JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Chce sciagnac cooler z geforca DDR (pierwszy geforce). Karta to creative anihilator pro. Problem jest jednak duzy. Wszystkie rady typu zamrazanie karty w zamrazarniku zawiodly. Radiator trzyma sie tak mocno ze nie jestem w stanie go zerwac. W tej chwili zamrazarke ustawilem na max bede mial -30 za pare godzin ale teraz przy -24 nie daje rady. Jakies inne propozycje? Rozpuszczalnik do kleju ? Musze sciaganac radiator bo wentyl mi ledwo juz chodzi, a takiego fikusnie malego jak na mojej karcie nigdzie nie moge dostac. PS. Mlotek i przecinak nie wchodzi w gre :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firefl00d Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 A jesteś pewien że wentylator jest przyczepiony na epoxy ? Może jest na taśme termoprzewodzącą - jeśli tak jest to weź suszarkę, podgrzej trochę wentyl i wtedy go "odkręć" od karty. Pamiętaj "Nic na siłę". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Wylacz wentyl na grafie,pomecz ja dosc konkretnie zeby sie BARDZO radiator nagrzal.Poznej szbciutko wyciagnij grafe i sproboj poruszc radiatorem na boki tak jakbys chcial go odkrecic :),ewentualnie delikatnie podwaz jakims plaskim srobokretem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 oki w takim razie bedziemy grzac :) tylko matka suszarke zabrala :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Było już o tym!! A sposób na CLAPA jest jeden trza wykręcić wentylatorek <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kombinerki i z całej siły porpostu wyrwać ten radiator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 BUAHAHAHAHA :twisted: nimoglem sie powstrzymac od tak glupiego komentarza :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 nagrzalem gf'a do czerwonosci tak ze sie poparzylem w paluchy a tu nic - ani drgnie :roll: wyrywac kombinerkami - sadzac po wytrzymalosci tego kleju, tasmy, pasty, czy co tam jest to wyrwe z gf'em :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 proboj go ruszac na boki - tak jakbys go wykrecal - musi w koncu puscic - raz w 1 strone 1 w 2 strone az do skutku!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Wiem co mówię sam się w to bawiłem grzanie, zamrażalka to nic nie pomaga poprostu trzeba zaryzykować i tak stopniowo ciągnąć pod katem coraz bardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 ale to jest klej zabralem sie za to kombinerkami - plaskie szczybce - umozliwiaja zlapanie za wszystkie zeberka radiatorka - i co? i nic? reka mnie boli zeberka sie urywaja - a to nie idzie poczekam az mi reka odpocznie i zobacze jeszcze raz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8043 <-- link z FAQ ;] a ja powiem jak zerwalem radiator z rivki tnt 2 pro ..meczylem sie z nim dobre kilka dni a gdy juz zrezygniowalem i z przyzwyczajenia ( rozbieralem po cos kompa) zaczolem go mordowac to puscil .. i bylo by spoko tylko ze jak sie okazalo nastepnego dnia musialem rive sprzedac tz dostalem super ofertr i szybciutko musilem zalozyc spowrotem radiator gra nie warta swieczki /.... teraz mam tez problem z radkiem chce mu zdjac ten radiator i poprostu zobaczyc co pod nim siedzi dac jakiejsc fajnej pasty zalozyc cos masywniejszego i tez za nic nei moge tego zrobic ani zamrazarka ani granie nei pomaga ...jeszcze mi pozostalo sprubowac co berkud radi ..a co do pomyslu z kombinerkami jest nie praktyczny np. ja na niego pozwolic sobie nie moge bo gdyby mi gwaltpwnie puscil klej to wraz z radiatorem ( odkrecajac go) urwal bym jakies rezystorki czy co to tam jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 wszystko bylo by fajnie gdyby producenci kart ruszyli czasem glowa i nie przyklejali radiatorow w soposob uniemozliwiajacy ich zdjecie ale to pewnie kwestia ich polityki - zjaral ci sie wiatrak kup sobie nowa karte - co z tego ze stara starcza ci w zupelnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shorty2001 Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Osobiscie mam ta karte i nie mialem z nia takich problemow ze zdjeciem z niej box'owanego radiatora (cooler'a). Wsadzasz karte w opakowanie antyelektrostatyczne, uszczelniasz wszystko tasma samoprzylepna. Dla pewnosci pakujesz to do dwuch workow na smieci, je takze uszczelniasz wiazac supel. Wkladasz przygotowany tak "zestaw" do zamrazalnika na 30min. w twoim przypadku sprobuj na 60min., po wyjeciu i rozpakowaniu karta bedzie zimna ;], nawet bardzo zimna. Bierzesz drewniana lopatke, ktora mama uzywa do smarzenia ;p lub tepy noz do masla i delikatnie podwazasz radiator (jak nie chce odpuscic, zwiekszasz sile). Pod lopatke, noz podluz kartke z bloku tech. aby "narzedzia" nie naruszyly zadnych podzespolow elektronicznych na karcie. U mnie przy zastosowaniu takiej metody wszystko ladnie odeszlo. Musialem w to wlozyc troche sily (trzeba uwazac). Po "zabiegu" poczekaj az temp. karty wroci do normalnej temp. (do temp. otoczenia). Zmyj resztki tego czegos na chip'secie karty, przesmaruj ASIII zaluz nowy radiator (cool'er) i baw sie w O/C. Jezeli pocisniesz stabilnie z rdzenia 150/160MHz mozesz byc z siebie dumny ;]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Zabawa z podważaniem radiatora to bardzo ryzykowna sprawa! Jojo nie myśl że to wystarczy raz pociagnąć ja targałem ją tak stopniowo przez 20 minut aż wkońcu coś szczeliło i puściło :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Spróbuj zamrażacza w sprayu. Jak prysniesz z bliska przez dłuższą chwilę to może nawet uzyskasz z -40 i odejdzie. Według producenta on nawet w najbardziej sprzyjających warunkach ochładza do -60, ale taka temp. to fikcja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 teraz sie mrozi w zamrazarniku jak nie dam rady to go zamroze w zamrazalniku a potem dodatkowo dopryskam sprayem z drugiej strony ciekawe ile przy takiej temp wyciagnalbym z tej karty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 odeszlo!!!!! ale dopiero po 3 godzinach mrozenia w zamrazarce ponizej -30 stopni!!! wczesniejsze seanse po 20 - 30 min w -20 nic nie daly a po tak intensywnym zamrozeniu radiator odszedl bez najmniejszego klopotu :lol: :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 moje gratulacje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 No to super, ze odpadl, a jakie chlodzenie teraz zapodasz? Ja na GF256 MINta mialem BlueOrba i bez problemu wyciskalem z Core 150 Mhz, a nawet 155 Mhz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puffy Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Jak se przypomne jak ja ściągnełem radiator z TITANEM z mojej biednej kartuni SIS 6326 z 8Mb AGP poszło mi jak pomaśle tyle że zerwałem również procesorek kurde szkoda nawet tak pojeb...ej karty ale zawsze to karta :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JOJO Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 chlodzenie - stary radiator aluminiowy wys. 4 cm szer 7cmx5cm wiatrak zwykly od k6 :) reszte kleju z procka zdrepalem nozykiem i zczyscilem drobnym papierem sciernym - niestety przy okazji zeszlo takie ladne logo :( pomiedzy radiatorkiem a prockiem jest artic silver 2 radiatorek przyklejony na cztery kropelki super glue - jedna na kazdy rog procka nic innego nie zakladam - przeciez ORB jest prawie tak samo drogi jak ta karta :) :P bez wentylatora tez chodzi - i zwiechy nie zalicza ale radiator jest tak goracy ze po dotknieciu jara w paluchy - sadze ze cos kolo 100 stopni z wichura - procek na karcie jest ledwo letni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...