szwagier91 Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Mam problem z wentylatorem w laptopie asus x50sl. Zauważyłem od jakiegoś czasu bardzo mocne przegrzewanie się procka, sprawdziłem temperaturę everestem i okazało się ze po kilku godzinach działania w stresie dochodzilo do 90 stopni;/ otworzyłem laptopa tam gdzie znajduje się procesor i GPU z całym układem chłodzacym, wyczysciłem radiator i przedmuchalem wiatraczek, po złożeniu i ponownym uruchomieniu wentylator przestał się kręcić;/ laptop ma ponad 2 lata. Co może być przyczyna usterki? brak napięcia w gnieździe zasilającym wentylatora czy problem tkwi w samym wentylatorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Mam problem z wentylatorem w laptopie asus x50sl. Zauważyłem od jakiegoś czasu bardzo mocne przegrzewanie się procka, sprawdziłem temperaturę everestem i okazało się ze po kilku godzinach działania w stresie dochodzilo do 90 stopni;/ otworzyłem laptopa tam gdzie znajduje się procesor i GPU z całym układem chłodzacym, wyczysciłem radiator i przedmuchalem wiatraczek, po złożeniu i ponownym uruchomieniu wentylator przestał się kręcić;/ laptop ma ponad 2 lata. Co może być przyczyna usterki? brak napięcia w gnieździe zasilającym wentylatora czy problem tkwi w samym wentylatorze? sprawdź miernikiem czy dochodzi napięcie do gniazda procesora, jeśli dochodzi to walnięty jest wentylator a jeśli nie to padło zasilanie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier91 Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 (edytowane) a jeśli nie będzie napięcia to co potem? narazie nie dysponuje miernikiem ale chyba bede musiał sie zaopatrzyć:) aha wentylator jest obok procesora. rdzenia dotyka radiator wiec musiałbym zmierzyć napięcie gniazda zasilania wentyla chyba? Edytowane 16 Maja 2010 przez szwagier91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 a jeśli nie będzie napięcia to co potem? narazie nie dysponuje miernikiem ale chyba bede musiał sie zaopatrzyć:) aha wentylator jest obok procesora. rdzenia dotyka radiator wiec musiałbym zmierzyć napięcie gniazda zasilania wentyla chyba? wentylator jest zapewne 3 pinowy, czerwony przewód to przeważnie +12V, czarny to GND a 3 kolor odpowiada za przesłanie wartości rpm to płyty głównej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier91 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 wentylator ma 4 piny ( kabel czerwony niebieski czarny i żólty ) który będzie odpowiedzialny za obroty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 żółty- obroty, niebieski - PWM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier91 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) Nałożyłem nową paste na gpu i procesor spróbowalem włączyc ponownie laptopa odczekałem aż sie uruchomi windows i wiatrak zaczął się kręcic;) widocznie wczesniej za krótko czekałem na reakcje wentylatora i temp była za niska żeby się uruchomił. Zanim wyczyściłem chłodzenie odpalał od razu bo radiator miałem bardzo zakurzony i nie odbierał prawiodłowo ciepła. dzieki za pomoc :) pozdrawiam:) Edytowane 17 Maja 2010 przez szwagier91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...