Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzedzam, będzie to brzmiało śmiesznie:

-Przypadkiem znalazłem dzisiaj na strychu, pośród walających się opakowań on Athlona 64, jakiejś starej płyty Asusa i plastikowego opakowania na wentylator do jakiejś archaicznej karty graficznej KARTĘ DŹWIĘKOWĄ! :D

Wielka była moja radość, bo nie spodziewałem się takiego znaleziska.

Jest to karta Creative Audigy. Niestety bez oryginalnego opakowania. Tak wygląda (identycznie):

http://www-user.tu-chemnitz.de/~uwen/audigy/Audigy3.jpg.

Jest to model SB0090

Jak uważacie, jest sens instalować ją w kompie? Mam na razie zintegrowaną kartę Realteca (Realtek High Definition Audio).

Czy ten Creative obsługuje 5.1? Czy polepszy jego instalacja jakość dźwięku?

Chciałbym ją zainstalować, bo w niektórych starych grach można włączyć EAX, którego mój Realtec nie ma. Jednak gdyby oznaczało to spadek jakości muzyki to nie chcę.

A poza tym - czy instalacja takiej starej karty, która kilka lat spędziła zawinięta w piankowy "rękaw" na strychu nie uszkodzi kompa, jeśliby się okazało że jednak nie jest to w pełni sprawny sprzęt? Czy po prostu nie będzie działać?

Błagam o szybką odp. bo jutro wyjeżdżam i będę dopiero w sobotę :)

Edytowane przez Boniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam używam takiego archaicznego Audigy. Jak była dobrze zapakowana i wilgoć do niej nie doszła to pewnie będzie smigać bez najmniejszego problemu. Karta obsługuje 5.1, Eax to tylko na Windowsie XP na Viesce i 7 to nie ma co się łudzić - nie bangla. Ogólnie jakościowo nieco wyżej od realteca, ja zostałem z tego powodu na niej jak i dlatego, że po prostu mogę ją z łatwością zgrać z Counter-Strikiem, realtec średnio mi odpowiadał, ale to może placebo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam używam takiego archaicznego Audigy. Jak była dobrze zapakowana i wilgoć do niej nie doszła to pewnie będzie smigać bez najmniejszego problemu. Karta obsługuje 5.1, Eax to tylko na Windowsie XP na Viesce i 7 to nie ma co się łudzić - nie bangla. Ogólnie jakościowo nieco wyżej od realteca, ja zostałem z tego powodu na niej jak i dlatego, że po prostu mogę ją z łatwością zgrać z Counter-Strikiem, realtec średnio mi odpowiadał, ale to może placebo.

dziękuję za odp. :P

Też zaryzykuję. A co sądzisz o sterownikach, które ściągnąłem? Nie są oficjalne, ale bardzo świeże...

http://nomoregoatsoup.wordpress.com/2010/04/21/daniel_k-audigy-series-support-pack-3-8/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym ją zainstalować, bo w niektórych starych grach można włączyć EAX, którego mój Realtec nie ma. Jednak gdyby oznaczało to spadek jakości muzyki to nie chcę.

Dziwne ... bo ostatnie Realtec jakie miałem mają EAX do wersji 2.0 (883,888).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O %$@@#!! To działa!

Mam prawdziwe 5.1 bez włączania wspomagania w głośnikach! Jakość dźwięku skoczyła w górę i to niesamowicie! Po prostu ją słyszę!

Warto było wybrać się na strych :)

ps. I w tej paczce był program który z tego co mi się zdaje emuluje EAX w grach :) Więc tu też nie ma problemu :D

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Niech żyje Audigy! :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi