beldziu Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Co powinienem dokupić, aby złożyć komputer na którym swobodnie można korzystać z programów graficznych (typu: CAD, Adobe After Effects itp.) jak również opracowywać muzykę (Fruity Loops itp.)? Komputer jest około 7letni (część nowszych rzeczy) i nie ma szans, żeby obecnie udźwignął zadania powyższego typu, które czasem chciałbym mu powierzyć. Wypadłem z obiegu i nie wiem co dokładnie potrzebuję. Na pewno: -procesora/ów -płytę główną itp. Mam nadzieję, że można włożyć do nowego komputera składniki ze starego, które wolałbym przełożyć niż się ich pozbywać: [(+) czyli chciałbym przełożyć do nowego komputera] czyli: RAM: (+) 2x1GB RAM Kingston DDR 1GB (KVR400X64C3A/1G) + 1x256MB - pewnie do wymiany na nowsze DDR3? ZASILACZ: (+) MC 350 ATX 2.0 PFC (350W) - pewnie do wymiany na mocniejszy? trzy DYSKI TWARDE: (+) razem około 1TB - to stare podpięcie na tą szeroką taśmę (SATA tak? ATA to tyn cienki kabelek?) KARTA MUZYCZNA: (+) 5.1 Surround Sound Card SC-5250 (Trust) (wymienić na lepszą) KARTA TV: (+) chyba Philips Quick TV czy jakoś tak (niech sobie zostanie jak się zmieści) KARTA SIECIOWA: (+) Pewnie teraz są wbudowywane w płytę główną (1TB/s?) KARTA USB 2.0 z kilkoma wejściami (+) (dodatkowe USB przydatna rzecz + FireWire - mogę jej się pozbyć jeśli będzie coś takiego na płycie [może USB 3.0]) (+)ODTWARZACZ CD - zostaje (+)NAGRYWARKA -zostaje oraz zostawię sobie: (+)MONITORY (wszystko jedno jakie wejście karty graficznej lepiej jednak żeby było cyfrowe), (+)MYSZKI (jedna jest na USB druga na PS2- ale to nie problem bo taniej przejściówkę dokupić niż je wymieniać) (+)KLAWIATURĘ (PS2- podobnie jak z myszkami) (+)WZMACNIACZ,GŁOŚNIKI ITP. obudowa ATX może zostać lub do wymiany. Reasumując co potrzebuję dokupić i co proponujecie w cenie do 2500PLN, aby komputer bardzo dobrze radził sobie z programami graficznymi i muzycznymi i mógł obsługiwać 2monitory. Do gier raczej nie potrzebuję. Z góry dzięki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 W zasadzie to wszystko trzeba będzie kupić. Ew. podpiąć te stare dyski pod złącze ATA (na nowej płycie powinno być jedno wejście ATA). Takie oto zestaw za ok 2400 zł powinien wystarczyć: Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 555 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 130 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 220 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 370 zł Karta Graficzna : MSI Radeon HD5770 1GB - 569 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 239 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Ceny ze sklepu ESC. Opis zestawu: Zestawy komputerowe na Maj 2010 | PurePC.pl Można też by się zastanowić nad dokupieniem 2 GB ram. Ale 4GB powinno starczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beldziu Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Dziękuję za pierwsze info. Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 555 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 130 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 220 zł - nie jestem co do niej przekonany, o czym później. Pewnie zmiana tego punktu pociągnie zmianę procesora? RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 370 zł - faktycznie można się zastanowić nad dokupieniem jeszcze jednej kości Karta Graficzna : MSI Radeon HD5770 1GB - 569 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 239 zł dwie ostatnie pozycje wykasowałem, bo zbędne w moim zestawie. Co do płyty głównej to: -brakuje mi FireWire -chyba nie ma na tej płycie złącza ATA -karta muzyczna nie wygląda na służącą do obróbki dźwięku (nadającą się do domowego studia czyli również nagrywania instrumentów). Wygląda raczej na taką do słuchania mp3, gier i filmów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzdonek Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 jesli karta muzyczna to polecam ta /// KARTA DŹWIĘKOWA ASUS XONAR D2 7.1 - ZAWODOWA (1044461599) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 220 zł - nie jestem co do niej przekonany, o czym później. Pewnie zmiana tego punktu pociągnie zmianę procesora? Co do płyty głównej to: -brakuje mi FireWire -chyba nie ma na tej płycie złącza ATA -karta muzyczna nie wygląda na służącą do obróbki dźwięku (nadającą się do domowego studia czyli również nagrywania instrumentów). Wygląda raczej na taką do słuchania mp3, gier i filmów Plyte zamien na AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ - 335zł : Esc.pl 335zl Masz FireWire Masz zlacze ATA Plyta bardzo dobra, ona rowniez obsluguje procesor ktory zostal wybrany wiec nic zmieniac nie trzeba. Plyta wiele razy polecana, sam uzywam i nie sprawia problemow. Poprzednia plyta rowniez ma zlacze ATA, jedynie nie posiada FIreWire. Mozna zrobic tez tak, ze kupisz ASRock M3A770DE + cos takiego: http://www.allegro.pl/item1014221259_ak45_karta_pci_firewire_4_porty_cd_oem_kabel_fv.html. Wyjdzie taniej, niz plyta ktora podalem. Edytowane 21 Maja 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Ceny ze sklepu ESC. Nie wydaje mi się. Ram zmień na Goodram 1333MHz CL9. Jeżeli nie kręcisz to nie kupuj Flexa. Jeżeli nie grasz to wystarczy integra. Edytowane 21 Maja 2010 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beldziu Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Reasumując. Udało nam się złożyć komputer (ok 2700PLN) do zastosowań obróbki grafiki i dźwięku (wraz z nagrywaniem instrumentów poprzez mikrofon) o następujących częściach składowych: PŁYTA GŁÓWNA: AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/ - 335zł KARTA DŹWIĘKOWA: ASUS XONAR D2 7.1 - 500zł PROCESOR: AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 555 zł CHŁODZENIE Procesora: Zalman CNPS 10X Flex - 130 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł PAMIĘĆ RAM: 2x Goodram 1333MHz CL9 - ok400 zł KARTA GRAFICZNA: MSI Radeon HD5770 1GB - 569 zł ZASILACZ: OCZ ModXStream Pro 500W - 239 zł Ktoś chciałby coś jeszcze dodać odjąć od powyższego zestawu? Edytowane 21 Maja 2010 przez beldziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Intel Core i7 860 - 1108 zł 4X Goodram SO-DIMM DDR3 2048MB PC3-10600 CL9.0 - 768 zł BeQuiet Straightpower 450W - 215 zł Cooler Master Elite 331 - 144 zł 2235 zł Ceny z Agito. Do tego jakaś płyta z integrą. Xonara w innym sklepie, bo tutaj jest trochę drogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beldziu Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Do tego jakaś płyta z integrą. Xonara Nie wiem czy pisałem, że wypadłem z obiegu, ale gdzie można wyszukać która płyta ma zintegrowaną Xonara? Wujek Gugel tak łatwo nie odpowiada na takie pytanie. Dlatego poproszę o jakąś propozycję jak szukać (to sprawdzę też czy pozostałe wymagania dla płyty są spełnione - bo ta ostatnia przypadła mi do gustu pod względem tego co posiada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Nie wiem czy pisałem, że wypadłem z obiegu, ale gdzie można wyszukać która płyta ma zintegrowaną XonaraTam pisze po kropce: "Xonara w innym sklepie" ;) Ewentualnie poczytaj sobie o Audiotrak Prodigy 7.1 HF zamiast tego Xonara... Edytowane 21 Maja 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Chodziło o zintegrowaną kartę graficzną. Po "integrą" jest kropka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beldziu Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Chodziło o zintegrowaną kartę graficzną. Po "integrą" jest kropka. Co do karty graficznej zastanawiałem się też nad Nvidia quadro fx 3400 (okolo 300zl) która lepiej działa z openGL`em (przydającym się przy szybkich podglądach w AE). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...