Skocz do zawartości
CLAU

Netgear DGN2000 vs Linksys WAG120N

Rekomendowane odpowiedzi

W najblizszym czasie bede budowal siec w domu: laptop przez wifi n, komputer stacjonarny po kablu. Wszystko oparte o router z wbudowanym modemem adsl pod neostrade. Upatrzylem dwa modele, pytanie ktory wybrac. Netgear jest drozszy o 25zl ale ma 2 zewnetrzne anteny. Linksys jest tanszy i w zestawie jest karta wifi n na usb wiec mozna bezbolesnie podlaczyc inny komputer stacjonarny jesli bylaby taka potrzeba. Router kupuje tez na przyszlosc, gdyby mial byc za jakis czas przeniesiony do domku rodzinnego. Normalnie opekalbym na Linksysie Wag200 bo byl bardzo fajny ale umarl. Ten netgear ponoc ma duzo ustawien zabezpieczajacych co jest mile widziane i generalnie ilosc funkcji jest wieksza niz w Linksysie Wag120n.

Pytanie co wybrac ? Linksys kusi ciut mniejsza cena, dodatkowa karta usb, ale ponoc za duzo funkcji to on nie ma. Nie wiem tez jak z zasiegiem wifi i w ogole z niezawodnoscia. Wag200 byl niedozarzniecia, te nowsze juz niby nie sa takie dobre. O Netgearze nie wiem nic, zarowno on jak i linksys maja duzo pozytywnych opini w necie wiec sie zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używałem najpierw DG834N a teraz mam Linksysa WAG160N (trochę lepszy ale i starszy brat WAG120N) i teraz w ciemno brałbym linksysa, jest niezawodny (to już mój 3 linksys) , ma bardzo dobry zasięg. Ważne żeby być na bieżąco z upgradem firmware'u bo linksys robi go bardzo często.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAG120N nadaje się chyba tylko jako modem, a nawet i może nie, bo nie można nawet sprawdzić na nim parametrów łącza! (na 160N już można). Zasięg porażka, już wl-1600gl ma znacznie lepszy w tych samych warunkach, komputer oddalony o jakieś 20m i grubą ścianę czasami traci w ogóle łączność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAG120N nadaje się chyba tylko jako modem, a nawet i może nie, bo nie można nawet sprawdzić na nim parametrów łącza! (na 160N już można). Zasięg porażka, już wl-1600gl ma znacznie lepszy w tych samych warunkach, komputer oddalony o jakieś 20m i grubą ścianę czasami traci w ogóle łączność.

czy strona http://192.168.1.1/setup.cgi?next_file=adsl_driver.htm nie działa na WAG120N ?

w moim WAG160N też w oficjalnym menu nie ma wejścia na ta stronę ale jak ją wklepiesz w przeglądarkę to możesz sprawdzić parametry łącza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie od netgeara odrzucil fakt ze musialem go konfigurowac przez IE , zadna inna przegladarka nie dzialala :/

pal 5 jezeli masz winde gorzej jak siedzisz na linuxie :/

To jedyna wada ?

Mi to w sumie nie przeszkadza. Od linuxa trzymam sie jak najdalej z daleka, a do routera i tak bym czesto nie zagladal. Kusi mnie ten Wag160N, szkoda ze kosztuje od 300zl w gore ale jak cos to bym wydal wiecej. Ciekawi mnie ten Netgear, w sumie nie jest jakims dziadostwem, ma dwie odkrecane antenki. Nie wiem co robic. Wczesniej jechalem na WAG200 i logowalem sie do panelu tylko dwa razy: pierwszy aby zaktualizowac firmware, drugi aby skonfigurowac siec i przez 1,5 roku to byl jedyny moj kontakt z tym routerem. Potem wyszedl jego nastepca w tej kosmicznej obudowie ktory niby byl cienki i radzono kupowac uzywane WAG200 niz brac nowszy model. Sam bym kupil Waga200 na allegro, ale jednak chcialbym miec nowszy sprzet i z obsluga juz N.

Z ciekawosci: Ze specyfikacji wynika, ze zarowno Netgear jak i Linksys obsluguja tylko draft n/wersje robocza standardu - sa juz jakies madre modemo-routery z "pelna" n'ka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy strona http://192.168.1.1/setup.cgi?next_file=adsl_driver.htm nie działa na WAG120N ?

w moim WAG160N też w oficjalnym menu nie ma wejścia na ta stronę ale jak ją wklepiesz w przeglądarkę to możesz sprawdzić parametry łącza

Sprawdzałem już to kiedyś (najnowszy soft) i niestety zwraca same wartości zerowe inni użytkownicy 120 również tak mają, na 160 jest ok.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem WAG160N v2 jakis czas temu, teraz mam w domu laptopa i niestety ale trafil mi sie egzemplarz ktory sam zrywa polaczenie wifi. Ktos juz cos reklamowal w Linksysie, na co sie nastawiac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi