djsilence Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 Jak zapewne większość wie, koncerny zaczęły wypuszczać telewizory 120Hz+, które są w stanie wyświetlać naprzemienny obraz 3D, PS3 dostaje update do wyświetlania 3D, filmy 3D w kinach są coraz powszechniejsze itd. Google nie wyświetlił mi wyników, które odpowiedziałyby na pytanie, jak domorosły twórca filmów może stworzyć taki klip wideo. W związku z czym pytam jaśnie Państwa, czy ktoś wie, jakim softem można tego dokonać oraz jak skalibrować dwie kamery na wspólnej podstawce aby nakręcić materiał dobry do obróbki i wygenerowania, w naprzemiennym klipie w 50fps Full HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 3d to raczej nowy termin szukaj tego stereoskopia - Szukaj w Google pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2010 (edytowane) Dzięki Racuch. Chciałbym stworzyć film w 50 klatkach w trybie naprzemiennym. Mam na mysli stworzenie filmu 3d w ktorym jedna klatka jest z lewej kamery a nastepna klatka z prawej i tak 50fps naprzemiennie. Jak narazie przyszedł mi tylko jeden sposób do głowy, aby virtualdubem rozebrac klip z lewej kamery na pojedyncze klatki i nazwac je kolejnymi numerami nieparzystymi a z prawej parzystymi, a pozniej wrzucic je na timeline, każdą jako ułamek sekundy, po czym dostosować predkość, aby wyglądało naturalnie i nałożyć muzykę i mowę. Ten sposób wygląda na niezwykle pracochłonny i objętościowy na HDD tym bardziej, iż chciałbym użyć kamery 720p lub 1080p. Znajomy podpowiedział mi iż After Effect-sem można blendowanie ustawić i tak stworzyć głębię, ale że nie posiadam tego - jakby nie patrzeć - drogiego programu, muszę wymyślić gdzie mógłbym to sprawdzić (u kogoś kto ma ten program) albo znaleźć inny sposób. Fajnie byłoby stworzyć klip w 50fps, bo wówczas, rzekomo, każdy kto ma TV LCD minimum 60Hz byłby w stanie odtworzyć taki klip. Problemem jedynie są okulary. Kwestia jak rozwiązać także ten problem. Edytowane 16 Maja 2010 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 W dniu 16.05.2010 o 21:10, djsilence napisał(a): Dzięki Racuch. Chciałbym stworzyć film w 50 klatkach w trybie naprzemiennym. Mam na mysli stworzenie filmu 3d w ktorym jedna klatka jest z lewej kamery a nastepna klatka z prawej i tak 50fps naprzemiennie. Jak narazie przyszedł mi tylko jeden sposób do głowy, aby virtualdubem rozebrac klip z lewej kamery na pojedyncze klatki i nazwac je kolejnymi numerami nieparzystymi a z prawej parzystymi, a pozniej wrzucic je na timeline, każdą jako ułamek sekundy, po czym dostosować predkość, aby wyglądało naturalnie i nałożyć muzykę i mowę. Ten sposób wygląda na niezwykle pracochłonny i objętościowy na HDD tym bardziej, iż chciałbym użyć kamery 720p lub 1080p.Znajomy podpowiedział mi iż After Effect-sem można blendowanie ustawić i tak stworzyć głębię, ale że nie posiadam tego - jakby nie patrzeć - drogiego programu, muszę wymyślić gdzie mógłbym to sprawdzić (u kogoś kto ma ten program) albo znaleźć inny sposób.Fajnie byłoby stworzyć klip w 50fps, bo wówczas, rzekomo, każdy kto ma TV LCD minimum 60Hz byłby w stanie odtworzyć taki klip. Problemem jedynie są okulary. Kwestia jak rozwiązać także ten problem. OKULARY 3D DOLBY DIGITAL CINEMA - JAK W KINIE (1040991253) - Aukcje internetowe Allegro innej opcji chyba nie ma. Takich gogli raczej nie zmontujesz wlasnymi silami. Nie wiem tylko czy obie techniki uzyskiwania 3d beda zgodne, spreparowanego przez Ciebie filmu z tymi okularami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...