Skocz do zawartości
olo21

22", FHD, LED, <=1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jaki monitor w rozmiarze ok. 22, 23 cale i w technologii LED w cenie do 1000zł brać pod uwagę? Zależy mi także na Full HD no i żeby miał niezbędne złącza (DVI itp).

Może Benq: BenQ V2220 (21.5") lub BenQ V2420 (24") w cenach ok 800-900zł. Co polecacie?

Edytowane przez olo21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 punk(t)ów - dla czego chcesz LED a nie chcesz CCFL ?

Dlatego:

"Monitory z podświetleniem diodowym posiadają szereg zalet nad monitorami podświetlanymi tradycyjnie za pomocą CCFL. Podświetlenie diodowe jest dużo bardziej energooszczędne oraz zajmuje znacznie mniej miejsca. Dużą zaletą diod jest ich trwałość, w porównaniu do CCFL mogą świeci o 30 tys. godzin dłużej, dzięki czemu ekrany dłużej zachowują swoje fabryczne parametry. Dodatkowo w przypadku podświetlenia RGB LED, dają lepsze jakościowo światło, o szerszym spektrum, pozwalając na reprodukcję przestrzeni barwowej AdobeRGB która jest znacznie lepsza do osiąganej przez lampy z zimną katodą co najwyżej przestrzeni sRGB. Podświetlenie LED-owe potrzebuje też mniej czasu na stabilizacje, faza "rozgrzania" trwa krócej.

Podstawową wadą podświetlenia CCFL jest emisja światła o jednorodnym i niezmiennym zabarwieniu, przeważnie 6500 K. Podświetlenie monitora LCD za pomocą nawet najlepszych lamp CCFL nie daje możliwości dokładnego wyregulowania tak istotnego parametru obrazu, jak jego temperatura barwowa. W ekranach podświetlanych diodami RGB LED możemy precyzyjnie dozować proporcję w świeceniu poszczególnych barw uzyskując światło R, G, B o różnym natężeniu co pozwala zmieniać temperaturę barwową niemal dowolnie." - http://www.proline.pl/?n=led-tv-szum-marketingowy-czy-zwykle-oszustwo

Chciałbym uzyskać odpowiedź na konkretne pytanie a nie spierać się co lepsze :)

Edytowane przez olo21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo w przypadku podświetlenia RGB LED, dają lepsze jakościowo światło, o szerszym spektrum, pozwalając na reprodukcję przestrzeni barwowej AdobeRGB która jest znacznie lepsza do osiąganej przez lampy z zimną katodą co najwyżej przestrzeni sRGB.

Super, LED a matryca TN i niby adobeRGB jak w monitorach za >1600zł tak? Zdaje mi się, że z tego Benq (sygnaturka) przesiądziesz się na gorsze jeżeli się uprzesz na te LEDy ;) Swego czasu ta seria i moja 73G miały bardzo fajne opinie, bardzo duże pokrycie sRGB, dobre charakterystyki kolorów, podświetlenia. Zresztą wciąż mogą mieć bo poza rozmiarami to się od dzisiejszych TNek nie różnią.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego:

"Podświetlenie diodowe jest dużo bardziej energooszczędne

Nawet same matryce TN są bardziej energooszczędne od np. IPS ... ale co z tego skoro TN mają kiepską char kątową i wyświetlają syfny 6 bitowy/kanał kolor. No ale jak za wszelką cenę wolisz energooszczędność, bez względu na jakość obrazu to droga wolna. LED + TN to najlepsza energooszczędność i najgorszy obraz (CCFL + TN w kwestii jakości obrazu niewiele zmienia). Ja bym chętnie kupił dobry monitor z podświetleniem LED ... ale takich praktycznie jeszcze nie ma (jeden HP który idealny nie jest).

oraz zajmuje znacznie mniej miejsca.

I co z tego? Robi Ci taką różnicę ekran o grubości 1 cm vs. 1,5 cm ? .... z resztą wolałbym taki o grubości 5 cm z możliwie najlepszym dyfuzorem, by mieć najrównomierniejszy rozkład świecenia.

Dużą zaletą diod jest ich trwałość, w porównaniu do CCFL mogą świeci o 30 tys. godzin dłużej, dzięki czemu ekrany dłużej zachowują swoje fabryczne parametry.

I dla tego wolisz kupić syf TN+LED by mieć tego świadomość.... że będzie świecić 100 tys. zamiast 60-70 tys. ? (po kilkunastu-najdalej kilkudziesięciu tys. pewnie wymienisz monitor)

Dodatkowo w przypadku podświetlenia RGB LED, dają lepsze jakościowo światło, o szerszym spektrum, pozwalając na reprodukcję przestrzeni barwowej AdobeRGB która jest znacznie lepsza do osiąganej przez lampy z zimną katodą co najwyżej przestrzeni sRGB.

Nieaktualne ... są monitory na CCFL z szerszym gamutem niż LED

Podświetlenie LED-owe potrzebuje też mniej czasu na stabilizacje, faza "rozgrzania" trwa krócej.

Co przy pracy z grafiką ma znaczenie ... ale zaraz ... przecież na tym syfie i tak nie da się pracować z grafiką bo popularne "LED'y" to syf TN ... a pominę fakt że są CCFL ze stabilizacją

Podstawową wadą podświetlenia CCFL jest emisja światła o jednorodnym i niezmiennym zabarwieniu, przeważnie 6500 K.

Gdyby to było taki idealne 6500K, przez cały czas życia to byłoby nawet fajnie

Podświetlenie monitora LCD za pomocą nawet najlepszych lamp CCFL nie daje możliwości dokładnego wyregulowania tak istotnego parametru obrazu, jak jego temperatura barwowa.

I dla tego np. takie EIZO CG na CCFL nie istnieje - ściana

W ekranach podświetlanych diodami RGB LED możemy precyzyjnie dozować proporcję w świeceniu poszczególnych barw uzyskując światło R, G, B o różnym natężeniu co pozwala zmieniać temperaturę barwową niemal dowolnie."

Pokaż mi najtańszy monitor z podświetleniem RGB LED i niezależnym sterowaniem każdego kanału tego podświetlenia

- Led tv szum marketingowy czy zwykle oszustwo :: ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

Chciałbym uzyskać odpowiedź na konkretne pytanie a nie spierać się co lepsze :)

To może nie cytuj z tendencyjnego artykułu niepozbawionego błędów. LED jest nieco lepsze niż CCFL ... ale obecnie nie ma ani jednego lepszego monitora z podświetleniem LED (pomijam tego HP). W tej chwili LED to tylko ładny napis na pudełku z nieproporcjonalnie podniesioną ceną ... nic więcej.

Może Benq: BenQ V2220 (21.5") lub BenQ V2420 (24") w cenach ok 800-900zł. Co polecacie?

Nic z tych co podałeś. Zamiast nich Dell 2209WA , LG W2220P - ani jeden, ani drugi nie ma LED :] ... za to IPS z 8bit kolorem/kanał (prawdziwe 24 bit kolor) i CCFL Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tejże strony:

"Podsumowując

Nie dajmy się zwieść specom od marketingu. Na pewno obecnie, dobry klasyczny telewizor LCD CCFL będzie lepszy od przeciętnego LCD LED!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można brać LED, zawsze to trochę mniej prądu ciągnie no i nie spada jasność z czasem ( lub w bardzo małym stopniu ) w porównaniu z ccfl. Poza tym, led nie dają nic więcej czego nie może zaoferować dobra świetlówka. Niestety producenci/marketingowcy maja kolejny "bajer" do eksponowania w swoich napompowanych ulotkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za fachowe odpowiedzi. Przyznam, że zależało mi na LED ale teraz to już sam nie wiem. Muszę to przemyśleć...

Napompowano Ci głowę marketingowymi złudzeniami i teraz "musisz to przemyśleć".

A prawda jest taka że nie ma nad czym myśleć, i o ile się otrząśniesz z tego złudzenia to skorzystasz z dobrych rad które dostałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam miałem ostatnio zagwozdkę, na celowniku był benq 24" led. Jak pooglądałem to coś na żywo to dobrze, że nie kupiłem przez neta na "pałę", bo bym sobie pluł w brodę, że z porządnego crt, z płaskim ekranem, obrazem i kolorami jak żyleta, 100hz, przeszedłem na coś gorszego, co poza dużym rozmiarem i tą energooszczędnością nic więcej nie wnosi.

Dlatego nie patrz na cale, bełkot w postaci słowa LED, ja wolałem mieć o 2" mniej, ale obraz na prawdę dobrej jakości jak na technologię lcd, przy nie wygórowanej cenie.

Tak inni mi doradzili i nie żałuję zakupu, także przemyśl sprawę dwa razy, zanim kupisz.

...już nie wspominam o supporcie dell'a i 3 gwarancji door2door na nawet jeden martwy pixel, w benq możesz o tym zapomnieć. Dla mnie ma to duże znaczenie, sprzęt nie kosztuje kilkadziesiąt zł i wolę mieć pewność, że jak mi coś "odpukać" padnie to nie będzie żadnego problemu z wymianą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się przesiądę z mojego nie energooszczędnego monitora na tego benq. Beznadziejne kąty widzenia i przekłamane kolory jakoś wytrzymam, ale za to oszczędzę w skali roku kilkanaście złotych. To jest biznes dopiero. No i 24" a to podstawowa zaleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się przesiądę z mojego nie energooszczędnego monitora na tego benq. Beznadziejne kąty widzenia i przekłamane kolory jakoś wytrzymam, ale za to oszczędzę w skali roku kilkanaście złotych. To jest biznes dopiero. No i 24" a to podstawowa zaleta.

Ja daję info o tym monitorze nie po to żeby ktoś sobie z tego dworował bo wyszukanie ich zajmuje trochę czasu :angry: . Być może ktoś będzie zainteresowany nimi i wtedy znajdzie ten topic i a w nim informacje których szuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi