kold11 Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 Mam problem z wymianą procka w laptopie. Mam laptopa Gateway NX860X Procek: Core Duo T2300 Chipset: 945PM BIOS oczywiście wgrany najnowszy 72.14 kupiłem procesor Core 2 Duo T5550 Wymieniłem procka, w BIOSIE niestety nie można ustawić parametrów procka. Komp się uruchamia, ale jest czarny ekran, wiatraki chodzą, można wysunąć tackę napędu, ale ekran cały czas czarny, żadnych błędów dźwiękowych. Jak odłączę zasilacz i próbuję włączyć na baterii to laptop tak jakby się co chwila restartował (tzn. wentylator się rozpędza i zaraz zatrzymuje, tak jak zaraz po włączeniu laptopa - kiedy wiatrak startuje i tak się zapętla) oczywiście cały czas ekran czarny. Jak wsadzę ponownie starego procka to laptop się odpala bez problemu. Chipset 945PM obsługuje Core 2 Duo, oba procki są na FSB 667. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co tu biega? Może chodzi o BIOS - tylko, że nie można w nim zmienić ustawień, chyba coś producent poblokował, ale wydaje mi się, że laptop (BIOS) powinien sam procka wykryć i ustawić parametry. Help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2010 kupiłeś procesor na socket P (pod chipset 965pm) a w swoim laptopie masz socket M (chipset 945PM) musisz kupić inny procesor (T5500 albo T5600 albo i nawet coś z serii T7xxx tj T7200, T7400, T7600 ale te są drogie i chyba nie warte swojej ceny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kold11 Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 No nieźle, ale zaleciało amatorszczyzną... ;) Jakoś mi umknęło, że podrodze była zmiana podstawki. Szkoda tylko, że intel na swoich stronach nie podaje tak ważnych danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 jakbyś użył google to byś znalazł tą informacje w 3 minuty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2010 Szukaj T2600 lub T2700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...