Skocz do zawartości
C@MELIO

ECS Elitegroup L7VTA i jej możliwości co do OC

Jak myslisz czy plyta glowna ECS L7VTA jest dobra do OC?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Jak myslisz czy plyta glowna ECS L7VTA jest dobra do OC?

• TAK
      0
    • NIE
      3
    • NIE WIEM
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Kilka dni temu zakupiłem ECS'a L7VTA oraz procesor AMD Athlon XP 1700+ (B0), no i oczywiście chcę kręcić :)!

Na magistralce (zworkowo ustawianej 100/133/166) 166Mhz chodzi bezproblemowo, w biosie można ją co 1Mhz przestawiać do 199Mhz, no i tu jest problem! Leciałem z koksem wziąłem najpierw 180Mhz - ruszył (winda XP też) i działał stabilnie, potem 185 - to samo co wcześniej, 190 - też tak jak i z 195, no i 199 właczył się i zwisł!

Reset BIOS'u

Włączył się, ustawiam 180Mhz i nic! Nie włącza się! Potem 170Mhz i się właczył, tak samo na 171 ale na 172 zwis!

Wqurzony wyłaczyłem kompa i poszedłem do kumpla, jak wróciłem to znów popróbowałem

No i teraz looz (nie wiem odelektryzował się czy co), doszedłem do 195Mhz - działał - chciałem już zostawić, ale coś mnie pokorciło i wziąłem 196Mhz i zwis! I teraz tak co jakiś czas pozwala się kręcić :(!

Pamięć RAM też mam nową TwinMos 512MB DDR333

Problem też tkwi w tym, że jade na mnożniku 11! :(

I tu pytanko - jak go zmienić? Na płycie nie ma zworek do tego w BIOS'ie się nie da! Czekam na nowy. albo na jakąś wersję tworzoną przez kogoś :D , aha mam wersję 1.6 BIOS'u.

Może zna ktoś link do jakiejś cool wersji BIOS'u do tej płyty? Z góry thx :D

OTO TEN SIEKIERMISTRZ :lol:

Dołączona grafika

Fotka przedstawia wersje z raidem, a ja mam bez tego, nie mam także firewire.

I JEGO DANE :arrow: KLIKNIJ!

Oho muszę zmienić to kłamstwo co jest poniżej tego textu! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśnie nie ma na płycie zworek i nie ma ustawień w BIOS'ie. I dlatego właśnie pytam, czy ktoś może wie jak ten problem rozwiązac. Wychodzą niefirmowe BIOS'y umożliwiające takie operacje jak zmiana mnożnika nawet do wysokich bardzo wartości. Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś mi w tej sytuacji poradził :). Słyszałem i czytałem też o ustawianiu mnożnika "na sztywno", ale czy to się też tyczy Athlonów na 0,13 mikrona? NO własnie tylko że nie znalazłem żadnej tabelki, która przedstawiałaby kombinacje :(. Plizzzzzz help meee :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze nikt nie reaguje. Wziąłem się za ustawianie "na sztywno" mnożnika! Teraz chodzi 133x17 czyli 2266Mhz, napięcie 1,87V, temeraturka wysoka bo 65*C, a przy obciążeniu nawet 70*C! Ale chodzi ładnie :). Nadal szukam super BIOS'u do mojej płyty. Z góry thx :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz kupowales tania plyte do krecenia to trza bylo kupic ECS L7S7A2 tylko ze wczesniejszego rev. juz nigdzie nie dostaniesz a ten nowy jest okrojony :P :P

pozdr :P

Ma się rozumieć obcięta tylko z czytnika flash? Plyta jako taka jest ta sama?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz kupowales tania plyte do krecenia to trza bylo kupic ECS L7S7A2 tylko ze wczesniejszego rev. juz nigdzie nie dostaniesz a ten nowy jest okrojony :P :P

Ma się rozumieć obcięta tylko z czytnika flash? Plyta jako taka jest ta sama?

hm czytnik jest tylko nie ma radiatora na nb i brak jedenego coma a zeby tego bylo malo to jeszce nie pokazuje poprawnie napiec tzn prawie wogole nie pokazuje same kosmicznie niskie napiecia czyli cos z czujnikami tez zjebali :P :P no ale coz dlatego jak juz brac te plyte teraz to tylko kupic od kogoc bo pierwszej wersji juz ngdzie nie ma :( ale plytka za te kaske i tak jest swietna i fajowo sie kreci :) :) ja mam to szce scie ze mam pierwszy rev. hehe :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...