Skocz do zawartości
kfascik

Nie działa jeden kanał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę tutaj, gdyż w temacie o płycie nikt na razie się nie odezwał, rzecz jest dość specyficzna. Już od bardzo dawno zmagałem się z problemem, że podczas słuchania muzyki jeden głośnik w wieży nie domagał. Były szumy, trzaski lub całkowicie nie działał. Jednak okazało się, że winne temu jest zielone gniazdo w płycie główniej [abit ip35-e]. Rozebrałem dziś całe to ustrojstwo, trochę pokombinowałem, pozamieniałem wtyczki nawet, i nadal nie ma dźwięku w jednym kanale. Co ciekawe wkładając jacka w różnych kombinacjach, można usłyszeć każdy z kanałów osobno. Gniazdo ma 4 wtyki do podłączenia i jedna masę.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc.

Jutro w moim zadupiastym mieście będę szukał jeszcze nowej wtyczki, żeby sprawdzić, tyle że z drugiej strony tą jedna co dziś zamieniałem, nie była w cale używana.. : ]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, miało być pozamieniałem gniazda, o gniazdo tu chodzi. Nie wiem co tak mi się w głowie wtyczka zakodowała.

Sprawdzone na wieży oraz na słuchawkach. Wszędzie nie działa jeden kanał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli korzystasz tylko z zielonego gniazda (nie masz 5.1 itp), to podłącz się do przedniego panelu.

Idąc dalej, warto sprawdzić czy przedni panel jest dobrze dociśnięty lub czy ma dobrze ustawione zworki (w przypadku jego niepodłączenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przednim panelu wsio ryba. Nie wiem co do końca z tym gniazdem z tyłu, może jeden drut od spodu puścił. Dziś jeden gość uświadomił mnie, że w P35 można dowolnie konfigurować gniazda w panelu od realteka, a ja to kiedyś wyłączyłem. Tak więc podłączyłem do innego gniazda i wszystko działa. A jako, że doświadczony w lutowaniu nie jestem, to nie chciałem sprawdzać lutów na samej płycie głównej. Czyli podsumowując nie wiem co jest nie tak, ale problem rozwiązałem, bo i tak do wieży idzie tylko jeden kabelek, ale kina domowego nie planuje na razie kupować : DD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi