU1, NFSU2, NFSMW, ProStreet, TestDrive Unlimited (bardzo rzadko) i ostatnio chciałem pomęczyć Painkiller Overdose ale coś sprzęt wybrzydza. Od reszty typu NFSShift mam PS3 + słuszny telewizor.

Do rzeczy. Znalazłem cacka podane poniżej, zależy mi tylko na stabilnym i wydajnym działaniu XP. To co jest teraz to 10 minutowe mielenie na starcie, średnio przyjemne operowanie plikami, długie myślenie, problemy z uruchamianiem PhotoShop7 CS4 lub pracą wewnątrz programu. Formaty nic nie dają. To wszystko przy temperaturach rzędu 50C IDLE.

Dodatkowo musi koniecznie być ATX bigger is better, mam oddzielną kartę dźwiękową i tuner TV. Podwójne gniazdo PCIE16 jest zbędne, jeden 96GT działa git.

No i procek, chciałbym żeby całość MOBO+CPU zamknęła się w 400zł nie licząc pamięci które raczej uda mi się wymienić u sprzedawcy. Siostra ma E5200 na chipie P31, byłem pod wrażeniem jak mój stary GF66GT popylał O_o ale jeśli macie inne mądre pomysły jak np. E44 czy E66 za 120zł chętnie wysłucham :)

Dlaczego gniazdo DDR3 ? Nie wiem, po prostu lubię technologię :)

Intel

GA-P41T-ES3G Socket 775, DDR3, NOWA, NAJTANIEJ! (1038437374) - Aukcje internetowe Allegro

ASRock P45DE3 S775 FSB 2000Mhz DDR3 1600MHz OKAZJA (1029929151) - Aukcje internetowe Allegro

AMD

Płyta główna MSI 770-C45 (1031304740) - Aukcje internetowe Allegro

AsRock M3N78D /nForce F720D, DDR3/ [M3N78D] - 230zł : Esc.pl lub ASROCK M3N78D AM3 nF720D 4DDR3 GLAN/8CH/RAID *EM* (1029997897) - motoAllegro chyba najlepszy wybór wg mnie.

Edytowane przez Shiningami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem zestawy majowe, M3A770DE odpadła z powodu układu PCIE. x1 jest tuż nad x16 co mi średnio odpowiada i w dodatku jest tylko jeden taki port.

Wczoraj poświęciłem pare godzin na Allegro i chyba jednak skończy się na intelu. Można go kupić taniej (np. P31 z uszkodzonym fanrycznym dźwiękiem którego i tak nie używam za 100zł) a właśnie przypomniałem sobie, że zbliża mi się przegląd w ASO :mur:

Nadal jednak nie wiem czy się różnią chipy serii G od P w intelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi