Skocz do zawartości
djsilence

Własne filmy w 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zapewne większość wie, koncerny zaczęły wypuszczać telewizory 120Hz+, które są w stanie wyświetlać naprzemienny obraz 3D, PS3 dostaje update do wyświetlania 3D, filmy 3D w kinach są coraz powszechniejsze itd.

Google nie wyświetlił mi wyników, które odpowiedziałyby na pytanie, jak domorosły twórca filmów może stworzyć taki klip wideo.

W związku z czym pytam jaśnie Państwa, czy ktoś wie, jakim softem można tego dokonać oraz jak skalibrować dwie kamery na wspólnej podstawce aby nakręcić materiał dobry do obróbki i wygenerowania, w naprzemiennym klipie w 50fps Full HD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Racuch. Chciałbym stworzyć film w 50 klatkach w trybie naprzemiennym. Mam na mysli stworzenie filmu 3d w ktorym jedna klatka jest z lewej kamery a nastepna klatka z prawej i tak 50fps naprzemiennie. Jak narazie przyszedł mi tylko jeden sposób do głowy, aby virtualdubem rozebrac klip z lewej kamery na pojedyncze klatki i nazwac je kolejnymi numerami nieparzystymi a z prawej parzystymi, a pozniej wrzucic je na timeline, każdą jako ułamek sekundy, po czym dostosować predkość, aby wyglądało naturalnie i nałożyć muzykę i mowę. Ten sposób wygląda na niezwykle pracochłonny i objętościowy na HDD tym bardziej, iż chciałbym użyć kamery 720p lub 1080p.

Znajomy podpowiedział mi iż After Effect-sem można blendowanie ustawić i tak stworzyć głębię, ale że nie posiadam tego - jakby nie patrzeć - drogiego programu, muszę wymyślić gdzie mógłbym to sprawdzić (u kogoś kto ma ten program) albo znaleźć inny sposób.

Fajnie byłoby stworzyć klip w 50fps, bo wówczas, rzekomo, każdy kto ma TV LCD minimum 60Hz byłby w stanie odtworzyć taki klip. Problemem jedynie są okulary. Kwestia jak rozwiązać także ten problem.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.05.2010 o 21:10, djsilence napisał(a):

Dzięki Racuch. Chciałbym stworzyć film w 50 klatkach w trybie naprzemiennym. Mam na mysli stworzenie filmu 3d w ktorym jedna klatka jest z lewej kamery a nastepna klatka z prawej i tak 50fps naprzemiennie. Jak narazie przyszedł mi tylko jeden sposób do głowy, aby virtualdubem rozebrac klip z lewej kamery na pojedyncze klatki i nazwac je kolejnymi numerami nieparzystymi a z prawej parzystymi, a pozniej wrzucic je na timeline, każdą jako ułamek sekundy, po czym dostosować predkość, aby wyglądało naturalnie i nałożyć muzykę i mowę. Ten sposób wygląda na niezwykle pracochłonny i objętościowy na HDD tym bardziej, iż chciałbym użyć kamery 720p lub 1080p.Znajomy podpowiedział mi iż After Effect-sem można blendowanie ustawić i tak stworzyć głębię, ale że nie posiadam tego - jakby nie patrzeć - drogiego programu, muszę wymyślić gdzie mógłbym to sprawdzić (u kogoś kto ma ten program) albo znaleźć inny sposób.Fajnie byłoby stworzyć klip w 50fps, bo wówczas, rzekomo, każdy kto ma TV LCD minimum 60Hz byłby w stanie odtworzyć taki klip. Problemem jedynie są okulary. Kwestia jak rozwiązać także ten problem.

OKULARY 3D DOLBY DIGITAL CINEMA - JAK W KINIE (1040991253) - Aukcje internetowe Allegro innej opcji chyba nie ma. Takich gogli raczej nie zmontujesz wlasnymi silami. Nie wiem tylko czy obie techniki uzyskiwania 3d beda zgodne, spreparowanego przez Ciebie filmu z tymi okularami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi