Skocz do zawartości
JOJO

sciaganie coolera ze starego geforca ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sciagnac cooler z geforca DDR (pierwszy geforce). Karta to creative anihilator pro. Problem jest jednak duzy. Wszystkie rady typu zamrazanie karty w zamrazarniku zawiodly. Radiator trzyma sie tak mocno ze nie jestem w stanie go zerwac. W tej chwili zamrazarke ustawilem na max bede mial -30 za pare godzin ale teraz przy -24 nie daje rady.

Jakies inne propozycje? Rozpuszczalnik do kleju ?

Musze sciaganac radiator bo wentyl mi ledwo juz chodzi, a takiego fikusnie malego jak na mojej karcie nigdzie nie moge dostac.

PS. Mlotek i przecinak nie wchodzi w gre :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś pewien że wentylator jest przyczepiony na epoxy ? Może jest na taśme termoprzewodzącą - jeśli tak jest to weź suszarkę, podgrzej trochę wentyl i wtedy go "odkręć" od karty. Pamiętaj "Nic na siłę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz wentyl na grafie,pomecz ja dosc konkretnie zeby sie BARDZO radiator nagrzal.Poznej szbciutko wyciagnij grafe i sproboj poruszc radiatorem na boki tak jakbys chcial go odkrecic :),ewentualnie delikatnie podwaz jakims plaskim srobokretem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrzalem gf'a do czerwonosci tak ze sie poparzylem w paluchy

a tu nic - ani drgnie :roll:

wyrywac kombinerkami - sadzac po wytrzymalosci tego kleju, tasmy, pasty, czy co tam jest to wyrwe z gf'em :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to jest klej

zabralem sie za to kombinerkami - plaskie szczybce - umozliwiaja zlapanie za wszystkie zeberka radiatorka - i co? i nic? reka mnie boli zeberka sie urywaja - a to nie idzie

poczekam az mi reka odpocznie i zobacze jeszcze raz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8043 <-- link z FAQ ;] a ja powiem jak zerwalem radiator z rivki tnt 2 pro ..meczylem sie z nim dobre kilka dni a gdy juz zrezygniowalem i z przyzwyczajenia ( rozbieralem po cos kompa) zaczolem go mordowac to puscil .. i bylo by spoko tylko ze jak sie okazalo nastepnego dnia musialem rive sprzedac tz dostalem super ofertr i szybciutko musilem zalozyc spowrotem radiator gra nie warta swieczki /.... teraz mam tez problem z radkiem chce mu zdjac ten radiator i poprostu zobaczyc co pod nim siedzi dac jakiejsc fajnej pasty zalozyc cos masywniejszego i tez za nic nei moge tego zrobic ani zamrazarka ani granie nei pomaga ...jeszcze mi pozostalo sprubowac co berkud radi ..a co do pomyslu z kombinerkami jest nie praktyczny np. ja na niego pozwolic sobie nie moge bo gdyby mi gwaltpwnie puscil klej to wraz z radiatorem ( odkrecajac go) urwal bym jakies rezystorki czy co to tam jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko bylo by fajnie gdyby producenci kart ruszyli czasem glowa i nie przyklejali radiatorow w soposob uniemozliwiajacy ich zdjecie

ale to pewnie kwestia ich polityki - zjaral ci sie wiatrak kup sobie nowa karte - co z tego ze stara starcza ci w zupelnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie mam ta karte i nie mialem z nia takich problemow ze zdjeciem

z niej box'owanego radiatora (cooler'a). Wsadzasz karte w opakowanie

antyelektrostatyczne, uszczelniasz wszystko tasma samoprzylepna. Dla

pewnosci pakujesz to do dwuch workow na smieci, je takze uszczelniasz

wiazac supel. Wkladasz przygotowany tak "zestaw" do zamrazalnika na

30min. w twoim przypadku sprobuj na 60min., po wyjeciu i rozpakowaniu

karta bedzie zimna ;], nawet bardzo zimna. Bierzesz drewniana lopatke,

ktora mama uzywa do smarzenia ;p lub tepy noz do masla i delikatnie

podwazasz radiator (jak nie chce odpuscic, zwiekszasz sile). Pod lopatke,

noz podluz kartke z bloku tech. aby "narzedzia" nie naruszyly zadnych

podzespolow elektronicznych na karcie. U mnie przy zastosowaniu takiej

metody wszystko ladnie odeszlo. Musialem w to wlozyc troche sily (trzeba

uwazac). Po "zabiegu" poczekaj az temp. karty wroci do normalnej temp.

(do temp. otoczenia). Zmyj resztki tego czegos na chip'secie karty,

przesmaruj ASIII zaluz nowy radiator (cool'er) i baw sie w O/C. Jezeli

pocisniesz stabilnie z rdzenia 150/160MHz mozesz byc z siebie dumny ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zamrażacza w sprayu. Jak prysniesz z bliska przez dłuższą chwilę to może nawet uzyskasz z -40 i odejdzie. Według producenta on nawet w najbardziej sprzyjających warunkach ochładza do -60, ale taka temp. to fikcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz sie mrozi w zamrazarniku

jak nie dam rady to go zamroze w zamrazalniku a potem dodatkowo dopryskam sprayem

z drugiej strony ciekawe ile przy takiej temp wyciagnalbym z tej karty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odeszlo!!!!!

ale dopiero po 3 godzinach mrozenia w zamrazarce ponizej -30 stopni!!!

wczesniejsze seanse po 20 - 30 min w -20 nic nie daly

a po tak intensywnym zamrozeniu radiator odszedl bez najmniejszego klopotu :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak se przypomne jak ja ściągnełem radiator z TITANEM z mojej biednej kartuni SIS 6326 z 8Mb AGP poszło mi jak pomaśle tyle że zerwałem również procesorek kurde szkoda nawet tak pojeb...ej karty ale zawsze to karta :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodzenie - stary radiator aluminiowy wys. 4 cm szer 7cmx5cm

wiatrak zwykly od k6 :)

reszte kleju z procka zdrepalem nozykiem i zczyscilem drobnym papierem sciernym - niestety przy okazji zeszlo takie ladne logo :(

pomiedzy radiatorkiem a prockiem jest artic silver 2

radiatorek przyklejony na cztery kropelki super glue - jedna na kazdy rog procka

nic innego nie zakladam - przeciez ORB jest prawie tak samo drogi jak ta karta :) :P

bez wentylatora tez chodzi - i zwiechy nie zalicza ale radiator jest tak goracy ze po dotknieciu jara w paluchy - sadze ze cos kolo 100 stopni

z wichura - procek na karcie jest ledwo letni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...