Skocz do zawartości
fuey

zdumiewajacy rachunek od ery.

Rekomendowane odpowiedzi

witam, tak wygladaja cztery strony mojego rachunku od ery http://img195.imageshack.us/img195/508/43982243.jpg

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? kilkaset polaczen z internetem po 1kb co kilka sekund lub nawet kilka polaczen w jednej sekundzie. oczywiscie takich polaczen nie wykonywalem. zdumiewajace.

Edytowane przez fuey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link nie działa...

Co do ery, to mój tatuś parę lat temu miał 2x podobną sytuację tylko że nie z internetem tylko z połączeniami. Skończyło się na tym że zrezygnowaliśmy z usług świadczonych przez tą firmę. Możesz spróbować przejść się do nich, ale w naszym przypadku sprawa wyglądała prosto- Era miała dowód (rachunek), my nie mieliśmy nic bo numer na który wykonane były połączenia był sprawny (nie zablokowany)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było głośno o takiej sprawie w telefonach HTC i phone'ach 3g.

@pawelkmal jak przez wifi to za free :) jak over gprs to już się płaci.

Ja obstawiam program, podaj jaki masz phone, co masz poinstalowane (klienty gg, a-gps (czyli namiastka gps wykorzystująca stacje bazowe bts), widget dotyczący pogody, facebook, twitter, gmail, klient poczty, irc, skype, fring, shazam)

Ja aby uniknąć takich sytuacji korzystam albo z wifi, a tak to tworzę lipny profil gprs/wap który ustawiam jako domyślny i gdy nawet przez przypadek w jakimś telefonie dotknę klawisz (np. jak w SE) predefiniowany do połączeń z netem to się po prostu nie łączy, a gdy nie ma wifi to szybko zmieniam profil i po sprawie.

Natomiast co do rozwiązania sprawy, to raczej będziesz musiał zapłacić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest dosc powazny ze wzgledu iz z powodu 'wady' telefonu nastepuja takze takie rzeczy.

Problem jest tutaj z umowa i gwarancja telefonu gdzie roszczenia z powodu strat przez telefon nie sa objete przez gwaranta, aczkolwiek ten zapis jest prawdopodobnie niezgodny z prawem. Bardzo podobna sprawa ma wlasnie swoj final w sadzie, gdzie uszkodzony od nowosci telefon laczyl sie z netem non-stop, po miesiacu przyszedl rachunek na xxxx zl mimo iz taki stan rzeczy nie wynikal z winy uzytkownika, to zarowno operator jak i gwarant odmowili roszczen na ten moment. Byl to samsung z tego co pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było głośno o takiej sprawie w telefonach HTC i phone'ach 3g.

@pawelkmal jak przez wifi to za free :) jak over gprs to już się płaci.

Masz racje! :) było tak, że jak było wifi to było za free, ale jak nie było żadnej sieci w zasięgu to łączyło przez 3g, bo nie wyłączył jakiejś opcji w iPhonie. Nie mam iPhona, więc nie orientuje się do końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Erze tez jest 12gr za 100kB, tyle ze kazda sesja jest zaokraglana do najblizszych 100kB, wiec jak ktos zrobil wiele polaczen po 1kB, to go skasuja jak za zboze.

Nie wiem, ile dokladnie trwa sesja GPRS, wiec nie pytajcie, ale bodajze zamykana jest po 5 czy 10 minutach nieaktywnosci.

Ja za to musze zlozyc pierwsza w swojej historii w Erze reklamacje, bo glaby mnie nacieli na jakies 30zl przy oplacie za pakiet transmisji danych - policzyli mi pelna kwote za pakiet plus do tego wyrownanie za okres, w ktorym ten pakiet byl aktywny (zamowilem w trakcie okresu rozliczeniowego) :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ile dokladnie trwa sesja GPRS, wiec nie pytajcie, ale bodajze zamykana jest po 5 czy 10 minutach nieaktywnosci.

Nie wiem jak teraz, ale ostatnio jak używałem telefonu do gg przez kompa (via gprs) to sesje trwały 24 godziny (Era Tak Tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bodajze zamykana jest po 5 czy 10 minutach nieaktywnosci.

Można ustawić by była podtrzymywana (np. włączasz opere mini i korzystasz cały dzień na jednym 100kB :) a możesz na tym przeglądnąć z 30-40 stron)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy A-GPS nie ustala lokalizacji na podstawie BTSow? Moze to uzywa GPRS (nie znam sie, wiec nie bic jak bredze)?

Dane XTRA do zwyklego GPSu sa pobierane raz na tydzien i jest to paczka kilkanascie KB.

A moze jakiegos MMSa probowal wyslac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może podaj jaki masz telefon to jakiś program się znajdzie do blokowania połączeń.

Problem w HTC (wcześniej wspomniany) wymagał jedynie zablokowania połączeń z poziomu softwareowego i nie było to żadna wada. Każdy nowoczesny telefon jest reklamowy jak urządzenie mobile które wymaga dostępu do sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co robisz jak kupujesz nowoczesny telefon, to blokujesz GPRS, bo inaczej masz przerąbane. Taka już jest porąbana kolej rzeczy...

Chyba tylko w orange i reszcie W3, u mnie w play nie trzeba:

100mb - 5zl

500mb - 15zl

1gb - 25zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieuczciwe praktyki w sieci ERA :: Kontakt 24

polecam czytać umowy dokładnie bo czasami do wszystkich nie znaczy tak do końca do wszystkich, sam się naciąłem na słodkie pierd... pana z BOA, i mam 440 minut nie do Play, skąd ja mam teraz q. wiedzieć kto jest w play jak numery można przenosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chaos`theory

Przecież wszyscy tak podają, a nie tylko era. Orange też ma zapis "450 minut do wszystkich, OPROCZ SIECI PLAY I CYFROWY POLSAT".

To normalne po prostu do tych sieci jest drożej. A co najlepsze - to nie jest wybór orange, ani też ery. Play sam sobie ustalił takie stawki do siebie i może to zrobić ponieważ jest w miarę nową siecią. Ale gdzieś czytałem, że niedługo unia w końcu będzie mogła wsadzić nos w ten interes i uregulować te stawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi