Skocz do zawartości
ZONK000 OC

Wymiana ramu na innej firmy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Laptop Lenovo G550 (ta trochę bogatsza wersja, nie matowa).

Chciałbym się zorientować czy mając oryginalnie pamięć w dwóch kościach NANYA 2GB oraz 1GB DDR3 mógłbym podmienić tą jedną kostkę 1GB na 2GB (aby było w sumie 4GB) lecz innej firmy (samsung, hynix). Czy wszystko będzie współgrało.

Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pamięciami w laptopach ogólnie są większe problemy jeśli chodzi o kompatybilność, dlatego osobiście odradzam kupowanie via allegro, tylko wybrać się do jakiegoś sklepu, wziąć lapka i popróbować :)

Może się trafić tak że kość nanya nie spasuje, ale hynix już tak, czasem nawet zależy to od konkretnej sztuki.

Chociaż ogólnie nie powinno być problemu z inną firmą

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedna kostke Samsunga, druga dokupilem Goodrama i bez problemow. Jedna DDR333 druga DDR400. Problemy moga byc sporadyczne, a jak kupisz przez internet (nie z odbiorem osobistym) to mozesz oddac do 10 dni bez powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa i jeszcze jedno ważne pytanie, do tego komputera mam szukać 8500 czy 10600 (czy jest jaki kolwiek sens szybszą kupować), CPU-Z jak i dane które znajduję na necie podają że mam 8500S.

Tu zdjęcie moich dotychczasowych kostek

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe problemy niż kompatybilność... Jak mam to rozumieć? Ciężej "dopasować" kostki niż w stacjonarnych PC czy o jeszcze inną rzecz chodzi?

Dokładnie, przynajmniej z mojego doświadczenia. W pc na jakieś 100 kości z którymi miałem styczność (w moich kompach, w składanych dla znajomych) niekompatybilnych było jakieś 5%, a w lapkach może miałem większego pecha, ale kiedyś poszedłem z Dellem Studio i z facetem w sklepie 7 różnych 2gb kości musieliśmy montować, żeby zadziałała jedna w końcu, podobnie było z moim nc6400 tam dopiero 3 podeszła, w eee 1005ha też miałem problem, ale tam były 2x512 i próbowałem podmienić za jedną z nich 1gb, a skończyło się że wymieniłem obie na 1gb i juz nie było problemów. Ale za to w Pavulonie za 1-szym strzałem się udało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi