Skocz do zawartości
Hejger

Licencja WinXP.

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję systemu do zainstalowania na komputerze w firmie. Chcę XP pro OEM bo prędzej będzie zmieniany system niż komputer.. I tu się pojawia problem.

Na allegro są OEMy po 100, 200 a nawet po 400zł.

Te najtańsze mają dedykację do komputerów różnych firm. Czy jak kupię taki system i go zainstaluję, to będzie to zgodne z prawem? Z polityką MS ofc nie, ale czy polskie prawo coś o tym mówi?

Te od 200zł wzwyż nie mają już dedykacji i chyba nie różnią się niczym, a jednak jedne kosztują 200 a inne 400zł. Dlaczego?

Podsumowując. Jaką najtańszą wersję mogę kupić, żeby nikt się nie mógł przyczepić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na pewno potrzebujesz windowsa?

nie lepiej zainstalować bezpłatną dystrybucję linuxa i na to wine? myślę że znacznie bardziej się opłaca, taka mandriva czy ubuntu ma pełną funkcjonalność, wszystkie aplikacje biurowe a dodatkowo z wine można używać programów z windowsa

jeśli już musi być windows to wypadałoby żeby to był oem zwykły nie taki jak jest dodawany do komputerów dell czy siemens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej musi być windows. Program, który będzie na komputerach (tym i innych jużz XP) wymaga XP pro. Z linuxem to wszystko byłoby zbyt skomplikowane. Będą z tego korzystać osoby, które nie mają pojęcia o komputerach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej musi być windows. Program, który będzie na komputerach (tym i innych jużz XP) wymaga XP pro. Z linuxem to wszystko byłoby zbyt skomplikowane. Będą z tego korzystać osoby, które nie mają pojęcia o komputerach.

no to tym lepiej jeśli będzie to linux :) mniej rzeczy popsują na linuxie :) klikają ikonkę i mają pocztę klikają ikonkę i przeglądają strony www, klikają ikonkę i otwierają docx :]

jeśli nie mają pojęcia o komputerach to dlaczego swoją przygodę mają zaczynać od nauki złych nawyków ;)

Edytowane przez aux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WinXP dedykowane konkretnemu producentowi musi być sprzedane z komputerem tego producenta, inaczej jego instalacja i używanie jest niezgodne z licencją. Na 100% legalny jest zakup tzw. licencji 1-pack (płytka zapakowana w szare kartonowe pudełko), możesz go legalnie kupić i samodzielnie zainstalować na komputerze kupionym lub złożonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie bedzie komputer do domu to musi byc to system w wersji professional. oem dedykowany do sprzetu kupujesz jakiegos starego della i przekladasz bebechy i wszystko masz ok, bo naklejka jest, faktura jest, ksiazeczki sa, komputer jest Dołączona grafika

jaki to program, ktory jest dedykowany tylko pod xp?

poza tym im wiekszy laik user tym lepszy linux, ojcu na komputerze zainstalowalem ubuntu, jest zielony w tej materii, korzysta z mplayera, totema i przegladarki internetowej, wczesniej musialem co pol roku robic reinstalacje windowsa, teraz od 2 lat tylko sciagam kolejne laty do systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to nie bedzie komputer do domu to musi byc to system w wersji professional.

He? Skąd masz takie rewelacje?

Home można spokojnie używać w firmie, nie wiem skąd masz takie info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o system to zalezy jaka firma, a polecanie Linuxa do firm to raczej jakas pomylka, bo w wiekszosci masz AD, Exchange i Linux g.wno Ci da. Aplikacje dedykowane pod Win XP? W mojej firmie jest ich chyba z 30, zadna nie ruszy pod Linuxem chocbys nie wiem jakim byl magikiem.

OEM Dedykowany pod np. Dell zaisntalujesz tylko na Dell, legalny bedzie tylko na Dell, a przypisywany jest do plyty glownej, a nie do naklejki, ksiazeczki czy fakturki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi