JaQs Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 (edytowane) Mam problem z tym prockiem juz od bardzo dlugiego czasu i nie mam do niego sily. W stresie temperatura rosnie do 100*C czyli dotad az sie sam nie wylaczy. Rosnie stopniowo. Najpierw zalapuje temeperature taka jak ma w stresie a potem dalej rosnie stopniowo. Mam tak wlasciwie od zawsze. Po zmianie pasty przez jakis czas chodzi dobrze, a potem zaczyna znowu sie ta sama sytuacja. Juz nie wiem co robic bo strasznie mnie to meczy, a nie bede go co tydzien - dwa przesmarowywal na nowo. Wszystko jak narazie zawiodlo. Pasty byly stosowane rozne. Najpierw byl Zalman Z1, ale wciaz to samo. Myslalem, ze przez to, ze jest taka rzadka i sie rozlewa za bardzo pod wplywem temperatury i traci wlasciwosci, potem powrocilem do AS 5, ale wszystko sie powtarza, robilem mu szlif (jak sobie przypomne te 7h roboty ktore nic nie daly...) bo myslalem, ze ma krzywa czape i dlatego ta pasta pod wplywem temperatury splywa i nie ma dobrego przewodzenia, ale wciaz jest to samo. Mimo, ze pokazuje wysoka temperature to karakorum jak zimny byl tak jest. Nawet przy podstawie jest normlany, a heatpipe'y zimne. Nadmuch ma dobry bo i z tylu 120mm i z gory 140mm. Komputer jest czyszczony i dbany tak wiec to napewno nie przez to, ze jest zapuszczony. Nie mozna w nic zagrac bo nawet jak jest load 70% to on i tak wreszcie osiagnie 100*C i sie przegrzeje. Poradzcie, co z nim zrobic? Edytowane 22 Maja 2010 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Brisbane chyba słynie z uszkodzonego czujnika temperatury. Spróbuj wyłączyć w biosie zabezpieczenie chroniące przed przegrzaniem cpu lub zaktualizować bios płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 (edytowane) BIOS mam najnowszy i jest to samo. Zabezpieczenie oczywiscie jest wylaczone tylko, ze jak czujnik wskaze 100*C to bez wzgledu na to sie wylaczy. Rzeczywiscie, juz kiedys myslalem, ze jest uwalony czujnik bo wiedzialem o tym, ale ludzilem sie, ze to wszystko przez krzywa czapke, ale jednak to nie to. We wszystkich tematach na forach ktore google wyplulo objawy sa takie same jak u mnie. Co zrobic? Takiego komputera nie da sie uzywac... Edytowane 22 Maja 2010 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Co zrobic? Sprzedać w cholerę, dołożyć stówę i kupić athlona II. Płyta wspiera nowe cpu to chyba najlepsze wyjście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 Polecam temat zbiorczy o tym rdzeniu: Brisbane - Czyli Wszystko O X2 65nm - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...