DziubekR1 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 (edytowane) Albo mi cos wyszukiwarka swiruje, albo nie wiem co jest grane, ale na haslo " 2,5" " nie pokazuje mi zadnego tematu, mimo ze w dziale z lapami jeden jest nawet przyklejony... Ale niewazne. Szukam dysku 320gb do 500gb do lapa. Kupilem dwa dni temu Samsunga HM321HI ( Dysk SAMSUNG 320 GB, 8 MB, 5400 obr., 2.5", SATA - HM321HI :: Dyski twarde - AREST.pl Sklep Komputerowy Wrocław ), bo niby 1 talerz 320GB i 5400, ale jednak wcale nie okazal sie byc cichym. Glowice sa ok, praktycznie nie slychac, ale jesli chodzi o szum talerza, to jest to nie do zaakceptowania, wcale bym sie nie zdziwil jak by Samsung sciemnil te 5400, bo szumi glosniej niz F3 7200, a czasy dostepu ma praktycznie takie same. Pol biedy, ze to "neutralny" szum, a nie zadne piszczenie, ale tak czy siak lap jest cichy i szkoda to psuc szumiacym dyskiem. No i pytanie do Was :) Ktory dysk by sie nadawal do cichego lapa ? Predkosc dysku jest na drugim miejscu, ale nie ukrywam, ze i to wolalbym miec na poziomie. Priorytetem jest cisza dysku, czyli zadnych wibracji, żadnych piskow, szumow itd. Co myslicie o WD 320GB Caviar Blue ? Niby dwa talerze, ale opinie ma nawet niezle. Najbardziej mi zalezy na opinii kogos, kto dany dysk posiada i z wlasnego doswiadczenia moze cos powiedziec. Z gory dzieki za odpowiedzi. EDIT: A przy okazji, to moze sie komus przyda stronka, ktora namierzylem szukac roznych testow - http://yertech.blogspot.com/2009/04/hdd-platter-capacity-model-list.html - jest tu podane ile talerzy i glowic maja praktycznie wszystkie dyski dostepne na rynku. Edytowane 29 Maja 2010 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 (edytowane) Posiadam WD Scorpio Blue 500GB i moim skromnym zdaniem jest cichy. Wentylator ktory sie zalacza i podkladka Zalmana pracuja glosniej. Zobacz tutaj: http://pclab.pl/art35444-16.html Edytowane 29 Maja 2010 przez Marynarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Poszukaj sobie testów Momentusów 7200.4 Momentus Laptop Hard Drives | Seagate Ja mam 1 talerzowego 250GB i mimo, że to 7200RPM, to jest cichszy od starszego WD Scorpio 5400RPM (WD2500BEVS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 (edytowane) Potwierdzam w 100% przedmówce, Momentusy 7200.4 to bardzo udane (szybkie i ciche) 2.5" dyski! Szczególnie zwiększają responsyność systemu. Dyski WD sa podobnie ciche ale już nie tak szybkie (choć też sa dobre). Edytowane 29 Maja 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Potwierdzam w 100% przedmówce, Momentusy 7200.4 to bardzo udane (szybkie i ciche) 2.5" dyski! Szczególnie zwiększają responsyność systemu. Dyski WD sa podobnie ciche ale już nie tak szybkie (choć też sa dobre). A jak z trwaloscia dyskow Seagate 2,5" ? Kiedys mialem 3,5" i bylem zadowolony, ale ostatnio bardzo duzo sie mowilo o pogorszeniu tej firmy i nawet na forum sporo ludzi opisywalo problemy z dyskami Seagate. Niby to byly 3,5", ale jednak firma ta sama. Czy 2,5" ida im lepiej ? :) No i jak z wibracjami tego dysku, piskami itd. ogolnie roznymi nieprzyjemnymi dzwiekami ? Rozumiem, ze cichy zawodnik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Hmm jak go wrzucilem w PS3 to czasem tylko glowice slychac. Ale może poczekaj az pojawia sie w sklepach te nowe hybrydy Seagate'a bo to wydaje sie byc najlepszy dysk do laptopow jaki mozna miec na chwile obecna z mechanicznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Mam właśnie Momentusa 7200.3 320GB, jest cichutki i sprawdził się wyśmienicie ale temp były już spore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 2,5" chyba nie dotknęło jakieś masowe wymieranie, jak Barki 11 z błędnym firmwarem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Taki link apropo seagata głośnośći Mój odnośnik,co osoba inne zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 (edytowane) Taki link apropo seagata głośnośći Mój odnośnik,co osoba inne zdanie Powiem Ci, ze torpeda ten Hitachi. Ja w lapie ( Samsung R510 ) mialem fabrycznie wlasnie Hitachi, 250GB model 5k500 (jesli sie nie myle) i faktycznie nie jest zly, moze glowice glosniejsze niz Samsung, ale znowu talerz napewno cichszy, tylko z nim byl pewien problem. Gdy dysk byl "idle" wydawal dziwny "metaliczny" dzwiek, gdy pracowal, nic takiego nie wystepowalo. Na tym Samsungu HM321HI zadnych takich dzwiekow nie ma, tylko szum spory. Jak to wygladalo na tym 7k500 ? Bo widze, ze masz korbe na punkcie "cichosci" podobnie jak ja :) A przy okazji, to co to za program do odczytywania RPM dysku ? Edytowane 29 Maja 2010 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seweryn18 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Co do pytań to ja tylko podlinkowałem nie jestem autorem,ale mogę odpowiedzieć na to pytanie o RPM to jest w victorii zresztą było w tamtym poście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Co do pytań to ja tylko podlinkowałem nie jestem autorem,ale mogę odpowiedzieć na to pytanie o RPM to jest w victorii zresztą było w tamtym poście Dzieki. Niestety ta opcja cos nie dziala, wywala mi blad "20:55:07 : Disable cache... Error, process terminated", kombinuje z tym cache, daje Write, Read, Open itd. ale wszedzie podobny blad jest. Wiesz moze o co kaman ? Przy okazji, to co to za parametr "G-Sense Error Rate" ? Na necie pisza, ze to jakis jak dysk upadnie czy cos, ale przed chwila mialem 12, a teraz juz 14, a lapem w ogole nie ruszalem. Czy to mozliwe, ze dysk walniety jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2010 Ciekawe to RPM. U mnie wywala mi taki sam błąd, co tobie DziubekR1, ale na x64 to Victoria nigdy bezproblemowo mi nie chodziła. Może na XP to śmiga. Co do "G-Sense Error Rate" - The number of errors resulting from externally-induced shock & vibration. Ja pod oznaczeniem BF w Seagate mam to opisane jako "Mechanical Shock" i mam przy tym wartość 1... z tego co pamiętam, to raz lapkowi mocniej przypierniczyłem :P (nie ze złości - przypadkowo) i się czerwona diodka zapaliła - powiązane mam to z softem od HP i jest bardziej czułe gdy mam klapę od lapka zamkniętą. Jak kiedyś testowałem przy otworzonej, to ciężko było mi zmusić przy starym WD, żeby się zapaliło na czerwono. Przy zamkniętej wystarczyło delikatnie w rękach w nieważkość wprowadzić - spuszczając go i czerwona kartka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2010 Ale zaczyna mnie to martwic, bo laptop lezy na biurku, w ogole go nie ruszam, a tu znowu o jeden wzroslo i jest 15... Przy okazji to wczoraj pojawil sie parametr 1 przy Calibration Retry Count... Chyba czas zapytac w temacie o SMARCie dysku, czy dysk jest walniety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...