Jabar83 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Grę skończyłem. Przejście zajęło mi nieco ponad 5 godzin łącznie. Miałem jeden moment gdzie musiałem sie posilić YT W zasadzie wszystko dobrze robiłem tylko nie do końca tak jak trzeba. Reszta poszła bez większych problemów. Czy łatwiejsza od Portala 1 ? Ciężko ocenić. Portala 1 w zasadzie przeszedłem bez większych problemów no i był zdecydowanie krótszy. Nowe rozwiązania się sprawdziły i to z nimi miałem jeden większy problem. Mowa o "żelach" ;) Oczywiście nie zabrakło do samego końca dobrego humoru. Końcówka wskazuje, że to już koniec, ale może i będzie 3 część. Creditsy imo słabsze niż w Portal 1, ale scena z wieżyczkami jak się jechało windą była zacna ;) Ogólnie to jedna z lepszych gier jakie grałem od w sumie dość dawna. Oby więcej takich gier no i Valve niech że się weźmie za Half Life do jasnej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) Hmm...tu jest Source? To dlaczego ja mam (sygnat.) 23-40FPS :(( Możliwe że przekręciłem za mocno proca i dlatego wydajność poleciała? Afterburner pokazuje cały czas 95-100% wykorzystania GPU. Największy problem z FPS miałem w levelu gdzie: mini spoiler była szklana skrzynia a w niej klocek którego wybijało się niebieskim żelem. Kiedy szkło pękało zarejestrowałm 5 klatek/s. ... Szkło troche obciąża fizykę, ale tak czy inaczej coś ci słabo chodzi. Nie wiem w jakiej rozdzielczości grasz ale na configu z sygnatury w 1680x1050, wszystko co się dało na max i chodzi nieprzyzwoicie płynnie. Edytowane 1 Maja 2011 przez Stolar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) U mnie przy włączonym V-SYNC raczej nie schodzi poniżej 60FPS. FullHD, wszystko max, AAx8. Edytowane 1 Maja 2011 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Afterburner pokazuje cały czas 95-100% wykorzystania GPU. Czyli przesadziłeś z detalami, np AA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Ja mam cały czas 99% a temp. GPU niższa o 10 st. w porównaniu do nowych gier. 99% na GPU to znaczy, że wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 Przeczytaj jeszcze raz co napisał Kwasior. DOKŁADNIE. Zmniejsz AA na x4 i powinno pomóc. To zabija skutecznie ilosć klatek i GPU w tym momencie jest mocniej obciążone. Ja na przykład mam 30-40 % obciążone i 4 rdzenie również po 30-40%. Havoc ma dość dobrą kartę ale przy full detalcch z AA i fizyką w tle może troszkę zwalniać. U mnie chodzi cały czas płynnie, ale z tą kostką za szybą miałem lekki drop do 50 FPS. Tak więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 CoOp w moich oczach zbiera dwojakie recenzje. Daje niesamowitą ilość funu, koncept 4 portali na raz, milion skomplikowanych twierdzeń rozbitych stwierdzeniem "Rado, ale z nas głąby, patrz jakie to proste." Niestety jeśli chodzi o objętość czasową to poniżej oczekiwań. Ktoś mówił, że powinno być drugie tyle co single player. Moim zdaniem połowa tego. W całej grze nie uświadczyłem tych "kanałów powietrznych", które pojawiły się na którymś tam trailerze. Nie wydaje mi się, żebym je przeoczył. Ocena nieco zjedzie bo do 8.5/10, ale nadal tytuł do którego wrócę kiedyś tam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2011 (edytowane) <p>Zanim przejdę do dalszej części recenzji, muszę wyznać z autentyczną skruchą, że pierwszą odsłonę Portal przegapiłem. Wiem; to niedopuszczalne i haniebne zaniechanie, szczególnie w przypadku recenzenta wcale niemałego serwisu internetowego, ale ogarnięcie absolutnie wszystkich wychodzących gier oraz modów jest zwyczajnie niemożliwe. Nazwa wprawdzie była mi znana, założenia rozgrywki również, aczkolwiek osobiście nigdy z tym tworem nie obcowałem. Dobra, teraz w ramach pokuty zakładam worek po ziemniakach, zdejmuję buty i wyruszam na pielgrzymkę do siedzimy Vavle, odpowiedzialnej za Portal. Studio mające na sumieniu hity pokroju Half Life oraz Left 4 Dead, dodało właśnie do swojego portfolio kolejny świetny produkt. Osoby które podobnie jak niżej podpisany niefortunnie minęły się z pierwszym Portalem, czeka naprawdę spora niespodzianka. Natomiast starzy wyjadacze otrzymają dokładnie to, czego oczekiwali czyli więcej pomysłowych, zakręconych oraz oryginalnych łamigłówek do rozwiązania. W swojej wąskiej kategorii Portal 2 wyznacza standardy na najbliższe lata, zaś każdy kto czasami lubi ruszyć łepetyną zamiast tylko pacyfikować hordy przeciwników, bawić będzie się przednio. Gotowi żeby wskoczyć w Portal?</p> <p class="rteright"><b>Autor:</b> Caleb - Sebastian Oktaba</p> RECENZJA PORTAL 2 - PUREPC Edytowane 2 Maja 2011 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 Rzeczywiście AA pomogło. Na X2 jest już okey, ok 70FPS. Widzę że z roku na rok nic się nie zmienia i aby się wygładzaniem cieszyć trzeba mieć stale high-endowy config :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolar Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 (edytowane) Weż Caleb i nadrób te straty. Portala 1 przejdziesz w jedno popołudnie. Chociaż po 2jce może być ciężko się wciągnąć. "Serjo" :wink: Edytowane 3 Maja 2011 przez Stolar 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2011 popołódnie. Chociarz "Serjo?" 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptx Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 Single player jest świetny. Niestety coop starczył mi i kumplowi na jeden wieczór. Nic tylko czekać na DLC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2011 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Przed zagraniem wziąłem się za jedynkę - wcześniej miałem dość mgliste pojęcie na ten temat, bo zasiadłem tylko na chwilę u kolegi. Pierwszy Portal wywarł na mnie pozytywne wrażenie, szybko się grało, było bardzo przyjemnie i w sumie nie wiem, dlaczego przed tą grą 'broniłem się' dobre dwa lata. Portal 2 jest jeszcze lepszy. Koncept skakania przez portale i większość rzeczy, które pojawiają się w Aperture Labs już znamy, co nie zmienia faktu, że fabularnie jest inaczej, bogaciej, później następuje spore urozmaicenie (nie tylko testowanie i testowanie). Pojawia się też kilka nowych zabawek, które pomagają nam w dojściu do celu, chociażby wspomniane super żele :D. O ile w pierwszej części GLaDOS była dobrze wykreowana, tak teraz jest po prostu super. Wheatley również jest niczego sobie, zwłaszcza później ;). Rzeczywiście AA pomogło. Na X2 jest już okey, ok 70FPS. Widzę że z roku na rok nic się nie zmienia i aby się wygładzaniem cieszyć trzeba mieć stale high-endowy config :( Doprawdy? Mój sprzęt wcale nie jest high-endowy ani wybitny (Q8300@3.33GHz/2x2GB_D9@889MHz/HD4850_1GB), na dodatek praktycznie w ogóle nie gram. Portal 2 działał naprawdę sprawnie przy maksymalnych detalach (AA x8, Anizo x16, VSync Triple Buffered, Multicore Rendering Enabled, Shader Detail: Very High, reszta na high [max]) przy 1920x1080. Framerate praktycznie cały czas 60 FPS, maksymalny drop wyniósł może 5 FPS. Nie miałem cały czas włączonego pomiaru FPSów, aczkolwiek nie zauważyłem żadnych ścin ani potężnych skoków framerate'u :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2011 Ano właśnie, zmniejszenie AA pomogło, ale też mnie dziwi że tak ciężko o nie na moim configu. Coś jest nie tak, jak będzie czas to się potestuje ustawienia OC i driverów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami z coop-a na splicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Split jest na pc czy tylko konsoli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Mnie interesowałby raczej na konsoli, bo skoro do ps3-pc trzeba mieć dwie gry to raczej podziękuje za taki deal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2011 Zrobiłem Athlona z X3 na X2 spowrotem....i 70FPS ze wszystkim na full, włącznie z AA. Świetnie ;/ Proc shrot ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 czy ktos wie gdzie znajduja sie save'y? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 W katalogu z grą :P Ciężko poszukać folderu SAVE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) tym bardziej dziwne. bo po formacie ich nie ma. czyli szczyscilo sie coś z C: zalatwione Edytowane 12 Maja 2011 przez Sarkazm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Bardzo przyjemna gra. Dowód na to, że na prosty patent to dobry patent. Moim zdaniem łatwiejsza niż jedynka, teraz tylko raz musiałem zerknąć na YT i to też tylko dlatego, że jak się potem okazało jeden żel rozmazywał się inaczej niż pozostałe i stąd moja frustracja. Fabuła wciąga i zaskakuje, a poziom humoru i odzywki obydwu SI po prostu co chwilę powodują uśmiech na twarzy. Końcowy filmik i piosenka też na plus. Ogólnie kawał dobrej gry. Single oceniam na 8, bo jednak nie jest to żadna rewolucja, a tylko kilka nowych pomysłów. Co-op pewnie doda jedno oczko do góry. Zdecydowanie warto zagrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S3v3N Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Valve właśnie wypuściło o.s.t z gry za darmo;) słuchaliście? jak wrażenia? dla mnie narazie liderem jest "You Will Be Perfect" Official Portal 2 Website - Music Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Dopiero teraz miałem okazję skończyć Portal 2. Nie za bardzo zrozumiałem początek gry. Dlaczego jesteśmy znów w Aperture skoro jedynka skończyła się tym, że uciekliśmy z laboratoriów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konar Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2011 Był update pierwszej części jakoś ze 2 miesiące przed wydaniem dwójki. Obczaj filmik na YT i już wszystko będzie jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...