Hejger Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Zacząłem składać układ WC i wszystko już miało być fajnie, ale zorientowałem się, że w mojej pompce 'wlot' jest na górze a nie z boku jak myślałem wcześniej. Chciałem zrobić taki układ, jednak przy tym kierunku przepływu cieczy nie wiem czy jest to możliwe. Czy pompka (1000l/h, 120cm) zassie jakoś ciecz przez cały układ i popchnie ją do reza? Nawet jak popchnie, to musiałbym mocno kombinować z wężami przy rezie. Od pompki musiałby iść do górnego króćca, a od CPU do dolnego... Może ktoś mi zaproponuje jakiś inny układ? Rez to mcres-micro (rev 1), chłodnica - BWA 122.3, i pompeczka Hydor seltz L25 II. Wszystko będzie upchnięte w gladiusa 600. Edit: Tak przy okazji. Czy wąż 11,2/15,9 wejdzie mi na króćce NK13? Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Czy pompka (1000l/h, 120cm) zassie jakoś ciecz przez cały układ i popchnie ją do reza? Nie liczył bym na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Pod prąd będzie ciężko by woda miała rozsądny przepływ. Stara dobra sprawdzona elo trendi [:lol:] szkoła mówi żeby rez był przed pompką [od strony wlotu] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Pod prąd będzie ciężko by woda miała rozsądny przepływ. Stara dobra sprawdzona elo trendi [:lol:] szkoła mówi żeby rez był przed pompką [od strony wlotu] No to fachowo pochytane :) wlasnie o tym rzecze kolega. On chcialby zeby bylo tak jak na obrazku (co rowniez wg mnie nie ma sensu) ale (nie)stety bedzie odwrotnie. Hejger zmontuj to tak jak masz na rysunku i jesli przeplyw bedzie dokladnie odwrotny jak na rysunku (bo przeciez sam napisales ze wlot masz na gorze - wiec strzalki sa zle) to wszystko bedzie JOŁ. Edit: Tak przy okazji. Czy wąż 11,2/15,9 wejdzie mi na króćce NK13? Ja na NK12 zakladalem waz 8/10 (skutecznie choc zniszczylem pare nozyczek i malo nie stracilem palca wskazujacego) wiec da rade ;) Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zależy od choinek. Zawsze wejdzie, ale pytanie czy będzie się dobrze trzymał. Luknij w moja galerie - link w sygnaturce, Miałem NK12 D-Tek i teraz NK13 FatBoy (Bitspower) i trzyma się elegancko. Jeśli mówisz o byle złączce NK13, to trzeba będzie pewnie zaciski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Poprawka mała.. Wylot mam na górze, czyli jakbym zrobił taki układ, to by mi szło tak, jak strzałki pokazują. Pomyliło mi się trochę ;P W każdym razie wychodzi na to, że albo postawię jakoś pompkę na boku, albo zmontuję inny układ. Pytanie tylko jaki?.. Jakieś rady? Co do złączek - w takim razie kupię nk13 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Mialem uklad ktory wygladal identycznie jak Twoj. I tez mialem problem z wlotem/wylotem pompki (AquaExtreme 50Z-DC12) wiec polozylem ja na "plecach" i wszystko smigalo bez problemu. Nie wiem tylko czy Twoja pompka moze pracowac w takim niestandardowym ulozeniu (ja upewnilem sie u producenta ze tak bedzie OK). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Ja bym to zrobił np. tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 (edytowane) Nie rozumiem po co takie kombinowanie. Jesli pompka moze pracowac "na plecach" to wystarczy ja polozyc i wszystko bedzie OK. A jesli nie to po prostu ja "odwroc" i juz. Nie widze potrzeby komplikowania ukladu jak na ostatnim obrazku. Edytowane 4 Czerwca 2010 przez Trawienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Chyba fucktycznie lepiej będzie położyć pompkę na plecki. Przy zmianie układu pompka stałaby z przodu, bo wąż musi przed grafą przejść. Brzydko by było ;P Walnę pompę na boczek i będzie git. Dzięki wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 Z tego co się orientuję to tego typu pompki mogą być obracane tylko w osi wirnika, tzn. wirnik powinien być poziomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 Ten hydor jest z założenia pompką do akwarium. Ma przyssawki na podstawce, po to żeby przyczepić nimi pompkę do ściany akwarium od środka, a te są pionowe. Tak więc na logikę chyba może pracować w takiej pozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 To że ma przyssawki nie oznacza że służą w celu przymocowania pompki do pionowej ściany. Pewność da ci tylko instrukcja użytkowania, co najwyżej ryzykujesz krótszą żywotność i większa głośność :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Pudełka nie mam :/ Kupiłem ją bez niczego praktycznie, ale za półdarmo. Na stronie producenta też zero info. W tym tygodniu powinny do mnie dojść buda i króćce, to wszystko złożę i się okaże jak jest. Najwyżej będzie to nauczka dla potomnych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...