Skocz do zawartości
JaQs

Problem z temperatura X2 3600+ Brisbane

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tym prockiem juz od bardzo dlugiego czasu i nie mam do niego sily.

W stresie temperatura rosnie do 100*C czyli dotad az sie sam nie wylaczy. Rosnie stopniowo. Najpierw zalapuje temeperature taka jak ma w stresie a potem dalej rosnie stopniowo.

Mam tak wlasciwie od zawsze. Po zmianie pasty przez jakis czas chodzi dobrze, a potem zaczyna znowu sie ta sama sytuacja. Juz nie wiem co robic bo strasznie mnie to meczy, a nie bede go co tydzien - dwa przesmarowywal na nowo.

Wszystko jak narazie zawiodlo. Pasty byly stosowane rozne. Najpierw byl Zalman Z1, ale wciaz to samo. Myslalem, ze przez to, ze jest taka rzadka i sie rozlewa za bardzo pod wplywem temperatury i traci wlasciwosci, potem powrocilem do AS 5, ale wszystko sie powtarza, robilem mu szlif (jak sobie przypomne te 7h roboty ktore nic nie daly...) bo myslalem, ze ma krzywa czape i dlatego ta pasta pod wplywem temperatury splywa i nie ma dobrego przewodzenia, ale wciaz jest to samo.

Mimo, ze pokazuje wysoka temperature to karakorum jak zimny byl tak jest. Nawet przy podstawie jest normlany, a heatpipe'y zimne. Nadmuch ma dobry bo i z tylu 120mm i z gory 140mm.

Komputer jest czyszczony i dbany tak wiec to napewno nie przez to, ze jest zapuszczony.

Nie mozna w nic zagrac bo nawet jak jest load 70% to on i tak wreszcie osiagnie 100*C i sie przegrzeje.

Poradzcie, co z nim zrobic?

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS mam najnowszy i jest to samo.

Zabezpieczenie oczywiscie jest wylaczone tylko, ze jak czujnik wskaze 100*C to bez wzgledu na to sie wylaczy.

Rzeczywiscie, juz kiedys myslalem, ze jest uwalony czujnik bo wiedzialem o tym, ale ludzilem sie, ze to wszystko przez krzywa czapke, ale jednak to nie to. We wszystkich tematach na forach ktore google wyplulo objawy sa takie same jak u mnie.

Co zrobic? Takiego komputera nie da sie uzywac...

Edytowane przez JaQs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi