CHiLLiN Opublikowano 25 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2010 (edytowane) Planuję złożyć komputer, który byłby bardzo wydajny oraz względnie cichy i mały. Na szczęście poszedłem po rozum do głowy i kupiłem niedawno konsolę, więc komputer w żadnym wypadku nie jest do grania. Chciałbym jednak, aby był maksymalnie wydajny do granicy opłacalności. Planuję podkręcać ile tylko fabryka dała, więc będzie potrzebne również dobre, ale możliwie małe chłodzenie - oczywiście do granic rozsądku. Lepiej kupić obudowę większą o te 2cm niż być ograniczonym przez cooler, który nie wyrabia przy wyższym napięciu. RAMki są też niewiadomą. Spory rozstrzał cen, taktowań i opóźnień. Karta graficzna chyba wystarczy zintegrowana, choć fajnie by było jakby miała wsparcie sprzętowe np. do filmów HD czy Premiere'a. Obiło mi się o uszy, że integra często hamuje overclocking proca, więc raczej kupię jakąś taniochę. Dysk zgodny z najważniejszą kwestią - największa pojemność dla jakiej cena za 1GB jest najniższa. Prawdopodobnie najpierw nawet wezmę małego SSD pod system, a potem ewentualnie dokupię coś na magazyn. Z napędu raczej rezygnuję w ogóle. Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem płyty DVD czy jakiejkolwiek innej. W razie czego czy napędy slim z tacką albo szczelinowe różnią się czymkolwiek oprócz ceny i rozmiaru? Co z zasilaczem? Tutaj szczególnie nie mam pomysłu. Wstępnie wydaje mi się, że wezmę: AsRocka H55M Pro ze względu na dobre właściwości O/C i niską cenę Xeona X3440, czyli pierwsza liga procesorów, za znośną kwotę Patriot 4 GB 1600MHz CL9 - będę bardzo wdzięczny za wskazanie konkretnej różnicy wydajności zależnie od taktów i opóźnień GeForce 8400 GS ze wsparciem CUDA za śmieszną cenę Dysk SSD Intel X-25-M 80GB i może w ogóle zrezygnuję z typowego magazynu (mam dysk zewnętrzny 1.5TB), ew. później coś dokupię Zasilacz, albo po taniości Fortron FSP400-60GHN, albo coś z odpinanymi kabelkami. Primo mocny, secundo cichy, tertio kabelki. i to by było na tyle czego jestem przekonany ;] Limitu pieniędzy zasadniczo nie ma, najwyżej w tym roku spędzę wakacje w nurcie patriotycznym. Mam nadzieję, że ze 2-3k zł powinny wystarczyć na zestawik tip-top. Z góry dziękuję za Waszą pomoc! Edytowane 26 Maja 2010 przez CHiLLiN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 System spoko, zmieniłbym tylko kartę grafiki na ATI HD 4/5 550 pasywnie chłodzony. Reszta wporządku, ale większą zagwostkę będziesz miał z chłodzeniem i obudową. [..] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 No własnie, jak chcesz kręcić do granic możliwości to w gre wchodzi jakis bardzo wydajny cooler a te sa zwykle na tyle duże że może być ciężko z małą obudową. Np taki Prolimatech Megahalems Cooling.pl : Prolimatech Megahalems Rev. B LGA775/1156/1366 [PRT006] - 209.00PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...