Puchacz1 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 trochę przewrotny ten temat ale niech będzie... Zakupiłem sobie dzisiaj takie chłodziwo na procesor. Wielkie to to, że nigdy takiego nie miałem ale nie ważne, nie o tym miałem mówić. No więc - jest on duży, to już wiemy - ma dwa wiatraki i tu pojawia się problem. Ze względu na duży chłodnik chipsetu mogę go podpiąć tylko tak aby wiatrak był skierowany w stronę zasilacza (właściwie to jego wiatraka). Pomiędzy nimi jest tylko 3-4 cm wolnej przestrzeni. Wydaje mi się, że będą się one dławiły razem. Wiatrak proca zasysa powietrze, to samo robi wiatrak zasilacza. W związku z tym chciałem go obrócić do góry wiatrakiem. Będzie się dziwnie kabel do niego wpinało a w sumie co innego mnie zastanawia. Czy po obrocie nie zwiększy się ryzyko awarii tegoż wiatraka?. Bo same części od zasilacza są zapewne porządnie przymocowane. Próbował ktoś takich cudów?.Teraz się dławią?. Nie chciałbym stracić swojego zasilacza bo przyznam, że jest porządny. Chociaż nie gotuje i nie pierze co jest ewidentnym niedopatrzeniem producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 1) Wentylator a nie wiatrak. Drugie masz na polu i festynach. 2) Jakie chłodzenie? Ciężko sprawdzić jak będzie się zachowywać chłodzenie z odwróconym wentylatorem? 3) Chłodnik? Widzę coraz ciekawsze próby spolszczenia cooler Przydałoby się zdjęcie poglądowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Panie szanowny moderatorze Orgiusz - zauważ, że mój post jest w tonie bardziej prześmiewczym niż serio. Specjalnie nie użyłem słowa cooler ani wentylator ;). chciałem po prostu obrócić zasilacz tak aby wentylator który znajduje się na dolnej ścianie, znalazł się u góry. zdjęcie poglądowe: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Tia, prześmiewczym. Pośmiejmy się razem: Gratuluje zamontowania chłodzenia odwrotnie niż przewiduje producent. Dlatego potrzebowałem zdjęcia żeby mieć pewność że spieprzyłeś montaż - oba 92mm wentyle przetłaczają powietrze w tym samym kierunku. Tylko że powinny być ułożone zgodnie z podstawowymi zasadami fizyki - ciepło leci do góry a nie w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) ups, rzeczywiście. to jednak nie likwiduje problemu co z zasilaczem. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Hehe, tak jak Ci już Orgiusz podpowiedział, zgodnie z zasadami fizyki, ciepłe powietrze leci ku górze, a Ty będziesz tym "wiatrakiem" na przekór je tamował. Wszędzie, gdzie możliwe zaleca się montowania nawiewu od dołu, ew. wyciągu od góry, i tak też możesz zakombinować - rozbierz zasilacz, odwróć zamontowany w nim wentylator o 180* i zobacz, jak to rozwiązanie wypadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 teraz wygląda to tak: Marcin, ten zamocowany od dołu wentylator właśnie wciąga powietrze tak więc w tej chwili wciąga on ciepłe powietrze z radiatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Nie, teraz robisz próżnię pomiędzy zasilaczem a górnym wentylatorem. Patrz na strzałki na nich. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Puchacz1, jeśli masz tak jak na rysunku to masz dobrze, cyrkulacja i kierunek ruchu powietrza są OK. Idealnie by było gdyby wentylator zasilacza miał nieco większą przepustowość powietrza w stosunku do wentylatorów CPU, wtedy masz wymuszony obieg przez went zasilacza i ciepłe powietrze nie kumuluje się w budzie, a podciśnieniowo wyciąga je wentylator zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...