Skocz do zawartości
mmmateusz

problem z "kontrolerem sieci", laptop HP 6720s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po reinstalacji systemu (windows xp) przestało działać mi wifi. Mianowcie, w HP Wireless Assistant wyświetla mi się komunikat "Urządzenie zostało wyłączone za pomocą przycisku Menadżera urządzeń Windows. Aby uaktywnić to urządzenie użyj Menadżera (...)". (Oczywiście przycisk od wifi jest włączony ;) ) W menadżerze urządzenie "kontroler sieci" jest włączone, ale nie mogę ściągnąć do niego sterowników. (karta sieciowa ma sterowniki) Sciągałem je samemu, ze strony producenta, instalowałem, naprowadzałem aplikacje systemową od szukania sterowników na niego, wreszcie sam mi wyszukiwał, ale nic się nie zmienia, dalej brak sterowników i ten ohydny, irytujący, żółty znak zapytania. Podłączyłem sobie zewnętrzny adapter, ale noszenie takiego białego kawałka plastiku z boku laptopa przeszkadza i sam adpater przerywa i bardzo lubi po prostu się nie łączyć, ale to mniejsza z tym. Nie wiem już totalenie co z tym fantem zrobić i postanowiłem zwrócić się do fachowców ;)

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież na stronie HP są sterowniki do tego modelu dla XP:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=3442833&prodTypeId=321957&prodSeriesId=3442832&swLang=8&taskId=135&swEnvOID=1093

Zresztą sam instalowałem system na tym modelu i wszystko chodziło.

Zauważ jednak, że są 2 różne modele kart WiFi. Skoro instalator przeleciał, a sterowników brak, to wybrałeś zły model karty (a więc sterownik).

Jest:

- Broadcom Wireless LAN Driver

- Intel PRO/Wireless Drivers

A tego HP Wireless Assistant odinstaluj, bo do niczego nie jest Ci potrzebny. Windows XP SP3 (bo takiego powinieneś instalować) posiada bardzo dobrą obsługę sieci WiFi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem Broadcom Wireless LAN Driver i rzeczywiście, pytajnik zniknął, wszystko niby jest w porządku. Niby, bo HP Wireless Assistant pokazuje, że WLAN: On, ale w folderze połączeń sieciowych gdy wchodze w "Wyświetl dostępne sieci bezprzewodowe" w oknie, w którym powinny pokazać się sieci, wyskakuje komunikat "System Windows nie może skonfigurować tego połączenia bezprzewodowego. Jeśli masz inny program do zarządzania tym połączeniem bezprzewodowym, użyj tego oprogramowania" i tam dalej każe mi się zagłębiać w baze wiedzy Microsoftu. O czymś zapomniałem?

EDIT: Ok, już sobie poradziłem :) wyłączyłem HPWA i w panelu sterowania w narzędziach administracyjnych (usługi) włączyłem konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej (wujek google pomógł). Teraz już wszystko działa.

Dziękuję :)

Edytowane przez mmmateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz. Jak byś go odinstalował jak pisałem wyżej, to oszczędził byś trochę czasu na googlowaniu.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - jako, że sam znalazłeś rozwiązanie, to lepiej zapadnie Ci w pamięć. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi